Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: jaki Linux na Dell optiplex fx160  (Przeczytany 213 razy)

Offline kecaj

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 9
jaki Linux na Dell optiplex fx160
« dnia: Listopad 16, 2017, 10:40:52 pm »
Witam, jaki linux będzie odpowiedni na:
Dell optiplex fx160 2 GB DDR2, 2 GB Flash z proc.Atom 330N
Będzie używany głównie pod oscama

Offline Dziadek Starowinek

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 585
  • ja jestem Dziadek i przyszedłem usunąć wam Gentoo
Odp: jaki Linux na Dell optiplex fx160
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 17, 2017, 11:52:13 am »
Malutko miejsca, ale może Slax? Oparty na Debianie, więc musiałbyś pod niego szukać oscama (to już chyba ogarniesz). 
Stacjonarka: Manjaro Plasma
Laptop: Manjaro MATE

Offline kecaj

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 9
Odp: jaki Linux na Dell optiplex fx160
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 17, 2017, 04:11:19 pm »
Pytałem na forum tvsat, polecili Debiana.
Instalują też Voyage
Pytam bo próbowałem oba i jakoś mi nie poszło:-(


Offline Dziadek Starowinek

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 585
  • ja jestem Dziadek i przyszedłem usunąć wam Gentoo
Odp: jaki Linux na Dell optiplex fx160
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 17, 2017, 04:27:21 pm »
Dlaczego nie poszło?
Debian jest dobry, tylko przy 2 giga miejsca musisz albo sam sobie zrobić minimalną instalację, albo właśnie skorzystać z jakiejś pochodnej Debiana, która już to robi.
Stacjonarka: Manjaro Plasma
Laptop: Manjaro MATE

Offline kecaj

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 9
Odp: jaki Linux na Dell optiplex fx160
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 17, 2017, 04:32:24 pm »
czyli debian-9.2.1-i386-netinst.iso się nie zmieści ?
może dlatego mi nie poszło:-(

Offline Dziadek Starowinek

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 585
  • ja jestem Dziadek i przyszedłem usunąć wam Gentoo
Odp: jaki Linux na Dell optiplex fx160
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 17, 2017, 04:40:53 pm »
Zmieściłby się, ale musiałbyś chyba zainstalować samą bazę i samemu dogrywać środowisko, etc.
Stacjonarka: Manjaro Plasma
Laptop: Manjaro MATE