Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: Thunar w XFCE  (Przeczytany 1621 razy)

Online Robert75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 915
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Thunar w XFCE
« dnia: Styczeń 02, 2018, 11:59:58 am »
Witam.
Jak wiadomo w XFCE domyślnym managerem plików jest Thunar, czy istnieje możliwość ustawienia go tak, aby były wyświetlane rozmiar katalogów oraz plików. Oczywiście sprawdzałem config. Thunar-a żeby coś tam zmienić, ale nic nie znalazłem.


https://s20.postimg.cc/f18zwx9b1/Screenshot_20180412_134101.png
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 12, 2018, 01:44:13 pm wysłana przez Robert75 »
Anarchy Xfce - 64Bit Linux User #621110PC: HP Compaq 6200 Pro MT / CPU: Intel Core 4x i3-2100 CPU @ 3.10GHz / GPU: Intel HD Graphics 2000 / Nvidia GeForce 7600 GT / RAM: 8 GB / Dysk: HDD 1 TB

Offline gom1

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 590
  • RLU #281182
Odp: Thunar w XFCE
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 02, 2018, 12:23:45 pm »
Widok -> Lista szczegółowa

albo po prostu Ctrl + F2.
Wszędzie dobrze, ale w /home najlepiej

Online Robert75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 915
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Thunar w XFCE
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 02, 2018, 12:50:56 pm »
Raczej chodzi mnie, o taki widok jak w Caji.

https://s20.postimg.cc/a2lhijq4d/Screenshot_20180412_134614.png
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 12, 2018, 01:47:56 pm wysłana przez Robert75 »
Anarchy Xfce - 64Bit Linux User #621110PC: HP Compaq 6200 Pro MT / CPU: Intel Core 4x i3-2100 CPU @ 3.10GHz / GPU: Intel HD Graphics 2000 / Nvidia GeForce 7600 GT / RAM: 8 GB / Dysk: HDD 1 TB

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 624
Odp: Thunar w XFCE
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 02, 2018, 12:58:21 pm »
"Raczej chodzi mnie, o taki widok jak w Caji."

- tzn., dokładniej o co chodzi, o roździelczość ikonek, czy o coś innego?

Online Robert75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 915
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Thunar w XFCE
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 02, 2018, 01:22:09 pm »
Dokładnie chodzi o to, ażeby pod nazwą katalogu był jego rozmiar, jak w Caji.
Anarchy Xfce - 64Bit Linux User #621110PC: HP Compaq 6200 Pro MT / CPU: Intel Core 4x i3-2100 CPU @ 3.10GHz / GPU: Intel HD Graphics 2000 / Nvidia GeForce 7600 GT / RAM: 8 GB / Dysk: HDD 1 TB

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 624
Odp: Thunar w XFCE
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 02, 2018, 11:57:27 pm »
Co prawda sam nie używam XFCE, ale na tyle, na ile się orientuję, brak takiej funkcji jest jednym z "minusów" Thunara.
Piszę w cudzysłowiu, bo jest to też zarazem jego "plusem"...
- menadżer jest bardzo szybkim menadżerem.
Jeśli ktoś ma potrzebę informacji o wielkościach katalogów, czy plików bezpośrednio w Thunarze, to można ew. dorobić mu "protezę".
Thunar ma możliwość integracji własnych skryptów. Wystarczy taki zrobić.
Przepraszam, ale nie znam polskiej nomenklatury rozkazów w Thunarze, ale myśle, że znajdziesz ten interfejs, gdzie nanosi się te skrypty.
Jako nazwę podajemy np: "Wielkość na dysku"
a algorytm wygląda w ten sposób:

du -chs --apparent-size %N | zenity --text-info --title="Wielkość objektu"

Ważne jest w następnej nakładce nanieść * (gwiazdka - dla wszystkich objektów) i odhaczyć wszyskie inne opcje.

Po naniesieniu skryptu otrzymujesz informację o wielkości objektu za pomocą wybrania rozkazu (Wielkość objektu) prawym klawiszem myszki.

Online Robert75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 915
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Thunar w XFCE
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 02, 2018, 11:59:49 pm »
Jednak poszedłem za radą gom1, i ustawiłem na listę szczegółową, ponieważ nic innego nie wymyślę.

https://s20.postimg.cc/5hzb39qvx/Screenshot_20180412_135144.png
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 12, 2018, 01:54:52 pm wysłana przez Robert75 »
Anarchy Xfce - 64Bit Linux User #621110PC: HP Compaq 6200 Pro MT / CPU: Intel Core 4x i3-2100 CPU @ 3.10GHz / GPU: Intel HD Graphics 2000 / Nvidia GeForce 7600 GT / RAM: 8 GB / Dysk: HDD 1 TB

Online Robert75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 915
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Thunar w XFCE
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 03, 2018, 12:12:15 am »
TataPingu Dziękuje za radę. Ale na codzień używam Caji, zresztą Caje mam ustawioną jako domyślny manager plików, Tylko tak z ciekawości zadałem to pytanie.
Anarchy Xfce - 64Bit Linux User #621110PC: HP Compaq 6200 Pro MT / CPU: Intel Core 4x i3-2100 CPU @ 3.10GHz / GPU: Intel HD Graphics 2000 / Nvidia GeForce 7600 GT / RAM: 8 GB / Dysk: HDD 1 TB