Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: jaki linux?  (Przeczytany 2407 razy)

Offline hubwoj

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 19
jaki linux?
« dnia: Maj 03, 2017, 10:42:50 pm »
Witam chcę zainstalować sobie linuxa na moim nowym komputerze i nie wiem jakiego wybrać
ostatnio testowałem sobie ubuntu i linux mint na virtualboxie (i miałem problem z zainstalowanie czegoś z rozszerzeniem .taz.gz itp jak ktoś napisze jak to zrobić to będe wdzięczny ;) ) i bardziej mint (cinnamon) mi się spodobał
moje wymagania: lubię grać w gry (cs go lol terraria gry indie itp) i przeglądać internet , mój komp będzie dosyć mocny więc to nie ma znaczenia czy lekki czy ciężki ii to tyle nie wiem jakiego linuxa pobrać i mam nadzieję że ktoś mi doradzi oczywiście jak zamało info podałem to śmiało pytajcie o moje preferencje  ;D
zapomniałem dodać że też często korzystam z programów typu open office
« Ostatnia zmiana: Maj 03, 2017, 10:47:03 pm wysłana przez hubwoj »

Offline Robert75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 710
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: jaki linux?
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 04, 2017, 12:00:14 am »
Jeżeli to Twój pierwszy Linux to proponuję instalacje Linux Mint Cinnamon (chociaż na moim sprzęcie LM działał kiepsko chodzi mi o ciągłe awarie Cinnamon-a). A że uwielbiam środowisko graficzne Cinnamon to postanowiłem zainstalować Manjaro Cinnamon, jest to prosty w użytkowaniu system, ale bym Tobie odradzał instalacje tegoż systemu. Mój pierwszy Linux jaki zainstalowałem na swoim piecu to był właśnie LM Mate, właśnie na nim uczyłem się podstaw związanych z użytkowaniem Linuxa. A co do LM Cinnamon to może na Twoim sprzęcie będzie chodził idealnie. Co do gier to proponuje zainstalować Steam. Tak więc warto spróbować.
« Ostatnia zmiana: Maj 04, 2017, 12:12:22 am wysłana przez Robert75 »
Manjaro Xfce - 64Bit Linux User #621110
AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4200+ @ 2x 2.21GHz / 4 GB RAM / Nvidia GeForce 7600 GT / Dysk HDD 1 TB

Offline hubwoj

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 19
Odp: jaki linux?
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 04, 2017, 12:19:51 am »
no to dobra zainstaluję linuxa mint na moim nowym kompie ,tylko mam wielki problem że nic nie mogę zainstalować z końcówką .taz.gz czyli tą "dla linuxa" ale nie mogę takich rzeczy zainstalować widxiałem w necie eóżne komendy na to ale nie działały może ty coś o tym wiesz??

Offline Robert75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 710
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: jaki linux?
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 04, 2017, 01:06:06 pm »
Podaj nazwę pliku którego nie możesz zainstalować. A swoją droga po co się bierzesz za instalacje plików "taz.gz" skoro program lub aplikacje możesz zainstalować z centrum oprogramowania lub z Synaptic-a.
« Ostatnia zmiana: Maj 04, 2017, 02:39:32 pm wysłana przez Robert75 »
Manjaro Xfce - 64Bit Linux User #621110
AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4200+ @ 2x 2.21GHz / 4 GB RAM / Nvidia GeForce 7600 GT / Dysk HDD 1 TB

Offline hubwoj

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 19
Odp: jaki linux?
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 06, 2017, 02:38:49 am »
chciałem zainstalować klasyczną wersje firefoxa ( bo w tej mintowej strony startowe i wyszukiwarki inne niż normalnie to po prostu chciałem zainstalować klasyczną wersje i tu się zaczęły schody
znalazłem jakieś poradniki w internecir które mówiły o  tym żeby wejść w terminalu do wcześniej wypakowanego folderu i wpisać tam ./configure
make
make install
u mnie to nie działa przy próbie instalacji firefoxa jak i zarówno javy nie pamiętam co to było ale jak wpisywałem te komendy to komp odpisywał że czegoś nie ma i na końcu stop. (przepraszam za błędy z telefonu piszę)

Offline MSki

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 204
Odp: jaki linux?
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 06, 2017, 10:18:10 am »
Nie ma czegoś takiego jak mintowy Firefox. Każdy Firefox należy skonfigurować "pod siebie", czyli tak poustawiać w ->Edycja->Preferencje->dalsze zakładki aby uzyskać to czego się oczekuje. Mnie jako strona startowa otwiera się Google, a wyszukiwarką jest również Google.

Offline hubwoj

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 19
Odp: jaki linux?
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 06, 2017, 01:05:38 pm »
ehh u mnie było inaczej strona startowa to linux mint a cały firefox był po angielsku razem z wynikami wyszukiwania a zamiast google było yahoo i nawet w plikach ten firefox nazywał się firefox.linuxmint czy coś

Offline Robert75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 710
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: jaki linux?
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 06, 2017, 02:40:21 pm »
Żeby spolszczyć Firefox-a musisz doinstalować pakiet firefox l10n-pl.
Natomiast jeżeli chodzi o stronę startową musisz wejść w ustawienia i tam zmienić która ma być wyświetlana.
Manjaro Xfce - 64Bit Linux User #621110
AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4200+ @ 2x 2.21GHz / 4 GB RAM / Nvidia GeForce 7600 GT / Dysk HDD 1 TB

Offline hubwoj

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 19
Odp: jaki linux?
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 06, 2017, 03:03:04 pm »
dobra dzięki za pomoc ale i tak prędzej czy później zainstaluję sobie cooś z tym skrótem możecie mi powiedzieć jak to się robi? na przyszłość

Offline Robert75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 710
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: jaki linux?
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 06, 2017, 03:19:12 pm »
Wystarczy otworzyć Synaptic-a, wpisać wyżej wymieniony pakiet i po prostu go zainstalować.
Manjaro Xfce - 64Bit Linux User #621110
AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4200+ @ 2x 2.21GHz / 4 GB RAM / Nvidia GeForce 7600 GT / Dysk HDD 1 TB

Offline hubwoj

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 19
Odp: jaki linux?
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 06, 2017, 10:57:37 pm »
sprawdzę czy jest w synapticu ale WSZYSTKIEGO w synapticu nie ma nie możecie mi po prostu powiedzieć jak się instaluję rzeczy w synapcticu?

Offline Robert75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 710
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: jaki linux?
« Odpowiedź #11 dnia: Maj 06, 2017, 11:25:06 pm »
sprawdzę czy jest w synapticu ale WSZYSTKIEGO w synapticu nie ma nie możecie mi po prostu powiedzieć jak się instaluję rzeczy w synapcticu?

Bardzo prosto. Uruchamiasz Synaptic-a myszą klikasz na szukaj i wpisujesz co chcesz znależć, następnie klikasz na enter i masz. A żeby zainstalować wybrany pakiet najeżdżasz na niego kursorem myszy prawoklik i zainstaluj. Prościej wytłumaczyć się nie da.
Manjaro Xfce - 64Bit Linux User #621110
AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4200+ @ 2x 2.21GHz / 4 GB RAM / Nvidia GeForce 7600 GT / Dysk HDD 1 TB

Offline hubwoj

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 19
Odp: jaki linux?
« Odpowiedź #12 dnia: Maj 07, 2017, 01:44:10 am »
co?? ja chyba jakiś zjarany jestem :-\ chciałem napisać (znowu) jak się instaluje pakiety ze skrótem tar.gz a takie coś wyszło  :o

Offline lesio

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 433
Odp: jaki linux?
« Odpowiedź #13 dnia: Maj 07, 2017, 08:51:46 am »
Pliki z rozszerzeniem tar.gz to po prostu archiwa (utworzone poleceniem tar i skompresowane gunzipem). Trzeba je więc rozpakować, przeczytać plik README, a przede wszystkim INSTALL i postępować zgodnie z zawartą tam instrukcją.

Offline hubwoj

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 19
Odp: jaki linux?
« Odpowiedź #14 dnia: Maj 07, 2017, 04:57:41 pm »
ahh ok dzięki udało mi się inną wersję firefoxa zainstalować :D teraz już mogę się chyba normalnie poruszać po linuxie