Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: Thunar w XFCE  (Przeczytany 233 razy)

Offline Robert75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 692
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Thunar w XFCE
« dnia: Styczeń 02, 2018, 11:59:58 am »
Witam.
Jak wiadomo w XFCE domyślnym managerem plików jest Thunar, czy istnieje możliwość ustawienia go tak, aby były wyświetlane rozmiar katalogów oraz plików. Oczywiście sprawdzałem config. Thunar-a żeby coś tam zmienić, ale nic nie znalazłem.
https://s20.postimg.org/6vfmmhpd9/Screenshot_20180102_114721.png
Manjaro Xfce - 64Bit Linux User #621110
AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4200+ @ 2x 2.21GHz / 4 GB RAM / Nvidia GeForce 7600 GT / Dysk HDD 1 TB

Offline gom1

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 325
  • RLU #281182
Odp: Thunar w XFCE
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 02, 2018, 12:23:45 pm »
Widok -> Lista szczegółowa

albo po prostu Ctrl + F2.
Wszędzie dobrze, ale w /home najlepiej

Offline Robert75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 692
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Thunar w XFCE
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 02, 2018, 12:50:56 pm »
Raczej chodzi mnie, o taki widok jak w Caji.

https://s20.postimg.org/zdevmgan1/Screenshot_20180102_124658.png
Manjaro Xfce - 64Bit Linux User #621110
AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4200+ @ 2x 2.21GHz / 4 GB RAM / Nvidia GeForce 7600 GT / Dysk HDD 1 TB

Offline TataPingu

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 242
Odp: Thunar w XFCE
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 02, 2018, 12:58:21 pm »
"Raczej chodzi mnie, o taki widok jak w Caji."

- tzn., dokładniej o co chodzi, o roździelczość ikonek, czy o coś innego?

Offline Robert75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 692
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Thunar w XFCE
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 02, 2018, 01:22:09 pm »
Dokładnie chodzi o to, ażeby pod nazwą katalogu był jego rozmiar, jak w Caji.
Manjaro Xfce - 64Bit Linux User #621110
AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4200+ @ 2x 2.21GHz / 4 GB RAM / Nvidia GeForce 7600 GT / Dysk HDD 1 TB

Offline TataPingu

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 242
Odp: Thunar w XFCE
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 02, 2018, 11:57:27 pm »
Co prawda sam nie używam XFCE, ale na tyle, na ile się orientuję, brak takiej funkcji jest jednym z "minusów" Thunara.
Piszę w cudzysłowiu, bo jest to też zarazem jego "plusem"...
- menadżer jest bardzo szybkim menadżerem.
Jeśli ktoś ma potrzebę informacji o wielkościach katalogów, czy plików bezpośrednio w Thunarze, to można ew. dorobić mu "protezę".
Thunar ma możliwość integracji własnych skryptów. Wystarczy taki zrobić.
Przepraszam, ale nie znam polskiej nomenklatury rozkazów w Thunarze, ale myśle, że znajdziesz ten interfejs, gdzie nanosi się te skrypty.
Jako nazwę podajemy np: "Wielkość na dysku"
a algorytm wygląda w ten sposób:

du -chs --apparent-size %N | zenity --text-info --title="Wielkość objektu"

Ważne jest w następnej nakładce nanieść * (gwiazdka - dla wszystkich objektów) i odhaczyć wszyskie inne opcje.

Po naniesieniu skryptu otrzymujesz informację o wielkości objektu za pomocą wybrania rozkazu (Wielkość objektu) prawym klawiszem myszki.

Offline Robert75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 692
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Thunar w XFCE
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 02, 2018, 11:59:49 pm »
Jednak poszedłem za radą gom1, i ustawiłem na listę szczegółową, ponieważ nic innego nie wymyślę.
https://s20.postimg.org/m9wc07xu5/Screenshot_20180102_235228.png
Manjaro Xfce - 64Bit Linux User #621110
AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4200+ @ 2x 2.21GHz / 4 GB RAM / Nvidia GeForce 7600 GT / Dysk HDD 1 TB

Offline Robert75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 692
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Thunar w XFCE
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 03, 2018, 12:12:15 am »
TataPingu Dziękuje za radę. Ale na codzień używam Caji, zresztą Caje mam ustawioną jako domyślny manager plików, Tylko tak z ciekawości zadałem to pytanie.
Manjaro Xfce - 64Bit Linux User #621110
AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4200+ @ 2x 2.21GHz / 4 GB RAM / Nvidia GeForce 7600 GT / Dysk HDD 1 TB