Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: Problem z GRUB-em  (Przeczytany 562 razy)

Offline Robson98

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 4
Problem z GRUB-em
« dnia: Październik 30, 2017, 01:33:52 pm »
Witam
Instalowałem ostatnio linxa mint cinnamon 18.2 Sonya z pendrive, instalacja przebiegła pomyślnie leczy przy włączaniu od razu odpala Windows, nie ma opcji wyboru. Próbowałem użycia Boot Repair Disk, lecz nic to nie dało. Pobrałem EasyBCD i opcje dodania linuxa są jakby nie aktywne tak jakby system go w ogóle nie wykrywa. System moge normalnie odpalić włączając BIOS-a i wchodząc w boot device linux odpala się bez problemu. Jednak jeśli miałby ktoś pomysł co zrobić  żeby była normalna możliwość wyboru systemu przy włączaniu byłbym wdzięczny :) :) windows 10, linux instalowany obok windowsa
Pozdrawiam  :D

Offline Dziadek Starowinek

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1098
Odp: Problem z GRUB-em
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 30, 2017, 01:59:01 pm »
Wejdź w ustawienia kolejności bootowania i na pierwsze miejsce daj te device Linux.

Offline Robson98

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 4
Odp: Problem z GRUB-em
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 30, 2017, 02:34:57 pm »
W Boot Device  nie ma możliwości  przesuwania, a w kolejności  odpalania w Biosie  jest do wyboru  oprócz CD i USB tylko OS Boot które odpala Windowsa  normalnie jak chcesz to podeślę Ci zdjęcia  :-\

Offline Robert75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 807
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Problem z GRUB-em
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 30, 2017, 03:38:18 pm »
A czy Tobie jest potrzebny ten Windows? Sorry ale nie rozumiem ludzi którzy instalują Windows-a. Albo Linux, albo Windows.
Nie jest przecież tajemnicą że system z okienkami nie toleruje obok siebie Linuksa.

EDIT.
Gdybyś jakimś cudem wszedł do systemu LM, to wykonaj w terminalu polecenie:
sudo update-grubMoże to coś da, choć wątpię.
« Ostatnia zmiana: Październik 30, 2017, 03:52:09 pm wysłana przez Robert75 »
Manjaro Xfce LTS - 64Bit Linux User #621110
PC: HP Compaq 6200 Pro MT / CPU: Intel Core 4x i3-2100 CPU @ 3.10GHz / GPU: Intel HD Graphics 2000 / Nvidia GeForce 7600 GT / RAM: 8 GB  / Dysk: HDD 1 TB

Offline Robson98

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 4
Odp: Problem z GRUB-em
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 30, 2017, 04:13:00 pm »
No troche jest potrzebny. Mogłem zainstalować proxy albo jako na wirtualnej maszynie, ale chciałem zobaczyć jak bedzie z linuxem, bo nigdy nie miałem z nim doczynienia. Z terminalem też próbowałem, ale dzięki za odpowiedź ;)

Offline Dziadek Starowinek

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1098
Odp: Problem z GRUB-em
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 30, 2017, 04:21:34 pm »
Nie jest też tajemnicą, że Windows nadal ma swoje zastosowania. Na laptopach mniejsze, ale na stacjonarkach już spore.

https://itsfoss.com/no-grub-windows-linux/

Offline Robson98

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 4
Odp: Problem z GRUB-em
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 30, 2017, 04:28:58 pm »
Z tą konsolą z Windowsa też nic nie dawało, dużo rzeczy już próbowałem, ale nadal Windows się załącza, a GRUB ukazuje się dopiero gdy wybiore linuxa w boot device.

Offline Armalat

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 43
Odp: Problem z GRUB-em
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 31, 2017, 04:48:31 am »
Powodem może być niewłaściwe umiejscowienie GRUB-a przy instalacji. Jest też narzędzie "customize grub" lub jakoś podobnie, korzystałem z niego kiedyś, ale w Sparky'm

Offline TataPingu

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 438
Odp: Problem z GRUB-em
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 03, 2017, 08:38:58 am »
Prawdopodobnie problem ma związek z UEFI, "Secure Boot" i nastawieniami CSM (w BIOSie)
CSM (Compatibility Support Module) powinien być na "Enabled". Tak, jak poniżej:

https://media-cdn.ubuntu-de.org/wiki/attachments/53/03/CSM_SUB_MENU.JPG

Poszukaj w necie haseł np.: "EFI UEFI Secure Boot CSM Compatibility Support Module", a na pewno znajdziesz rozwiązanie...

Pozdrawiam