Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: Jak przywrócić GRUB-a po wykonaniu kopii zapasowej serwera VPS?  (Przeczytany 416 razy)

Offline hubot_

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 131
Jak przywrócić GRUB-a po wykonaniu kopii zapasowej serwera VPS?
« dnia: Październik 13, 2017, 04:21:03 pm »
Potrzebuję wykonać kopię zapasową mojego VPS-a stojącego na Debianie 8 Jessie i utworzyć jego kopię na wirtualnej maszynie. Postanowiłem skorzystać z pomocy poradnika https://help.ubuntu.com/community/BackupYourSystem/TAR.

Oto kroki, które podjąłem w tym celu:

- Ztarowałem cały system na VPS-ie,
- Skopiowałem tara z VPS-a na laptopa,
- Utworzyłem VM-kę,
- Zbootowałem Debiana livecd na VM-ce,
- Spartycjonowałem dysk,
- Zamontowałem partycję root na /mnt,
- Wszedłem do katalogu /mnt,
- Skopiowałem backup.tar.gz przez ssh do /mnt,
- Wypakowałem archiwum backup.tar.gz w /mnt,
- Wykonałem komendę `for f in dev dev/pts proc ; do mount --bind /$f /mnt/$f ; done`,
- Zachrootowałem się do /mnt,
- Wykonałem komendę `dpkg-reconfigure grub-pc`,
- Zamontowałem partycję /dev/sda1 w /boot,
- Wykonałem komendę `grub-install /dev/sda`.

Otrzymuję błąd `device node not found` przy ostatnim kroku:

root@debian:/# grub-install /dev/sda
Installing for i386-pc platform.
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
device node not found
Installation finished. No error reported.
Co ja robię źle?
Stacjonarka: Slackware Xfce
Laptop: Debian GNOME | Gentoo i3 (do testów)