Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: Gothic I  (Przeczytany 4952 razy)

Offline PomPom

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1309
  • dawniej Dziadek Starowinek
Odp: Gothic I
« Odpowiedź #30 dnia: Marzec 08, 2018, 07:56:30 am »
Grasz bez dźwięku? Spróbuj nowsze wine, bo widzę, że wyniki z samych starszych, a i ktoś tam pisze, że dźwięk działa.
( ಥ益ಥ)Arch Linux Plasma & MATE Chrome OS

Offline Antarktyczny

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 338
Odp: Gothic I
« Odpowiedź #31 dnia: Marzec 08, 2018, 11:40:51 am »
Nie czaisz. Wyłączasz dzwięk i wgrywasz biblioteki natywne i wtedy działa.
« Ostatnia zmiana: Marzec 23, 2018, 12:02:40 am wysłana przez Antarktyczny »
Rinasce piu gloriosa.

Offline PomPom

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1309
  • dawniej Dziadek Starowinek
Odp: Gothic I
« Odpowiedź #32 dnia: Marzec 08, 2018, 01:24:02 pm »
Niestety nie mam 20 lat doświadczenia w tym :/ Po 20 latach bym zrozumiał. Dzięki za wytłumaczenie, Mroźny :D
( ಥ益ಥ)Arch Linux Plasma & MATE Chrome OS

Offline Antarktyczny

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 338
Odp: Gothic I
« Odpowiedź #33 dnia: Marzec 08, 2018, 01:40:59 pm »
Nie mam 20 lat doświadczenia. Mam tylko umiejętność odpalenia Gothica na linuxie.
Rinasce piu gloriosa.

Offline Antarktyczny

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 338
Odp: Gothic I
« Odpowiedź #34 dnia: Marzec 22, 2018, 09:41:49 pm »
Jeśli ktoś jest fanem tej wspaniałej gry, i nie wie, jak zrobić,by poszło na Linuxie, opiszę krok po kroku jak to zdziałać. Dziś jeszcze raz to robiłem, a sądzę, że nie tylko mi ten temat się przyda. Do dzieła...
Na początek ściągamy wine. Podczas instalacji Gothica wine upomni się samo o brakujące pakiety mono i gecko, toteż żadnych problemów tu nie ma. Kiedy Gothic się zainstaluje, musimy przejść przez nieco dłubaniny. A więc- Gothic na Wine ma problem z muzyką z gdy, toteż kiedyś wgrywałem natywne biblioteki  dmband.dll, dmime.dll, dmloader.dll, dmstyle.dll, dmsynth.dll, dmusic.dll i dmcompos.dll pobrane z niepamiętam już jakiej strony... Jest jednak inna, lepsza i prostsza metoda. Wchodzimy w folder z grą, znajdujemy  folder System. Tam z kolei otwieramy pliczek Gothic.ini, po czym modyfikujemy

musicEnabled=1 (zmieniamy na 0)
scaleVideos=1 (zmieniamy również na 0)

Mała uwaga: na Linuxie nie da się tak jak na windowsie przewinąć filmiku wprowadzającego (reklam na początku),toteż jeśli chcemy pominąć 2 minuty oglądania w kółko tego samego, zmienić należy jeszcze jeden parametr;

playLogoVideos=1 (zmieniamy również na 0).

Zapisujemy zmiany. I teraz sedno problemu, dwie komendy do terminala:

 wgethttp://winetricks.org/winetricks
sh winetricks directmusic

I to załatwia wszystko. Gothic odpali się, bez błędów i z działającą muzyką. Co ważniejsze, jeśli ktoś gra na laptopie jak ja, i miał problem z górnym białym paskiem zasłaniającym pole gry, już nie trzeba wklepywać fixa. Owszem, fix dalej działa i rozszerza ekran, lecz winetricks załatwia i ten problem. Gra gotowa do odpalenia. Ewentualna instalacja Gothic player (do modów) nie nastręcza żadnych dodatkowych kłopotów.Przyjemnej gry :)
« Ostatnia zmiana: Marzec 23, 2018, 12:01:00 am wysłana przez Antarktyczny »
Rinasce piu gloriosa.

Offline PomPom

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1309
  • dawniej Dziadek Starowinek
Odp: Gothic I
« Odpowiedź #35 dnia: Marzec 23, 2018, 10:29:37 am »
Aż podkusiłeś, żeby za grosze kupić kluczyk na steamie i sobie pograć :I Wiesz może, czy ta metoda zadziała na w Gothicu II? Niby ten sam silnik, ale kto wie :I
( ಥ益ಥ)Arch Linux Plasma & MATE Chrome OS

Offline Antarktyczny

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 338
Odp: Gothic I
« Odpowiedź #36 dnia: Marzec 23, 2018, 10:53:16 am »
Miło mi to słyszeć :) Postanowiłem to tak napisać,by nie trzeba było przeczesywać internetu, bo podane wyżej metody są zaczerpnięte z paru stron. Tu mamy zmiksowane w całość. A teraz do rzeczy... Co do Gothica II to wczoraj instalowałem jedynkę tylko, ale jak dobrze pamiętam, to pół roku temu miałem i dwójkę zainstalowaną. Coś kojarzy mi się, że wymienione biblioteki natywne trzeba było w Wine coś poustawiać, w konfiguracji... Ale nie jestem pewien. A poza tym, podejrzewam, że skoro zmiana wpisu w Gothic.ini i winetricks naprawiły to, co musiałem robić fixem na cały ekran i biblioteczkami, to i w dwójce powinno dać radę :) Zaraz ściągnę się z wyra (dzień wolnego z kołchozu) i sprawdzę dwójeczkę. Co do steama-grosze? Ciekawe ile, bo nie gram w gry prócz Gothica i nie korzystam ze Steama. Gothica mam na płycie, kupiony w Biedronce gamebook za 19.99 zł jakieś 2 lata temu, I,II, była jeszcze III i Zmierzch Bogów, ale wywaliłem płytki z III i Zmierzchem Bogów. Dla mnie to sitwa i wypaczenie pięknej serii.
Rinasce piu gloriosa.

Offline PomPom

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1309
  • dawniej Dziadek Starowinek
Odp: Gothic I
« Odpowiedź #37 dnia: Marzec 23, 2018, 11:08:17 am »
Saga Gothic (1, 2 Gold i 3) za dyszkę na allegro, bo często fruwają gdzieś klucze za parę złoty lub nawet dosłownie parę groszy. Jak jeszcze byłem młody (teraz starość mocno), to miałem Gothica 1 i 2 scalonego z Nocą Kruka. O ile jedynka była do ogrania i przejścia, tak dwójka z NK była dla mnie zbyt cięzka - podobno dodatek podnosił poziom trudności, a było to moje pierwsze spotkanie z grą, więc po prostu było ciężko.
Trójka jest fajna - takie 6.5/10. Fajny pomysł z większym terenem, fabuła tak ogółem wydawała się ciekawa i w końcu jakieś odświeżenie od duologii Zengine. Brakowało tylko jakichś szlifów technicznych, bo podobno na początku gra była ledwo grywalna, a i ja na dość mocnym sprzęcie miałem problem z poprawioną już wersją. Okropne modele postaci jeszcze uchodziły, gdy się do nich przyzwyczaiło (wielkie chłopy są wielkie). Jak ogrywałem kilka lat temu, to dość szybko mnie jednak znudziło przymilanie się w miastach i zacząłem po prostu prowokować od razu walki, mordując orków. Dało się to łatwo zrobić, bo bodajże prawym klikiem wykonywało się szybki i skuteczny atak, którym się kładło oponentów po kolei. Głupi ja go ulepszałem i ku mojemu niezadowoleniu maksymalnie ulepszony stawał się innym atakiem, dużo wolniejszym. Tak też skończyła się moja przygoda. Zmierzch nie jest kanoniczny.
( ಥ益ಥ)Arch Linux Plasma & MATE Chrome OS

Offline Antarktyczny

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 338
Odp: Gothic I
« Odpowiedź #38 dnia: Marzec 23, 2018, 11:31:39 am »
Można ująć,że jestem weteranem tej gry, więc z doświadczenia Ci powiem, że:
-Noc Kruka bardzo podnosi poziom trudności i utrudnia łatwe wbijanie poziomów. Masz więcej możliwości expienia, ale i rozgrywka jest o wiele trudniejsza. Ogólnie sama Dwójka jak i z Nocą Kruka dość wysoko wynoszą poprzeczkę przede wszystkim dla maga (zawsze prawie gram magiem). Na początku masz diabelsko ciężko, kombinujesz jak Drzymała z wozem,a pod koniec gry idziesz i robisz holocaust całym watahom przeciwników. Mówisz, że Zmierzch Bogów jest niekanoniczny. Owszem zgoda. Ale Trójka sama w sobie również nie trzyma wątków z poprzednich części. Gubi zespolenie z serią, historie z dwójki i jedynki urywają się. Co do rozległości... Może wyda się to głupie, ale dla mnie śnieżny i pustynny klimat nie pasował do Gothica. Podobnie zresztą jak Jarkendar z Nocy Kruka. To inne światy, a Gothic ma specyficzny klimat, depresyjny i enigmatyczny, i niezbyt do niego pasują pustynie,assasyni, Jarkendar wzorowany na Majach czy lodowe przestrzenie Nordmaru. Ale to jeszcze nic... Dlaczego nienawidzę trójki i gardzę tym "tworem"? Kiedy pierwszy raz grałem, cięła się nieco, ale była grywalna. To nie był problem. Problem tkwił gdzie indziej. Otóż, po wyjściu na ląd dowiadujemy się ogólnie, co się dzieje na kontynencie. Musimy znaleźć Xardasa. Xardasa, o którym w jedynce nie wiedziano, że opuścił krąg magów ognia. Zaczynam grać. Już na wstępie postać kładzie po kolei orków, których na jedynce w połowie gry nawalało się z sercem w gardle, czy hp wystarczy :) Idę radośnie, niszczę przeciwników, i nagle...to, czego nie mogło zrobić tuzin orków (notabene idących po kolei pod miecz, pojedyńczo) zrobił...WILK! Jeden wilk! Balans rozgrywki genialny. Dalej. Pominę to, że gra nie ma tak naprawdę fabuły ( oprócz : dokonaj wyboru), i że nadrabia to cukierkowatą do porzygania grafiką, że nie ma cieniostworów a są krokodyle, że z I i II spotykamy może 10 postaci... Ale nie pominę tego, co mi się zdarzyło podczas pierwszej rozgrywki. Zwiedzałem świat gry, znalazłem pare światyń i otworzyłem je. Po ubiciu potworów znalazłem jakąś szatę, berło i inne duperele. Szukam Xardasa, szukam, szukam... Nagle okazuje sie, że wiedzę o miejscu przebywania Xardasa posiada zwykły myśliwy, a dokładniej...jego wilk. Taaaa... Dobra, ide do niego. Dialog leci, zero jakiegokolwiek klimatu z I lub II, i nagle Xardas każe mi znaleźć artefakty, które ja już (prócz jednego) mam po eksploracji świata. Już na wstępie, bez wiedzy nawet, niemal przeszedłem grę. Logika i fabuła kwiczą- dlatego dla mnie Gothic to jedynka i  dwójka, już niech nawet z tym Jarkendarem.
« Ostatnia zmiana: Marzec 23, 2018, 11:34:33 am wysłana przez Antarktyczny »
Rinasce piu gloriosa.

Offline PomPom

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1309
  • dawniej Dziadek Starowinek
Odp: Gothic I
« Odpowiedź #39 dnia: Marzec 23, 2018, 11:48:09 am »
Z NK był ten problem, że był nierozerwalnie przywiązany do dwójki. Nie instalowało się Gothica 2; instalowało się Gothic 2 Noc Kruka.
Z tymi orkami w trójce chyba początkowo próbowano pokazać, że protag nie zapomniał tym razem swojego skilla i jest prawie tak mocny, jak w dwójce na końcu. Tylko oczywiście o reszcie zapomniano i można sobie to tylko tłumaczyć "a bo na kontynencie to szysko takie silniejsze jez". Gothic 3 jest kanoniczny oficjalnie, przynajmniej taką informację podaje materiał Gothic w pigułce na kanale ARHN.eu. Dalsze gry już robiły z fabuły coś okropnego, a dodatek do Arcanii nawet pokusił się o pokazanie środkowego palca całemu lore serii - no elo, bogów nigdy nie było, tylko se jestem ja - baba bóg z pomieszaniem w mózgu.
( ಥ益ಥ)Arch Linux Plasma & MATE Chrome OS

Offline Antarktyczny

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 338
Odp: Gothic I
« Odpowiedź #40 dnia: Marzec 23, 2018, 12:12:45 pm »
Owszem, nie zapomniał skilla. To logiczne, że bohater zabijący smoki umie położyć i orków. Ale wilk nacierający tak, że kładzie bez możliwości zadania uderzenia to już jest delikatnie nazwawszy debilizm. Ponadto, co mnie kładzie w tej grze- idziesz do Gothy, zabijasz parę potworków, i masz teleport do króla. Nie wiem czy uwierzysz, ale byłem u niego na 6 levelu, jeszcze przed zdobyciem artefaktów Adanosa. Po prostu zawsze eksploruję teren gry,gram we własnym stylu. A widząć taką nazwę na mapie i symbol czaszki-nie mogłem nie pójść :) Jedyne co Gothic III ma fajnego to muzyka. Ale wbrew innym, ja twierdzę, że ta z jedynki była bardziej klimatyczna. Pasowała tam. Poprostu. Co jeszcze pragnę zauważyć, to fakt, że w Gothic III masz 20 albo 30 miast, miasteczek i wsi. Koszmarna większość fabularnie NIC nie wnosi. W Gothicu I były trzy obozy. Każdy miał klimat, historię, unikalną muzykę. I tak to wygląda, jak idzie się w ilość a nie jakość...
Co do Gothic II, wydaje mi się, że są czyste wersje,bez Nocy Kruka. A napewno jest mod dający czystą dwójkę. A skoro zacząłem ten temat: polecam mody do Gothica. Niektóre są naprawde świetne. Spróbuj kiedyś, jak jeszcze tego nie robiłeś.
Rinasce piu gloriosa.

Offline PomPom

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1309
  • dawniej Dziadek Starowinek
Odp: Gothic I
« Odpowiedź #41 dnia: Marzec 23, 2018, 12:47:39 pm »
Ja miałem wersję z Nocą scaloną na amen, gdzie mod psuł tylko. Ogólnie nie moduję gier - wolę je tak, jak przewidziano żebym w nie grał (dlatego też wolę konsole, gdzie widzę raczej to samo, co widzi inna osoba, która na konsoli gra). Gothica II bym sobie ograł, bo grałem w niego na czitach, nigdy samemu nie dochodząc poza początek III rozdziału. Jak sobie kupię tego packa, to będę miał normalnie osobno dwójkę.
( ಥ益ಥ)Arch Linux Plasma & MATE Chrome OS

Offline Antarktyczny

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 338
Odp: Gothic I
« Odpowiedź #42 dnia: Marzec 23, 2018, 01:02:36 pm »
Ja też wolę "oryginalną" grę, ale czasami mod może coś ciekawego wnieść. Co do oddzielnej dwójki, zaraz ogarnę jak to zrobić. Wracając do modów, dość ciekawą modyfikacją jest Edycja Rozszerzona. Ma jednak parę wad: pierwsza to ciągłe zmiany zadań i rogrywki, jakby autor nie wiedział, w którą stronę zmierza. Druga to forum TM, gdzie niekiedy osoba pytająca o wskazówki z zadaniami jest bluzgana zdrowo, a wszelkie głosy krytyczne są jechane z grubej rury... Wiem, bo czytam regularnie wątek związany z modem i widzę co się dzieje. Oczywiście, dla autora plus za gargantuiczną pracę. A co do Gothic II na Linuxa- działa :) Właśnie zainstalowałem. Mam jednak dwie małe wady: vdfs32g.exe napotyka błąd podczas odpalania, co nie ma żadnego wpływu na grę, oraz nie mogę zmienić rozdzielczości Gothica. Dziwne trochę. I z dwa razy mi "zająknęły się" dialogi. Ale to pikuś. W każdym razie-działa :)
Rinasce piu gloriosa.

Offline PomPom

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1309
  • dawniej Dziadek Starowinek
Odp: Gothic I
« Odpowiedź #43 dnia: Marzec 23, 2018, 01:15:08 pm »
Z oddzielną dwójką chyba nie ma po co, bo taka wersja scalona już jest rzadko dostępna i mają ją raczej fani, którym to nie przeszkadza. Wszędzie indziej wersje są oddzielone pięknie. Sprawdzę z tym Gothiciem, co może jeszcze magia najnowszego wine zdziała :D Tylko muszę jeszcze wstać, iść zrobić kawkę, kupić pakiet gier i ogarnąć nowe wine, bo po ostatnich zabawach nie wgrałem. Także widzisz, ciężko będzie, nawet dla tak pracowitego człowieka jakim jestem ja :I
( ಥ益ಥ)Arch Linux Plasma & MATE Chrome OS

Offline Antarktyczny

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 338
Odp: Gothic I
« Odpowiedź #44 dnia: Marzec 23, 2018, 01:17:53 pm »
Poprawka: jeśli ktoś w Gothic II będzie miał problemy ze zmianą rozdzielczości w grze, jak ja, i będzie wywalało grę, to trzeba:
Wchodzimy w folder z grą Gothic II, następnie folder System, pliczek Gothic.ini, i tam przez ctrl+F szukamy VIDEO (dziesiąty wynik wyszukiwania). I tam mamy:
zVidResFullscreenX=800
zVidResFullscreenY=600
zVidResFullscreenBPP=16.

Zmieniamy współczynniki na taką rozdzielczość,jaką mamy sami na komputerze, czyli w moim przypadku 1366×768. Zapisujemy i mamy już zrobione. Nie trzeba grzebać w ustawieniach w grze. Co do zająknięć dialogu, nic nie poradzę chyba. A, i zapomniałbym-jeśli ktoś nie chce oglądać reklam na początku gry, to tak jak w Gothic I, playLogoVideo=1 zmieniamy na 0. Miłej gry :)

Dziadek Starowinek: włala, Gothic II pójdzie Ci. A co do pracowitego człowieka... Żarty mają swoje granice :D
« Ostatnia zmiana: Marzec 23, 2018, 01:19:53 pm wysłana przez Antarktyczny »
Rinasce piu gloriosa.