Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: terminal  (Przeczytany 662 razy)

Offline Adam63

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 4
terminal
« dnia: Lipiec 09, 2017, 09:40:09 am »
Dzień dobry
Jestem nowym użytkownikiem Linuxa, jako początkujący wybrałem Mint.
Wszystko bardzo ładnie pracuje, ale po ostatniej aktualizacji przestał mi działać menadżer aktualizacji oraz terminal.
Dodam, że raz zaktualizowałem Kernela.
Poniżej wklejam aktalną informację o moim systemie.
 Host: adam-775i65GV Kernel: 4.4.0-78-generic i686 (32 bit gcc: 5.4.0)
           Desktop: Cinnamon 3.2.7 (Gtk 3.18.9-1ubuntu3.3) dm: mdm Distro: Linux Mint 18.1 Serena
Machine:   Mobo: N/A model: 775i65GV v: 1.0 Bios: American Megatrends v: P1.90 date: 12/05/2005
CPU:       Single core Intel Pentium 4 (-HT-) cache: 1024 KB flags: (lm nx pae sse sse2 sse3) bmips: 6125
           clock speeds: max: 3062 MHz 1: 3062 MHz 2: 3062 MHz
Graphics:  Card-1: Intel 82865G Integrated Graphics Controller bus-ID: 00:02.0 chip-ID: 8086:2572
           Card-2: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] RV280 [Radeon 9200]
           bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 1002:5961
           Display Server: X.Org 1.18.4 drivers: ati,radeon,intel (unloaded: fbdev,vesa)
           Resolution: 1440x900@59.89hz
           GLX Renderer: Mesa DRI R200 (RV280 5961) x86/MMX/SSE2 DRI2
GLX Version: 1.3 Mesa 11.2.0 Direct Rendering: Yes
Proszę o pomoc
Z góry dziękuję

Offline Albedo 0.64

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 595
Odp: terminal
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 10, 2017, 07:09:12 pm »
Coś poszło nie tak podczas aktualizacji. Uruchom menedżer pakietów Synaptic i sprawdź czy nie ma uszkodzonych pakietów. Jeśli nie masz Synaptica  w systemie to doinstaluj.
Linux Mint Debian
Linux registered user 556565

Offline Adam63

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 4
Odp: terminal
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 11, 2017, 08:24:07 am »
Dzięki za pomoc.
Otworzyłem Synaptica, informuje mnie, że nie mam uszkodzonych pakietów, znalazłem gnome-terminal, przeinstalowałem go i nic.
Wszedłem w tryb tekstowy wpisałem gnome-terminal i nie znalazło go.
Co jest grane?
Jestem nowy na tej platfomie i wybaczcie mi tip-topy w mincie, ale chcę się nauczyć.
A może przeinstalować cały system? Mam na pendrivie wersję live, z której instalowałem, tylko nie wiem jak to zrobić.
Jak uruchomiłem z pendrive'a, to nie znalałem opcji reinstalacji systemu.
Z góry dziękuję za pomoc

Offline Grzegorz

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 184
  • Inżynier to pewien stan umysłu , a nie tytuł.
Odp: terminal
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 21, 2017, 02:05:13 pm »
  [grzegorz@grzegorz-pc ~]$ uname -a
Linux grzegorz-pc 4.12.2-1-MANJARO #1 SMP PREEMPT Sat Jul 15 14:21:49 UTC 2017 x86_64 GNU/Linux
   

Nie chce się wymądrzać ale z Mintem jest coś nie tak .Instalowałem system z płyty , pobrany z tutejszej dystrybucji, po zainstalowaniu nie mogłem zainstalować drukarki. Kupiłem Linux magazine z płytą , zainstalowałem jeszcze raz i wszystko działa.
Nie zmienia to faktu że mam Minta to używam również Manjaro.
Grzegorz

Offline Adam63

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 4
Odp: terminal
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 21, 2017, 06:15:28 pm »
Witajcie.
Nie wiem jak to działa do końca, ale wczoraj po uruchomieniu miałem Minta tylko po angielsku, ale zaczął działać menadżer aktualizacji i terminal, spolszczyłem wszystko i nadal działa wszystko ok.
Czyli Mint Serena jaki posiadam nie jest zły, tylko muszę się jego jeszcze poduczyć i potestować.
Wszystkim życzę dobrych doświadczeń z Mintem i będę w kontakcie.
Pozdrawiam.

Offline Adam63

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 4
Odp: terminal
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 25, 2017, 12:36:53 pm »
W uzupełnieniu wątku; ja posiadam Minta, którego ISO pobrałem, przekształciłem w LiLi2.9.4 w wersję live i zainstalowałem.
Później system pobrał sobie uzupełnienia, spolszczyłem go i pracuje.
No nie bez przygód, byłoby zbyt pięknie.
Mam drukarkę Canon IP-2700, nie chciał drukować pdf-ów, zainstalowałem evince i x-pdf. Z Evince był kłopot, ale x-pdf dawał radę.
Ostatnio jednak po ostatniej aktualizacji evince zaczął drukować.
Pewną niedogodnością jet to, że jak chcę drukować wszystko w kolorze szarym ( jak to robiłem w WinXP) to drukuje w skali szarości ale barwnej. Ale to szczegół.
Poza tym  wszystko na razie jest ok.
Adam