Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: Ustawienie Routera 1 przez Router 2  (Przeczytany 3334 razy)

Offline szczota1

  • Wiadomości: 25
Ustawienie Routera 1 przez Router 2
« dnia: Luty 18, 2013, 11:45:10 am »
Witam



Jak w temacie i na załączonym obrazku.

Router 1 podłączony do internetu Router 2 podłączony do routera 1 Eth1-WAN

R_1 - Ip 192.168.1.1 Strona koniguracji

R_2 - Ip 192.168.1.2 Strona koniguracji

Moje pytanie jak wejść do routera 1 poprzez router 2 na stronę konfiguracyjną Ip 192.168.1.1 z komputera po przez przeglądarkę



routerl.png



Więc gwoli wyjaśnienia do Routera 2 /switch/ są podłączone wszystkie odbiorniki /komputer itd>/ a Router 2 jest podłączony do Router 1 można powiedzieć, iż Router 2 jest switchem.

Więc na tą chwilę aby dostać się do konfiguracji Routera 1 muszę się na niego przełęczyć po sieci wifi lub przełączyć kabel sieciowy ręcznie.

Proszę o ewentualne pytania.
« Ostatnia zmiana: Luty 18, 2013, 11:45:10 am wysłana przez 334 »

Offline Albedo 0.64

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 593
Odp: Ustawienie Routera 1 przez Router 2
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 18, 2013, 12:05:35 pm »
Temat przeniesiony w bardziej odpowiednie miejsce.

Moim zdaniem należy każdy router konfigurować oddzielnie, przy czym R_1 (chyba) powinien być bramą domyślną z IP 192.168.1.1 a taki adres ma teraz jeden z komputerów w sieci (na obrazku). Brakuje danych na temat sprzętu; jeżeli R_2 to komputer z Windą to problemów nie widzę poza złym ustawieniem adresów. Trzeba skonfigurować R_1 jako bramę a dwa pozostałe komputery połączyć w sieć lokalną z R_2.
« Ostatnia zmiana: Luty 18, 2013, 12:05:35 pm wysłana przez 90 »
Linux Mint Debian
Linux registered user 556565

Offline szczota1

  • Wiadomości: 25
Odp: Ustawienie Routera 1 przez Router 2
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 18, 2013, 02:52:23 pm »
Przepraszam za błąd na obrazku już poprawiłem nie będę już mieszał teraz obrazek jest poprawny.

Ps. Alberdo R2 jest Routerem /Switchem/ nie komputerem tzn są 2 routery 1 i 2 a dlaczego to już temat na inną pogawendkę.

Więc gwoli wyjaśnienia do Routera 2 /switch/ są podłączone wszystkie odbiorniki /komputer itd>/ a Router 2 jest podłączony do Router 1 można powiedzieć, iż Router 2 jest switchem.

Więc na tą chwilę aby dostać się do konfiguracji Routera 1 muszę się na niego przełęczyć po sieci wifi lub przełączyć kabel sieciowy ręcznie.

Proszę o ewentualne pytania.
« Ostatnia zmiana: Luty 18, 2013, 02:52:23 pm wysłana przez 334 »

Offline Albedo 0.64

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 593
Odp: Ustawienie Routera 1 przez Router 2
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 18, 2013, 06:24:18 pm »
Nadal niewiele wiadomo na temat sprzętu. Routery są różne i konfiguracje poszczególnych modeli mogą się różnić od siebie. Przekonałem się o tym gdy zmieniłem TP-Link na Belkin. Być może router 2 wymaga innych ustawień niż 1, trzeba to sprawdzić w instrukcjach poszczególnych urządzeń. Jakby nie było; jeżeli mają rózne adresy to po wpisaniu w przeglądarkę odpowiedniego IP powinno połączyć z żądanym urządzeniem. Z tego co pamiętam, TP-Link dawał się ustawiać tylko z IE i tylko przez kabel, z Belkinem nie ma takich problemów.
« Ostatnia zmiana: Luty 18, 2013, 06:24:18 pm wysłana przez 90 »
Linux Mint Debian
Linux registered user 556565

Offline szczota1

  • Wiadomości: 25
Odp: Ustawienie Routera 1 przez Router 2
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 18, 2013, 08:15:54 pm »
R_1 - Netiaspot router netii

R_2 - Netgear 3500L
« Ostatnia zmiana: Luty 18, 2013, 08:15:54 pm wysłana przez 334 »

Offline Albedo 0.64

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 593
Odp: Ustawienie Routera 1 przez Router 2
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 18, 2013, 08:59:04 pm »
Instrukcję do Netgeara znalazłem tu: ftp://downloads.netgear.com/ ale dotyczy głównie sieci wifi. Podtrzymuję swoje zdanie, że każdy router trzeba ustawiać osobno tym bardziej, że jeden z nich ma pełnić inną rolę niż przeznaczoną (switch zamiast router).
« Ostatnia zmiana: Luty 18, 2013, 08:59:04 pm wysłana przez 90 »
Linux Mint Debian
Linux registered user 556565

Offline szczota1

  • Wiadomości: 25
Odp: Ustawienie Routera 1 przez Router 2
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 18, 2013, 09:10:54 pm »
:)



pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Luty 18, 2013, 09:10:54 pm wysłana przez 334 »

Offline Albedo 0.64

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 593
Odp: Ustawienie Routera 1 przez Router 2
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 18, 2013, 09:26:08 pm »
Jak widać nie zrozumiałem i próbowałem pomóc w rozwiązaniu problemu którego nie ma na podstawie szczątkowych informacji. Wydaje mi się że kolega pomylił fora, lepiej poszukać takich rozwiązań na wyspecjalizowanych stronach poświęconych sieciom zamiast na forum o oprogramowaniu.
« Ostatnia zmiana: Luty 18, 2013, 09:26:08 pm wysłana przez 90 »
Linux Mint Debian
Linux registered user 556565

Offline szczota1

  • Wiadomości: 25
Odp: Ustawienie Routera 1 przez Router 2
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 20, 2013, 11:38:20 am »
Rozumiem jest to cięzki temat do zrealizowania ale nadal mam nadzieje, iż ktoś ma pomysł na rozwiązanie.
« Ostatnia zmiana: Luty 20, 2013, 11:38:20 am wysłana przez 334 »

Offline szczota1

  • Wiadomości: 25
Odp: Ustawienie Routera 1 przez Router 2
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 22, 2013, 12:48:05 pm »
Dodatkowo dopiszę w skrócie opierając się na rysunku początkowym



Chciałbym mieć dostęp z komputera IP 192.168.1.11 do routera _1, może to pomoże w rozwiązaniu problemu.



Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Luty 22, 2013, 12:48:05 pm wysłana przez 334 »