Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: UEFI problem  (Przeczytany 283 razy)

Offline zed

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 3
UEFI problem
« dnia: Grudzień 10, 2017, 06:14:44 pm »
Cześć, na wstępie powiem, że jestem początkującym użytkownikiem linuxa. Szukałem w googlach pomocy ale niestety chyba jestem za słaby w te klocki.

Zainstalowałem system Linux Mint Sonya bieżąca wersja na laptopie HP ProBook jako główny system, nie mam WIndowsa. Problem jest taki, że nie mogę go normalnie odpalić przy starcie, tylko jedynie przez wybranie UEFI boot mode > EFI > grubx64 lub inne "xxx64". Pytanie moje co robię źle. Chciałbym aby system normalnie włączał się jako główny bez wybierania pliku EFI za każdym razem.

Offline lesio

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 423
Odp: UEFI problem
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 10, 2017, 06:33:13 pm »
Przychodzą mi na myśl 2 kwestie:
1 - ustawienia biosu - czy w Twoim biosie jest możliwość wybrania trybu legacy lub uefi czy też aktywizacji obu trybów naraz?
2 - dysk twardy - czy na dysku twardym została utworzona partycja uefi (niewielkich rozmiarów , do 512 MB) podmontowywana zwykle jako /boot/uefi ?

Offline zed

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 3
Odp: UEFI problem
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 10, 2017, 07:22:42 pm »
Trybu legacy w żaden sposób nie mogę włączyć mimo, że jest na liście to nie pojawia się w opcjach bootowania. Co do drugiego pytania - nie wiem jak sprawdzić partycje dysku.

Offline TataPingu

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 171
Odp: UEFI problem
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 10, 2017, 09:34:54 pm »
Najlepiej zacznij "od początku"
1 - w BIOSie wyłącz "Secure Boot Control" (czy coś podobnego) - musi być na "Disablet"
2. - przygotuj jeszcze raz DVD, lub USB live Minta
3. - wystartuj Minta z live
4. - wgraj na nowo Minta, najlepiej z automatycznym formatowaniem całego dysku.

Po tym powinno być wszystko OK

Offline lesio

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 423
Odp: UEFI problem
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 11, 2017, 11:02:08 pm »
Obecność partycji uefi najłatwiej sprawdzić uruchamiając program gparted (gdy go nie ma, to można zainstalować) lub w menu lub w dashu znaleźć inny software zaczynający się od "partycj". Można też przejrzeć plik /etc/fstab, czy występuje tam linia odpowiedzialna za montowanie /boot/uefi lub /boot/efi.
Oczywiście można też przeprowadzić instalację jeszcze raz, jak sugeruje TataPingu - ale myślę, że spróbować poznać przyczynę dziwnego zachowania nie zaszkodzi :-)

Offline TataPingu

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 171
Odp: UEFI problem
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 12, 2017, 12:28:12 am »
ano, mozna sprawdzic...
- tylko czy to mu w czyms pomoze?
gdyby facet nie pisal, ze jest poczatkujacym, to bym od razu doradzil mu stworzyc (jesli jeszcze nie ma) partycje FAT i zainstalowac jeszcze raz GRUBa, czy GRUB-EFI, odpowiednio naniesc to w fstab i spraws zalatwiona.
oczywiscie, wszystko to mozliwe pod warunkiem, ze dysk formatowany jest po ms-dos. gdyby formatowany byl pod GPT to i tak czekalby go calkowity format dysku na nowo.

wiec w tym przypadku najszybszym rozwiazaniem jest to co juz wyzej napisalem

Offline lesio

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 423
Odp: UEFI problem
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 12, 2017, 11:39:54 pm »
Najszybszym - tak, oczywiście. Przyrost doświadczenia, niestety, znikomy. Co kto lubi :-)))

Offline zed

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 3
Odp: UEFI problem
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 13, 2017, 07:50:17 pm »
Dobra, chłopaki zrobię to jak należy.

Więc w fstab mam coś o uefi, wygląda to tak:
Cytuj
# /boot/efi was on /dev/sda1 during installation
UUID=5AE3-A7FB  /boot/efi       vfat    umask=0077      0       1

Możecie powiedzieć w jaki sposób zainstalować gruba i co tam dopisać?

Offline TataPingu

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 171
Odp: UEFI problem
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 14, 2017, 01:14:51 pm »
OK, więc "jedziemy"...
Wygląda na to, że partycja efi jest zrobiona (krótki numer UUID=5AE3-A7FB wskazuje na FAT, więc teoretycznie jest OK)
Wspominałeś, że jesteś w stanie zabotować linuxa w tej postaci. To dobrze, ułatwia nam to zadanie.
Zastartuj linuxa i zamelduj się jako user.

Po zameldowaniu, otwórz terminal i wtypuj:

sudo apt-get purge grub-* os-prober

Zostaniesz ostrzeżony o tym, że nie będziesz mieć w ogóle możliwości botowania itd. Potwierdź wszystko i odinstaluj GRUBa

Następnie wtypuj:

sudo apt-get update

i ostatecznie instalujemy GRUBa na nowo:

sudo apt-get install grub-pc os-prober

to dla "normalnego" GRUBa (BIOS - bez efi)
a to dla efi:

sudo apt-get install grub-efi-amd64-signed os-prober

W pewnym miejscu instalacji zapytany zostaniesz w którym miejscu ma być instalowany GRUB.
Jeśli na dysku masz tylko linuxa, zaznacz najlepiej wszystko (/sda, /sda1, /sda2 itp)

Po tej operacji GRUB zainstalowany jest na nowo.

Info.
to samo można uzyskać tymi sposobami:

sudo apt-get --reinstall install grub-common grub-pc os-prober
dla "normalnego"
i dla efi:
sudo apt-get --reinstall install grub-common grub-efi-amd64 os-prober

w przypadku jednak, gdy jakieś konfiguracyjne pliki zawierały jakiś błąd, zostanie on "przeniesiony" do na nowo wgranego GRUBa.
Sposób pierwszy daje pewność, że grub instalowany jest na na nowo, z standardowymi ustawieniami.

Oczywiście, po tych operacjach komp wystartowany musi być na nowo i jeśli nadal występuje ten problem z bootowaniem można przejść do "następnego punktu". GRUB zainstalowany jest NA PEWNO prawidłowo.

Tym punktem jest sprawdzenie fstabu