Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: jaki Linux na Dell optiplex fx160  (Przeczytany 981 razy)

Offline kecaj

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 9
jaki Linux na Dell optiplex fx160
« dnia: Listopad 16, 2017, 10:40:52 pm »
Witam, jaki linux będzie odpowiedni na:
Dell optiplex fx160 2 GB DDR2, 2 GB Flash z proc.Atom 330N
Będzie używany głównie pod oscama

Offline PomPom

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1385
Odp: jaki Linux na Dell optiplex fx160
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 17, 2017, 11:52:13 am »
Malutko miejsca, ale może Slax? Oparty na Debianie, więc musiałbyś pod niego szukać oscama (to już chyba ogarniesz). 
Mam nadzieję, że przejdzie ta ustawa, że Linuxa będą mogli używać tylko ludzie z co najmniej dwuletnim doświadczeniem...

Offline kecaj

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 9
Odp: jaki Linux na Dell optiplex fx160
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 17, 2017, 04:11:19 pm »
Pytałem na forum tvsat, polecili Debiana.
Instalują też Voyage
Pytam bo próbowałem oba i jakoś mi nie poszło:-(


Offline PomPom

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1385
Odp: jaki Linux na Dell optiplex fx160
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 17, 2017, 04:27:21 pm »
Dlaczego nie poszło?
Debian jest dobry, tylko przy 2 giga miejsca musisz albo sam sobie zrobić minimalną instalację, albo właśnie skorzystać z jakiejś pochodnej Debiana, która już to robi.
Mam nadzieję, że przejdzie ta ustawa, że Linuxa będą mogli używać tylko ludzie z co najmniej dwuletnim doświadczeniem...

Offline kecaj

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 9
Odp: jaki Linux na Dell optiplex fx160
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 17, 2017, 04:32:24 pm »
czyli debian-9.2.1-i386-netinst.iso się nie zmieści ?
może dlatego mi nie poszło:-(

Offline PomPom

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1385
Odp: jaki Linux na Dell optiplex fx160
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 17, 2017, 04:40:53 pm »
Zmieściłby się, ale musiałbyś chyba zainstalować samą bazę i samemu dogrywać środowisko, etc.
Mam nadzieję, że przejdzie ta ustawa, że Linuxa będą mogli używać tylko ludzie z co najmniej dwuletnim doświadczeniem...