Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: Partycje  (Przeczytany 5147 razy)

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 519
Odp: Partycje
« Odpowiedź #105 dnia: Marzec 07, 2018, 10:37:08 pm »
Jeśli mint zastartuje bez problemów, to reszta to drobiazg
- daj znać, jak poszło

Offline Antarktyczny

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 338
Odp: Partycje
« Odpowiedź #106 dnia: Marzec 07, 2018, 10:42:08 pm »
Wróć...odpaliłem fstab w Kate ręcznie, z poziomu folderu. Mam wszystko wykasować i wkleić Twoje? Dobrze rozumiem?
« Ostatnia zmiana: Marzec 07, 2018, 10:57:44 pm wysłana przez Antarktyczny »
Rinasce piu gloriosa.

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 519
Odp: Partycje
« Odpowiedź #107 dnia: Marzec 07, 2018, 11:02:15 pm »
Przeanalizuj mój tekst i zrób, jak piszę
- ważna jest KOLEJNOść

Rozumu Ci już nie użyczę ;)

jeszcze raz tekst:

Wystartuj system z NOWEGO linuxa (nie piszesz co to za dystro)
powiąż sobie partycję ze starym
jako root otwórz jakimś edytorem /etc/fstab (jak już wcześniej pisałem, wpierw zrób sobie kopie fstabu np. fstab.ORYGINAL)
popraw swapa i dostaw po prostu tekst z nowym home:

----------------------------------------------------------------------

# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
# / was on /dev/sda2 during installation
UUID=c3547070-cbd6-41b1-a734-d86e4fd7b1e7 /               ext4    errors=remount-ro 0       1
#
# /boot/efi was on /dev/sda1 during installation
UUID=AD66-5985  /boot/efi       vfat    defaults        0       1
#
#----wstawka NOWEGO HOME-----
UUID=9400f544-83e6-4414-aae3-1248a843cc1d   /home   ext4   defaults   0   2
#----wstawka NOWEGO HOME-----
#
#----zmiana swapa
#- stary swap (zamkniety)
#UUID=f36e364a-ad63-424b-86e3-2f7d6af5b555 none            swap    sw              0       0
#- stary swap (zamkniety)
#
#- nowy swap (otwarty)
UUID=86d1015d-5505-4d34-beba-bbcff500995b none            swap    sw              0       0
#- nowy swap (otwarty)
#----zmiana swapa

----------------------------------------------------------------------
Gotowe
- teraz wystarczy skopiować tekst pomiędzy przerywanymi liniami, i przepisać /etc/fstab starego systemu (minta).

UWAGA!
na partycji nowego home nie może być katalogu /home !

Twój account musi być BEZPOśREDNIO POD / , a więc:
/account

Dla sprawdzenia, czy wszystko OK wystartuj minta i sprawdź, czy wszystko w porządku z nowym home.

Dla informacji, wszystkie pliki w home, do których będziesz mieć dostęp po starcie minta to już nowy home (stary home jest "schowany")

----
Po upewnieniu się, że wszystko OK, startujesz nowego linuksa. Podobnie, jak za pierwszym razem, wiążesz partycję z mintem
I DOPIERO W TYM MOMENCIE możesz wywalić Twój account (wraz z wszystkimi katalogami i plikami) pod starym home z mintem.
UWAGA!
katalog /home MUSI ZOSTAć (naturalnie, już pusty).

---
Po tej operacji gpartedem możesz sobie teraz ścieśnić starego minta do wielkości docelowej.

----
Następnie startujesz minta i podobnie czynisz z nowym systemem (piszesz, że jest na xfs, to tego ścieśniać się nie da, czy da się przerzucić na początek, zaraz za mintem sam nie wiem, ale sprawdź)

---
No i ostatnia już operacja, powiększenie nowego home...
- tutaj myślę, dasz sobie już sam radę

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 519
Odp: Partycje
« Odpowiedź #108 dnia: Marzec 07, 2018, 11:04:26 pm »
Acha, a swapa masz zmienać pod MINTEM (a nie w KaOSie)!

Offline Antarktyczny

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 338
Odp: Partycje
« Odpowiedź #109 dnia: Marzec 07, 2018, 11:05:18 pm »
No tak, logiczne w sumie. Czekaj, Mint poszedł :) Jak mam zmienic SWAPA?
Rinasce piu gloriosa.

Offline Antarktyczny

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 338
Odp: Partycje
« Odpowiedź #110 dnia: Marzec 07, 2018, 11:27:37 pm »
Dobra. W obu systemach zedytowałem fstab. Wkleiłem to, co napisałeś. Dalej woluminy są w media/xx .
Nie wiem, jak finalnie ma to wyglądać,ale ja skłaniam się do opróżnienia home, zmniejszenia sda2 z Mintem, odpalania nowego home tak jak teraz,tj. woluminu na pulpicie.
Albo ja czegoś nie ogarniam,albo...czegoś nie ogarniam. :)

Żeby kwintesencja szczęścia nastąpiła, KaOS się nie odpala. Ma zawiechę na czarnym ekranie z napisami error acpi i kvm:disabled by bios... I jakieś inne badziewie. Ech...

Pardon, uruchamia się. Po paru minutach, jak wybiorę opcję ctrl+D w celu naprawy.
Coraz lepiej.
« Ostatnia zmiana: Marzec 07, 2018, 11:47:14 pm wysłana przez Antarktyczny »
Rinasce piu gloriosa.

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 519
Odp: Partycje
« Odpowiedź #111 dnia: Marzec 08, 2018, 08:22:39 am »
Przeciez wyraznie pisalem, zeby zmieniac fstab TYLKO POD MINTEM...
- pod KaOSem wroc do starego/oryginalnego.
Na pewno zrobiles sobie, jak zalecalem, fstab.ORYGINAL

Offline Antarktyczny

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 338
Odp: Partycje
« Odpowiedź #112 dnia: Marzec 08, 2018, 12:30:52 pm »
No i tu ma lipę. Utraciłem go podczas zwiechy systemu. Bo zapisany był napewno. Dziś go nie mam. Cóż-mamy jakieś wyjście awaryjne?
Rinasce piu gloriosa.

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 519
Odp: Partycje
« Odpowiedź #113 dnia: Marzec 08, 2018, 12:38:08 pm »
Mamy, tylko...
- mnie to juz znudzilo...

Jestes przeciez "inteligetna" osoba (sam to w ktoryms miejscu tego watka podkreslales), wiec dasz sobie rade...
- powodzenia zycze...

Offline Antarktyczny

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 338
Odp: Partycje
« Odpowiedź #114 dnia: Marzec 08, 2018, 12:40:34 pm »
W porządku. Dziękuje za pomoc do tej pory, bez Ciebie ta sprawa byłaby nis do ruszenia. Także-wielkie dzięki za rzetelną pomoc.
Rinasce piu gloriosa.

Offline PomPom

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1265
  • dawniej Dziadek Starowinek
Odp: Partycje
« Odpowiedź #115 dnia: Marzec 08, 2018, 01:22:33 pm »
To teraz nie pierdzimy w tańcu i ogarniamy warunki, żeby systemy wgrać na czysto, podbijając Minta do wersji 18.3, bo do 19.1 kawał czasu, a o jakość pierwszej 19stki bym się martwił.

Z tej strony chciałbym pokreślić, że jeżeli osoba nie potrafi poprawnie sformułować wypowiedzi tutaj na forum, to będę podważał "mądrość" tej osoby  8) Nie no, żartuję :D
« Ostatnia zmiana: Marzec 08, 2018, 01:44:23 pm wysłana przez Dziadek Starowinek »
( ಥ益ಥ)Arch Linux Plasma & MATE Chrome OS

Offline Antarktyczny

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 338
Odp: Partycje
« Odpowiedź #116 dnia: Marzec 21, 2018, 03:37:17 pm »
Wracam po dłuższej nieobecności do tematu partycji. Czasami okazuje się,że proste rozwiązania są najlepsze i tą drogą poszedłem. Utworzyłem oddzielną partycję 400Gb na dane, pozostawiając Mintowi i KaOSowi własne /home. Dlaczego tak? A dlaczego nie? Partycja przeznaczona czysto technicznie na dane, bez systemowych pliczków. Brak ewentualnych konfliktów między dystrybucjami. Ponadto problemem nie jest chyba zamontowanie partycji i z jej poziomu, jak z pendrive, używanie plików. Tak naprawdę home na oddzielnej partycji nie był celem samym w sobie, lecz środkiem w drodze do rozdziału systemu od plików. Cel osiągnięty :) 
Wszystkim pomagającym mi jeszcze raz wielkie dzięki.
Rinasce piu gloriosa.