Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: Gothic I  (Przeczytany 634 razy)

Offline Antarktyczny

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 52
Gothic I
« dnia: Sierpień 12, 2017, 12:29:04 am »
Witam, jestem nowym uzytkownikiem linuxa (zasadniczo dopiero bede instalowac). Chcialbym sie jednak wczesniej dowiedziec, czy Gothic I i II chodza na linuxie? Lubie czasami zobaczyc jakies ciekawe mody. Jesli by poszlo na linuxie,to moge spokojnie zainstalowac samego Linuxa, a Windowsowi pomachac na pozegnanie :)

Online gom1

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 210
  • RLU #281182
Odp: Gothic I
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 12, 2017, 10:18:50 am »
Jest taki projekt: PlayOnLinux. Zerknij tutaj:
https://www.playonlinux.com/pl/app-486-Gothic_1.html
A gdyby jakimś cudem nie poszło, to zawsze można postawić wirtualkę z Windows ;-)
Wszędzie dobrze, ale w /home najlepiej

Offline Antarktyczny

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 52
Odp: Gothic I
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 12, 2017, 11:33:23 am »
Gom1 jak zawsze mozna na Ciebie liczyc:) Jak postawie wirtualke to dziala ona na zasadzie Live CD? Cos w ten desen?

Online gom1

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 210
  • RLU #281182
Odp: Gothic I
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 12, 2017, 01:04:04 pm »
Jeśli oglądałeś Incepcję to od razu skojarzysz ;-) Za pomocą stosownego oprogramowania (np. VirtualBox) tworzysz wirtualny komputer, w którym "normalnie" instalujesz inny system operacyjny. W ten sposób używam w pracy programu do faktur, który działa pod kontrolą WinXP - a sam Windows (w VirtualBoxie właśnie) jest pod kontrolą Debiana.
Wszędzie dobrze, ale w /home najlepiej

Offline Antarktyczny

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 52
Odp: Gothic I
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 12, 2017, 01:27:13 pm »
Niestety nie ogladalem :( Nadrobie. Te rozwiazanie jest calkiem swietne, bede mogl miec zawsze dostep do Gotha, i nie bede musial miec Windy. Duzo zajmuje miejsca taki myk? I czy wystarczy mi Xp? Bo jak do Gothica obu czesci ( trzeciej,i zwlaszcza czwartej nie uznaje) to ten system wystarczy. Ale czy komputer nie bedzie zbyt "nowoczesny"  na Xp? Wydajnie pojdzie?

Online gom1

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 210
  • RLU #281182
Odp: Gothic I
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 12, 2017, 01:31:38 pm »
VirtualBox nie zajmuje dużo miejsca, co do Windows sam deklarujesz jak duży ma mieć "dysk twardy". Mój "pracowy" XP ma chyba 10GB - w zupełności mu wystarczy. Gothic to staroć klasyk, więcej jak XP nie potrzebuje do szczęścia. A co do wydajności.. powinno się udać. O sterowniki do nowoczesnego komputera nie musisz się martwić, VirtualBox wszystkim się zajmie :-)
Wszędzie dobrze, ale w /home najlepiej

Offline Antarktyczny

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 52
Odp: Gothic I
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 12, 2017, 02:25:48 pm »
Gothic to nie staroc. Odciski paproci na plycie i zapach karbonskich zyjatek nie jest zadnym dowodem:) Jak to tak wyglada,to odpalam Mietowy traktorek i oram Windowsa :) Powiedz mi jeszcze, Virtuala musze pobrac czy jest domyslnie w systemie? I czy doinstalowanie modow do Gotha bedzie jak w klasycznym Windowsie? Wedlug wszelkiej logiki tak.

Online gom1

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 210
  • RLU #281182
Odp: Gothic I
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 12, 2017, 03:02:11 pm »
VirtualBox jest paczką dostępną w repozytoriach, wystarczy doinstalować. Potem uruchamiasz, konfigurujesz wirtualny komputer i instalujesz w nim.. Windows ;-)
Wszędzie dobrze, ale w /home najlepiej

Offline Antarktyczny

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 52
Odp: Gothic I
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 12, 2017, 03:07:12 pm »
Rozumiem. To jeszcze kupic plytke z xp i do dziela:) Dzieki wielkie za pomoc. Spojrz jak mozesz na moj problemik z BIOSEM.

Online gom1

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 210
  • RLU #281182
Odp: Gothic I
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 12, 2017, 03:08:37 pm »
Zanim zaczniesz bawić się z wirtualką, sprawdź PlayOnLinux.
Wszędzie dobrze, ale w /home najlepiej

Offline Antarktyczny

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 52
Odp: Gothic I
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 12, 2017, 03:12:22 pm »
Wiadomo. Na poczatek zaczne po kolei, chodzilo mi tylko o to, ze jak widze, wszystko pojdzie. Jeszcze raz wielkie dzieki i gratuluje cierpliwosci :)

Offline Robert75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 537
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Gothic I
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 12, 2017, 03:37:06 pm »
Rozumiem. To jeszcze kupic plytke z xp i do dziela:) Dzieki wielkie za pomoc. Spojrz jak mozesz na moj problemik z BIOSEM.
A po co kupować XP, nie lepiej pobrać iso z sieci?
Manjaro Xfce - 64Bit Linux User #621110
AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4200+ @ 2x 2.21GHz / 4 GB RAM / Nvidia GeForce 7600 GT / Dysk HDD 1 TB

Offline Antarktyczny

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 52
Odp: Gothic I
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 12, 2017, 05:04:50 pm »
W sumie masz racje. Widzisz,skrzywienie zawodowe z ta uczciwoscia. Po prostu nie chcialem wyjsc poza ramy uczciwego korzystania. Ale skoro mozna i za darmo to czemu by nie:)

Online Oczkins92

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 197
  • Os:Manjaro 17.0.5 XFCE 64 bit
Odp: Gothic I
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 13, 2017, 11:24:31 am »
Jeśli może coś znaczyć mój post to napisze że Risen działa mi bez problemów przez wine
Wszystko dobrze jak nie wnerwia ciebie nic

Offline Antarktyczny

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 52
Odp: Gothic I
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 13, 2017, 03:23:10 pm »
Jasne,ze znaczy. To mi uswiadamia, ze Gothic napewno pojdzie :) Jedynka i dwojka mi wystarczy, plus mody. Bo ostatnio pogralem w pare dosc ciekawych, i kiedys do nich napewno wroce