Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: Brak menu kontekstowego w miętowym cynamonie (prawy przycisk)  (Przeczytany 949 razy)

Offline Roct

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 8
Brak menu kontekstowego w miętowym cynamonie (prawy przycisk)
« dnia: Styczeń 07, 2018, 05:47:54 pm »
Świeżo zainstalowałem Cinnamona 18.1 na laptopie (Asus X55U) i od samego początku nie jestem w stanie uruchomić menu kontekstowego (prawy przycisk po dwukliku otwiera pliki i foldery, tak jak lewy).
https://informatyk.zsm.edu.pl/category/cinnamon-menu-kontekstowe/ - Tu poradzono: "wystarczy zainstalować: sudo apt-get install nemo-fileroller Wyloguj się i zaloguj i gotowe". Nie podziałało.
http://www.ubuntu-pomoc.org/brak-menu-kontekstowego-na-pulpicie/ - Tu piszą: "wydaj polecenie: gconf-editor. Teraz kliknij kolejno: apps > nautilus > preferences. Odszukaj pole: show_desktop i zaptaszkuj je". Niestety nie mam tego pola (tylko background_color, background_set i enable _delete). Więcej google nie chcą pomóc.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 07, 2018, 06:30:46 pm wysłana przez Roct »

Offline Robert75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 774
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Brak menu kontekstowego w miętowym cynamonie (prawy przycisk)
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 08, 2018, 12:19:32 am »
Tu piszą: "wydaj polecenie: gconf-editor. Teraz kliknij kolejno: apps > nautilus > preferences. Odszukaj pole: show_desktop i zaptaszkuj je". Niestety nie mam tego pola (tylko background_color, background_set i enable _delete)
Nie ma Nautilus-a ponieważ domyślnym managerem plików w Cinnamon-e jest Nemo, A wspomniany Nautilus jest domyślnym mp w Gnome.
Manjaro Xfce - 64Bit Linux User #621110
AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4200+ @ 2x 2.21GHz / 4 GB RAM / Nvidia GeForce 7600 GT / Dysk HDD 1 TB

Offline Roct

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 8
Odp: Brak menu kontekstowego w miętowym cynamonie (prawy przycisk)
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 08, 2018, 12:36:47 pm »
Też w pierwszej chwili tak pomyślałem, ale wykonałem powyższą poradę i okazało się, że to nie ten nautilus. :)
W każdym razie nie pomogło.
Print screen:
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/21f47ac93cf9.jpg
« Ostatnia zmiana: Styczeń 08, 2018, 01:17:12 pm wysłana przez Roct »

Offline Robert75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 774
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Brak menu kontekstowego w miętowym cynamonie (prawy przycisk)
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 08, 2018, 01:35:52 pm »
No to odszukaj Nemo: apps > nemo > preferences.
Manjaro Xfce - 64Bit Linux User #621110
AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4200+ @ 2x 2.21GHz / 4 GB RAM / Nvidia GeForce 7600 GT / Dysk HDD 1 TB

Offline lami07

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 79
Odp: Brak menu kontekstowego w miętowym cynamonie (prawy przycisk)
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 08, 2018, 01:39:40 pm »
Zobacz czy masz włączone pokazywanie ikon na pulpicie. Jeśli nie to włącz i sprawdź czy pomogło.

Offline Roct

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 8
Odp: Brak menu kontekstowego w miętowym cynamonie (prawy przycisk)
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 08, 2018, 02:11:57 pm »
Jak widać na zapodanym screenie nie mam tu tej opcji. Wpisując w terminalu komendę "locate *nemo" wyświetla mi porozrzucane po systemie pliki o tej nazwie i to tyle. Moim problemem jest, że nie funkcjonuje mi menu kontekstowe, więc nie mogę ręcznie instalować programów. I nie wiem, czy te wyguglane porady, w ogóle mają zastosowanie.

Offline Robert75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 774
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Brak menu kontekstowego w miętowym cynamonie (prawy przycisk)
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 08, 2018, 02:28:40 pm »
No to zobacz tutaj.
http://translate.google.com/translate?hl=pl&sl=auto&tl=pl&u=https%3A%2F%2Fforums.linuxmint.com%2Fsearch.php%3Fkeywords%3Dnemo%2Bmenu%26sid%3D274d2af92eb99b90ecf0c71ca91b1d14
Manjaro Xfce - 64Bit Linux User #621110
AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4200+ @ 2x 2.21GHz / 4 GB RAM / Nvidia GeForce 7600 GT / Dysk HDD 1 TB

Offline Robert75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 774
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Brak menu kontekstowego w miętowym cynamonie (prawy przycisk)
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 08, 2018, 02:50:41 pm »
A tak na marginesie, to powiem Ci że też swego czasu używałem Cinnamon-a, ale nie w LinuxMint tylko w Manjaro, i muszę przyznać że nie miałem takich problemów jak Ty. Ale to są 2 różne distra, a konkretniej LM  jest oparte na Ubuntu, natomiast Manjaro na Arch-u. I gołym okiem widać różnicę w działaniu systemu.
Manjaro Xfce - 64Bit Linux User #621110
AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4200+ @ 2x 2.21GHz / 4 GB RAM / Nvidia GeForce 7600 GT / Dysk HDD 1 TB

Offline Dziadek Starowinek

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 897
  • linux nie istnieje
Odp: Brak menu kontekstowego w miętowym cynamonie (prawy przycisk)
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 08, 2018, 04:19:34 pm »
Translator przy takich rzeczach to okropieństwo... Cinnamon w ogóle dziwna sprawa, bo na Debianie problemy mi robił podobne do miętowych.
nie istniejesz

Offline Roct

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 8
Odp: Brak menu kontekstowego w miętowym cynamonie (prawy przycisk)
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 08, 2018, 04:54:23 pm »
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/9700dbcac9ce.jpg

Menu > Preferencje > ... jakkolwiek by nie przetłumaczyć "Behavior", nie mam tej opcji.
Menedżer oprogramowania, pokazuje że mam zaistalowane Nemo, Nemo-preview, Nemo-fileroller, Nemo-data, Nemo-share, a niezaptaszkowane są Nemo-dropbox, Nemo-seahorse, Nemo-terminal, Nemo-gtkhash, Nemo-rabbitvcs i jeszcze parę.

Offline Robert75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 774
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Brak menu kontekstowego w miętowym cynamonie (prawy przycisk)
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 09, 2018, 12:48:49 am »
Roct Żle zrozumiałeś. Trzeba kliknąć prawym przyciskiem myszy na menu start. i wybrać: edytuj menu > preferencje > zachowanie.
Manjaro Xfce - 64Bit Linux User #621110
AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4200+ @ 2x 2.21GHz / 4 GB RAM / Nvidia GeForce 7600 GT / Dysk HDD 1 TB

Offline Roct

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 8
Odp: Brak menu kontekstowego w miętowym cynamonie (prawy przycisk)
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 09, 2018, 12:51:54 am »
No to wracamy do punktu wyjścia, bo to właśnie problem z prawym przyciskiem sprawił, iż założyłem tę dyskusję.

Offline Robert75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 774
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Brak menu kontekstowego w miętowym cynamonie (prawy przycisk)
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 09, 2018, 12:57:48 am »
To w takim razie otwórz menu start i wpisz edytuj menu.
Manjaro Xfce - 64Bit Linux User #621110
AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4200+ @ 2x 2.21GHz / 4 GB RAM / Nvidia GeForce 7600 GT / Dysk HDD 1 TB

Offline Robert75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 774
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Brak menu kontekstowego w miętowym cynamonie (prawy przycisk)
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 09, 2018, 01:03:40 am »
Ja na Twoim miejscu szukałbym przyczyny w ustawieniach myszy.
Manjaro Xfce - 64Bit Linux User #621110
AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4200+ @ 2x 2.21GHz / 4 GB RAM / Nvidia GeForce 7600 GT / Dysk HDD 1 TB

Offline TataPingu

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 369
Odp: Brak menu kontekstowego w miętowym cynamonie (prawy przycisk)
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 09, 2018, 01:58:36 pm »
Zainstaluj sobie mc (jeśli go jeszcze nie masz) w terminalu:

sudo apt-get install mc

wyloguj się i przejdź do którejś konsoli (ALT CTRL F2... lub F3 do F6)

zaloguj się (account + hasło)

po zalogowaniu wtypuj mc (menadżer plików) i USUń (ew. zmień ich nazwę) pod swoim accontem następujące katalogi:

/home/account/.cinnamon
/home/account/.config/cinnamon-session
/home/account/.local/share/cinnamon

Wyjdź z mc (F10), wyloguj się (exit ENTER)
przejdź do graficznego menadżera logowania (ALT CTRL plus F7, lub F8, lub F9) i się zaloguj.

Jeśli będą te same objawy to Robert75 dobrze sugeruje, coś jest nie tak z nastawieniem myszy