Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: Palemoon  (Przeczytany 2119 razy)

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 990
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Palemoon
« dnia: Grudzień 01, 2017, 03:59:28 pm »
Ostatnio zainstalowałem przeglądarkę Palemoon, i muszę przyznać że pozytywnie mnie zaskoczyła. Jak wiadomo Palemoon jest wzorowana na Firefox-e, ale moim zdaniem Palemoon 27.6.1-1 przebija najnowszego Firefox-a. A to dlatego że w FF nie są odtwarzane filmy z YT, natomiast w Chromium i Palemoon nie ma z tym najmniejszych problemów.



http://www.fotoszok.pl/upload/99da6ec2.png
« Ostatnia zmiana: Styczeń 26, 2018, 03:26:39 pm wysłana przez Robert75 »
Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #621110PC: HP Compaq 6200 Pro MT / CPU: Intel Core 4x i3-2100 CPU @ 3.10GHz / GPU: Intel HD Graphics 2000 / RAM: 8 GB / Dysk: HDD 1 TB

Offline PomPom

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1385
Odp: Palemoon
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 01, 2017, 04:08:28 pm »
Firefox nie odtwarza filmów z YT? FF 52.5.0 ESR na Debianie i FF 57 na Manjaro - zero problemów.
Jest jakiś inny powód, dla którego Pale Moon jest lepszy od Liska? Oprócz bycia lżejszym.
Mam nadzieję, że przejdzie ta ustawa, że Linuxa będą mogli używać tylko ludzie z co najmniej dwuletnim doświadczeniem...

Offline lami07

  • Global Moderator
  • Full Member
  • *****
  • Wiadomości: 217
Odp: Palemoon
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 01, 2017, 05:58:24 pm »
Firefox 57 quantum nie ma żadnych problemów z odtwarzaniem yt. Problem powoduje addon noscript, który po przejściu do WebExtension API nie działa jeszcze całkowicie sprawnie.

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 990
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Palemoon
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 01, 2017, 09:17:14 pm »
Firefox nie odtwarza filmów z YT? FF 52.5.0 ESR na Debianie i FF 57 na Manjaro - zero problemów.
Jest jakiś inny powód, dla którego Pale Moon jest lepszy od Liska? Oprócz bycia lżejszym.
Właśnie że lżejszy, to chyba wystarczający powód. Po uruchomieniu Palemoon zużywa niespełna 300 mb RAM.
Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #621110PC: HP Compaq 6200 Pro MT / CPU: Intel Core 4x i3-2100 CPU @ 3.10GHz / GPU: Intel HD Graphics 2000 / RAM: 8 GB / Dysk: HDD 1 TB

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 990
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Palemoon
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 01, 2017, 09:24:58 pm »
Sorry, nie 300 mb tylko ponad 100 mb.
Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #621110PC: HP Compaq 6200 Pro MT / CPU: Intel Core 4x i3-2100 CPU @ 3.10GHz / GPU: Intel HD Graphics 2000 / RAM: 8 GB / Dysk: HDD 1 TB

Offline PomPom

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1385
Odp: Palemoon
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 01, 2017, 09:53:55 pm »
Ja wolę nowsze Liski, szczególnie Quantuma, który przypadł mi do gustu, gdy do tej pory Firefox był jako dodatkowa przeglądarka. Ładniej, łatwiej o rozszerzenia, a i cenię sobie niektóre bajery jak tryb poprawy czytelności czy taką pierdółkę jak screenshoty całych elementów. Nie odczuwam ich jako ciężkie, więc lekkość PaleMoona ma dla mnie drugorzędne znaczenie. Szczególnie, gdy cena tej lekkości jest doskonale widoczna i odczuwalna.
Mam nadzieję, że przejdzie ta ustawa, że Linuxa będą mogli używać tylko ludzie z co najmniej dwuletnim doświadczeniem...

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1675
Odp: Palemoon
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 01, 2017, 09:58:22 pm »
Najnowszy build 27.6.1 64bit na Sparku ciagnie tylko 80 Mb ram-u, a F57 280MB.
Nic nie jest tak proste, jak się wydaje.
Danielle Steel

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 990
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Palemoon
« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 01, 2017, 10:03:20 pm »
Dla mnie osobiście przeglądarką nr1 jest Chromium, Palemoon zainstalowałem tylko po to gdyż w nocy lepiej się przegląda na ciemnym theme, nie wali tak po oczach.
Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #621110PC: HP Compaq 6200 Pro MT / CPU: Intel Core 4x i3-2100 CPU @ 3.10GHz / GPU: Intel HD Graphics 2000 / RAM: 8 GB / Dysk: HDD 1 TB

Offline PomPom

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1385
Odp: Palemoon
« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 01, 2017, 10:08:11 pm »
Najnowszy build 27.6.1 64bit na Sparku ciagnie tylko 80 Mb ram-u, a F57 280MB.
Dobra opcja dla rozwiązań, gdzie ma się świadomość ograniczeń sprzętowych i tego następstw. Bo większość stronek raczej wczyta tak samo jak te nowocześniejsze przeglądarki.

Chromium niezły, nie powiem. Brakuje mi w nim tylko jakiegoś dobrego odpowiednika "fruwających okienek" z Opery, gdzie można było włączyć filmik na YT i mieć go w takim okienku właśnie, by jednocześnie móc robić coś innego w przeglądarce i mieć podgląd na filmik. Przywykłem do tego, a jakoś nie znalazłem w Chromium czegoś równie wygodnego i prostego.
Mam nadzieję, że przejdzie ta ustawa, że Linuxa będą mogli używać tylko ludzie z co najmniej dwuletnim doświadczeniem...

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 990
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Palemoon
« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 01, 2017, 10:35:47 pm »
W Operze mnie denerwuje jedna rzecz, chodzi o okno podczas uruchamiania, dlaczego nie można ustawić tego tak żeby się uruchamiała ze zmaksymilizowanym oknie?
Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #621110PC: HP Compaq 6200 Pro MT / CPU: Intel Core 4x i3-2100 CPU @ 3.10GHz / GPU: Intel HD Graphics 2000 / RAM: 8 GB / Dysk: HDD 1 TB

Offline Oczkins92

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 376
Odp: Palemoon
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 02, 2017, 11:26:10 am »
W Operze mnie denerwuje jedna rzecz, chodzi o okno podczas uruchamiania, dlaczego nie można ustawić tego tak żeby się uruchamiała ze zmaksymilizowanym oknie?
ja podejrzewam że to się dzieje na XFCE.Bo ja na mate i cinnamon nie pamiętam takich problemów
Wszystko dobrze jak nie wnerwia ciebie nic

Offline PomPom

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1385
Odp: Palemoon
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 02, 2017, 11:30:09 am »
W Operze mnie denerwuje jedna rzecz, chodzi o okno podczas uruchamiania, dlaczego nie można ustawić tego tak żeby się uruchamiała ze zmaksymilizowanym oknie?
ja podejrzewam że to się dzieje na XFCE.Bo ja na mate i cinnamon nie pamiętam takich problemów
GNOME3 here, Opera nie otwiera się w zmaksymalizowanym oknie.
Mam nadzieję, że przejdzie ta ustawa, że Linuxa będą mogli używać tylko ludzie z co najmniej dwuletnim doświadczeniem...

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 990
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Palemoon
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 02, 2017, 12:40:30 pm »
To jak już musiałbym zainstalować Opere, to wybrałbym Vivaldiego. Który to ma identyczny interfejs co Opera.
Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #621110PC: HP Compaq 6200 Pro MT / CPU: Intel Core 4x i3-2100 CPU @ 3.10GHz / GPU: Intel HD Graphics 2000 / RAM: 8 GB / Dysk: HDD 1 TB

Offline PomPom

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1385
Odp: Palemoon
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 02, 2017, 01:48:35 pm »
Nie no, to dwie odmienne przeglądarki :D Vivaldi nie ma niestety tego bajeru, o którym wspominałem i nie podoba mi się w niej maluteńka czcionka na kartach.

https://i.imgur.com/M6UDohO.png
« Ostatnia zmiana: Grudzień 02, 2017, 01:57:25 pm wysłana przez Dziadek Starowinek »
Mam nadzieję, że przejdzie ta ustawa, że Linuxa będą mogli używać tylko ludzie z co najmniej dwuletnim doświadczeniem...

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 990
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Palemoon
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 03, 2017, 01:40:34 pm »
Właśnie dzisiaj była aktualizacja Palemoon do wersji 27.6.2-1.
Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #621110PC: HP Compaq 6200 Pro MT / CPU: Intel Core 4x i3-2100 CPU @ 3.10GHz / GPU: Intel HD Graphics 2000 / RAM: 8 GB / Dysk: HDD 1 TB