Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: Problem z zainstalowaniem każdego linuxa - AMD-Vi: IOAPIC[7] not in IVRS table  (Przeczytany 1618 razy)

Offline V3ntu

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 28
Witam wszystkich, jestem nowym użytkownikiem forum. Chciałbym sobie zainstalować linuxa ale męczy mnie pewien problem. Każda dystrybucja którą próbuje zainstalować kończy się wywaleniem błędu:
[   0.020065] [Firmware Bug]: AMD-Vi: IOAPIC[0] not in IVRS table
[   0.020070] [Firmware Bug]: AMD-Vi: No southbridge IOAPIC found
[   0.020072] AMD-Vi: Disabling interrupt remapping
[   3.976988] Couldn't get size: 0x8000000000000000e
i tak dalej i tak dalej

Występuje to na każdej z wersji linuxa którą próbowałem:
-Ubuntu
-Kali
-Mint
-Manjaro
-Debian
Na każdej to samo  :-\
Poszperałem troche w necie. Kazali wyłączyć w biosie IOMMU lecz ja tego nie mam.
Potem znalazłem wątek na forum
https://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2254677
Tam modyfikują plik grub. Nie mam pojęcia gdzie on jest. Przeszukałem plik iso instalatora i niby jest tam plik grub ale nie ma tej linijki kodu do której mam dopisać co każą. Moje specyfikacje sprzętowe:
Cytuj
AMD APU A10-5800K
4 rdzenie,
3.8GHz + Turbo Core 4.2GHz,
4MB cache,
odblokowany mnożnik,
AMD Radeon HD7660D

MSI A88XM-E35 - płyta

16GB DDR3 1600MHz

1000GB (32MB cache, 7200RPM, refurbished)
Zależy mi głównie na instalacji Manjaro ponieważ zaczynają go wymagać w pracy  ;)
Mam nadzieję, że ktoś z was wie o co chodzi i wytłumaczy "po łopatowemu" takiemu świeżakowi jak ja ;D
Za wszelką pomoc serdecznie dziękuje.

Offline Dziadek Starowinek

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 899
  • linux nie istnieje
Wydaje mi się, że problem leży dalej w komunikatach, bo coś widzę, że różne ich zestawy się trafiają. Co do IOMMU, coś znalazłem, że powinien być WŁĄCZONY i znaleźć go można w zakładce z CPU.
nie istniejesz

Offline lesio

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 465
Rozumiem, że żadna instalacja nie zakończyła się sukcesem, a nawet nie zaczęła się na dobre.
Jeśli to prawda, to spróbuj tego rozwiązania:

Modyfikacji opcji gruba nie polecałbym wykonywać w obrazie instalacyjnym iso.
W momencie uruchomienia komputera z nośnika instalacyjnego pokazuje się zawsze jakieś menu z wyborem instalacji, a na dole ekranu informacja o funkcjach różnych klawiszy. Teraz nie pamiętam dokładnie , ale naciśnięcie któregoś z nich powoduje przejście do edycji gruba, tam należy wpisać to, co sugerują w podanych przez Ciebie linkach, a na koniec nacisnąć bodajże F10, aby zaakceptować i uruchomić dalej.
Po udanej instalacji trzeba sprawdzić  plik gruba i ewentualnie poprawić zgodnie z tym, co wpisaliśmy w trakcie korekty ustawień gruba.

Offline V3ntu

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 28
https://imgur.com/HaHtZZJ
<obrazek coś mi nie wskakuje>
https://imgur.com/HaHtZZJ

Oto cały ten błąd
Kurde, piszą tam żeby odszukać jakieś linie kodu. Nie mam pojęcia jak to się robi z poziomu edycji. Nie ma innego sposobu ?

Offline Dziadek Starowinek

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 899
  • linux nie istnieje
Zostań już przy obrazie z Manjaro. Czym robisz bootowalny nośnik (tutaj chyba pendrive'a)? Polecam Etcher.
nie istniejesz

Offline V3ntu

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 28
Próbowałem instalować z płyty i pendrive. Nagrywałem rufusem itp. Próbowałem chyba z 10 razy innymi programami. Na 100% były dobrze nagrane ponieważ na innych komputerach/laptopach instalowało się bez problemu tylko u mnie takie błędy wyskakują

Offline TataPingu

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 369
V3ntu
- chmmm..., wygląda na całkiem popularny zestaw.
Poza tym, na pewno nie jest to już żadna "nowość", skąd więc takie problemy?

W odniesieniu do IOMMU
https://en.wikipedia.org/wiki/Input%E2%80%93output_memory_management_unit

O to raczej nie powinieneś się martwić, wręcz odwrotnie, podczas normalnej eksploatacji funkcja powinna być załączona.

A teraz do sedna, moim zdaniem w pierwszej kolejności powinieneś ściągnąć i wgrać najnowsze firmware (BIOS) do Twojej płyty.
Następnym ktokiem powinno być nastawienie BIOSU na "standard" i próba ponownej instalacji.

Offline V3ntu

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 28
BIOS aktualny (Click bios 4 od MSI) i próbowałem z UEFI na standard. To samo :(

Offline TataPingu

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 369
A masz jakieś dodatkowe karty?
- jeśli tak, powyciągaj wszystkie i zostaw tylko, co niezbędne...

Ewentualnie, spróbój z chińskim Deepinem (czy w ogóle się da). Chińczycy drochę przy tym dystro "pokombinowali", może akurat do Twojej konstelacji sprzętowej się nada...

Tylko uwaga, chiński Deepin nie jest "czystym" linuksem. Poniżej możesz poczytać na ten temat:

https://linuxiarze.pl/forum/index.php/topic,2568.0.html

Offline V3ntu

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 28
Nie podoba mi się ta wersja :/ Sorry że tak marudzę i wybrzydzam ale chciałbym to zrobić raz a porządnie  ::)

Offline TataPingu

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 369
Odp: Problem z zainstalowaniem każdego linuxa - AMD-Vi: IOAPIC[7] not in IVRS table
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 20, 2018, 10:16:05 pm »
Nie chodziło mi o to byś na stałe instalował Deepina, bardziej chodzi o próbę...

- wiem, wiem, sam raczej również nie używałbym tego...

Offline V3ntu

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 28
Odp: Problem z zainstalowaniem każdego linuxa - AMD-Vi: IOAPIC[7] not in IVRS table
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 20, 2018, 10:23:18 pm »
Dobrze, wypróbuję ^^
Aaa i okazało się, że jednak nie mam aktualnego biosa, ale zrobiłem update i nadal jest ten sam problem

Offline TataPingu

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 369
Odp: Problem z zainstalowaniem każdego linuxa - AMD-Vi: IOAPIC[7] not in IVRS table
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 20, 2018, 10:34:58 pm »
Tu co+ na ten temat znalazłem:

https://askubuntu.com/questions/895095/installing-ubuntu-on-ryzen-amd-vi-ioapic17-not-in-ivrs-table

https://forum.proxmox.com/threads/trying-to-gpu-passthrough-but-no-iommu_groups.34982/

Może pomoże

Offline Robert75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 776
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Problem z zainstalowaniem każdego linuxa - AMD-Vi: IOAPIC[7] not in IVRS table
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 20, 2018, 10:50:59 pm »
Kurde, piszą tam żeby odszukać jakieś linie kodu. Nie mam pojęcia jak to się robi z poziomu edycji. Nie ma innego sposobu ?
To spróbuj edytować gruba.
ctrl+e
odnajdujesz linię... hmmm... najprościej będzie tak - tę, w której masz wpis "quiet" albo po nim, albo w miejsce jego wpisujesz "nomodeset"
I zapisujesz ctrl+x
Manjaro Xfce - 64Bit Linux User #621110
AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4200+ @ 2x 2.21GHz / 4 GB RAM / Nvidia GeForce 7600 GT / Dysk HDD 1 TB

Offline V3ntu

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 28
Odp: Problem z zainstalowaniem każdego linuxa - AMD-Vi: IOAPIC[7] not in IVRS table
« Odpowiedź #14 dnia: Luty 20, 2018, 11:03:32 pm »
Kurde czytałem to już. Chodzi o to IOMMU ale w click bios 4 nie ma czegoś takiego. Nawet po update  :'(