Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: dźwięku brak  (Przeczytany 531 razy)

Offline 11sideways

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 28
dźwięku brak
« dnia: Październik 11, 2017, 01:47:15 am »
Wybór padł na Kwheezy, zapoznaję się z systemem, łatwo nie jest, ale radzę sobie na ile mogę i wywracam KDE do góry nogami.
Pierwszy problem, na który nie znalazłem, choć szukałem, rozwiązania - domyślnie odpalony monitor stanu użycia procesora, temperatury, pamięci RAM itd. nie jest do widget, nie potrafię tego wyłączyć, a przeszkadza na pulpicie.

udało mi się ogarnąć pakiety, ale brakuje jakiegoś klucza, by móc instalować programy z zewnętrznego źródła, jak chociażby przeglądarka chromium, błahostka? nie dla mnie.

resztę utrudnień przezwyciężę sam. z góry dziękuję za pomoc.


toczący się temat na stronie drugiej tego wątku.
« Ostatnia zmiana: Październik 15, 2017, 02:22:49 am wysłana przez 11sideways »

Offline Robert75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 534
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Kwheezy - pulpitowy monitor CPU usage, jak to wyłączyć
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 11, 2017, 12:00:38 pm »
udało mi się ogarnąć pakiety, ale brakuje jakiegoś klucza, by móc instalować programy z zewnętrznego źródła, jak chociażby przeglądarka chromium, błahostka? nie dla mnie.

O jakim zewnętrznym żródle Ty mówisz? Programy oraz inne pakiety na Debianie się instaluje przez Synaptica.
Manjaro Xfce - 64Bit Linux User #621110
AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4200+ @ 2x 2.21GHz / 4 GB RAM / Nvidia GeForce 7600 GT / Dysk HDD 1 TB

Offline 11sideways

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 28
Odp: Kwheezy - pulpitowy monitor CPU usage, jak to wyłączyć
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 11, 2017, 01:04:48 pm »
synaptic bardzo słabo wygląda, udało mi się coś namieszać w terminalu, żeby ściągnąć chromium przez centrum oprogramowania.

teraz aktualizuję system i mam nadzieję, że uda mi się zmienić środowisko graficzne, bo KDE trochę zamula. nie, zmiana środowiska podczas logowania nie działa.

i nadal nie doszedłem co z tą pulpitową przeszkadzajką zrobić.
« Ostatnia zmiana: Październik 11, 2017, 01:08:32 pm wysłana przez 11sideways »

Offline Robert75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 534
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Kwheezy - pulpitowy monitor CPU usage, jak to wyłączyć
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 11, 2017, 02:00:05 pm »
Pulpitowa przeszkoda? To się nazywa Conky, i warto mieć coś takiego na pulpicie, gdyż daje to obraz co się dzieje w systemie.
Ja np. mam taką "przeszkodę pulpitową" :)


Manjaro Xfce - 64Bit Linux User #621110
AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4200+ @ 2x 2.21GHz / 4 GB RAM / Nvidia GeForce 7600 GT / Dysk HDD 1 TB

Offline gom1

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 204
  • RLU #281182
Odp: Kwheezy - pulpitowy monitor CPU usage, jak to wyłączyć
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 11, 2017, 02:39:03 pm »
Tak jak pisze Robert75 jest to conky. Najprościej można to ubić pisząc w terminalu:
killall conkyPóźniej możesz też usunąć pakiet oprogramowania:
sudo apt-get remove conkyCzemu wybrałeś Kwhezzy? To dość leciwa dystrybucja oparta na Debianie 7.0. W dodatku uśpiona (czyt. nierozwijana).
Wszędzie dobrze, ale w /home najlepiej

Offline Dziadek Starowinek

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 243
  • Okrutnik, no
Odp: Kwheezy - pulpitowy monitor CPU usage, jak to wyłączyć
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 11, 2017, 02:43:22 pm »
Przeszkadzajkę wywalisz najpewniej odinstalowując conky, ale nie przejmuj się tym i wywal cały system, bo wybrałeś uśpioną dystrybucję opartą na Debianie 7, gdzie mamy obecnie Debiana 9. W Linuxach na dobrą sprawę nie ma co tak kombinować z distrami, chyba że już wiesz, po co ci w ogóle jakiś egzotyk. A i ten najczęściej jest ciekawostką do virtualboxa.

Robert75, pewnie źle przeczytałeś, ale dla pewności napiszę, że przeszkoda byłaby jakimś utrudnieniem, a przeszkadzajka to irytująca popierdółka.

Sam za conky nie przepadam i pasuje mi jedynie do jakichś pulpitów typu i3, a i raczej na dłuższą metę wolę schludny pulpit, a zużycie w odpowiednim okienku. Nie mam naprawdę potrzeby patrzeć na takie rzeczy częściej, niż raz na fiński rok.

Jak chcesz ułatwionego Debiana z KDE, to już lepiej:
https://solydxk.com/downloads/solydk/
Stacjonarka: Arch Linux MATE
Laptop: Manjaro GNOME (na próbę)

Offline 11sideways

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 28
Odp: Kwheezy - pulpitowy monitor CPU usage, jak to wyłączyć
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 11, 2017, 03:02:46 pm »
ano właśnie kurcze, że nie chcę KDE, a nie potrafię dojść do miejsca, w którym pobrałbym inne środowisko. po aktualizacjach (prawie 700 elementów) przestał działać chromium, zniknął conky, przestał działać synaptic (a tylko w nim obiło mi się o oczy "xfce", tak poza tym to działa CO i Apper. APT w ogóle nic, każda komenda z apt kończy się błędem.

wybrałem ten system ze względu na dość pokaźne rozmiary obrazu i z opisu wynikało, że jest dość wyposażony (nikt nie napisał, że większość to śmieci, a tym bardziej że to wersja bez wsparcia). Czyli lepiej będzie przejść jednak na debiana?
no właśnie, gdyby już zmieniać system, to lepsze okazują się te główne gałęzie, czy nowsze twory na nich oparte?
widziałem drzewko chronologiczne dystrybucji, aż oczy bolą, ale nadal nie rozumiem fundamentów, na jakich to wszystko się opiera.

co chwilę coś tu nie działa, ale jestem miłośnikiem klasycznej motoryzacji, więc to mój klimat  ;D

Offline Dziadek Starowinek

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 243
  • Okrutnik, no
Odp: błędy apt, skąd środowiska
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 11, 2017, 03:12:03 pm »
Jest masa dystrybucji z masą powgrywanych rzeczy, ale nie opłaca się iść w tym kierunku. Dużo lepiej doinstalować samemu to, co się potrzebuje. Na pewno lepiej Debian od takich tworów. Najłatwiej jest kierować się distrowatch, bo drzewka serio komplikują i informują o powiązaniach, które już nie mają znaczenia. Ja tam preferuję zazwyczaj główne dystrybucje, ale mam w tym swój cel (jestem upierdliwy i nie cierpię, jak pochodna się "źle instaluje" albo trzeba czekać na nią rok po premierze jej podstawy). Dla kogoś nieobeznanego pochodne wypadną lepiej.
Stacjonarka: Arch Linux MATE
Laptop: Manjaro GNOME (na próbę)

Offline 11sideways

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 28
Odp: błędy apt, skąd środowiska
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 11, 2017, 04:02:36 pm »


wczoraj działała. dziś mimo pobrania prawie 1gb pakietów z nim związanych, bez zmian...  >:(

Offline Dziadek Starowinek

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 243
  • Okrutnik, no
Odp: błędy apt, skąd środowiska
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 11, 2017, 04:21:09 pm »
Oprócz tego, że nic nie widać, to chrzanić tę dystrybucję. Jak chcesz Debiana, to weź albo Debiana i trochę czytania, albo np. SolydXK, Sparky albo jakieś Q4OS lub MX-16.
Stacjonarka: Arch Linux MATE
Laptop: Manjaro GNOME (na próbę)

Offline 11sideways

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 28
Odp: błędy apt, skąd środowiska
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 11, 2017, 11:44:07 pm »
Żebym to ja wcześniej takie rzeczy wiedział...
Wybór padł na czystego debiana w najpełniejszej wersji 3DVD, a live zamiast tailsa od teraz będzie kali.
Mam nadzieję, że w debku się lepiej odnajdę i nie będzie "kąklikacji" stwarzał.

Offline 11sideways

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 28
Odp: instalacja/uzupełnianie debiana
« Odpowiedź #11 dnia: Październik 13, 2017, 12:50:19 am »
cześć, to znowu ja. zmieniam tytuł, żeby nie pchać co chwilę nowych tematów, bo jakbym z każdym problemem zakładał nowy, to po tygodniu przejąłbym to forum he he  ;D

a tak poważnie - już po przesiadce na czystego debiana. kolejny milion pytań oczywiście, proszę mi to wybaczyć.

a więc mam 3 pełne płyty DVD do instalacji debka, ale podczas instalacji użyłem tylko pierwszej, na chwilę tylko poprosił o drugą, żeby coś tam sobie pobrać. a co z trzecią i resztą drugiej? przecież tam są grube gigabajty różnych różności - trzeba to wgrać, zatem pytam - jak?

Offline Dziadek Starowinek

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 243
  • Okrutnik, no
Odp: instalacja/uzupełnianie debiana
« Odpowiedź #12 dnia: Październik 13, 2017, 08:36:11 am »
DVD w Debianie pełnią funkcję takiego repozytorium offline. Jest tam to, co można pobrać z neta przez apta.
Stacjonarka: Arch Linux MATE
Laptop: Manjaro GNOME (na próbę)

Offline 11sideways

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 28
Odp: instalacja/uzupełnianie debiana
« Odpowiedź #13 dnia: Październik 13, 2017, 10:27:29 am »
Apt i zabawy z terminalem chcę jeszcze odwlec w czasie dlatego postaram się to zrobić przez  synaptic. Jednak synaptic by podjąć próbę potrzebuje wszystkich trzech płyt naraz "pod ręką". Napęd mam tylko jeden więc potrzebuję programu który zamontuje mi trzy wirtualne napędy i umożliwi skopiowanie obrazów tych płyt do pliku a następnie ich montaż. Jest to możliwe?

Offline Dziadek Starowinek

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 243
  • Okrutnik, no
Odp: instalacja/uzupełnianie debiana
« Odpowiedź #14 dnia: Październik 13, 2017, 10:32:33 am »
Ja bym wywalił ze źródeł wszystkie DVD i zostawił/dodał tam tylko te sieciowe.
https://wiki.debian.org/SourcesList#Example_sources.list

Później też zerknij sobie na Debian Backports. Apta lepiej szybko ogarnąć, bo jest po prostu wygodny.
Stacjonarka: Arch Linux MATE
Laptop: Manjaro GNOME (na próbę)