Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: Bootloader  (Przeczytany 755 razy)

Offline Robert75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 704
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Bootloader
« dnia: Marzec 31, 2017, 11:25:59 am »
Witam. Mam zainstalowane 2 systemy ROSA Fresh oraz Manjaro. Kolejność instalacji była następująca 1. ROSA 2. Manjaro i jak wiadomo systemy się uruchamiają z bootloadera Manjaro który wizualnie jest mało atrakcyjny. Czy istnieje możliwość zmiany bootloadera na bootloadera ROSY który jest ładniejszy i bardziej czytelny.
Manjaro Xfce - 64Bit Linux User #621110
AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4200+ @ 2x 2.21GHz / 4 GB RAM / Nvidia GeForce 7600 GT / Dysk HDD 1 TB

Offline lesio

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 432
Odp: Bootloader
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 31, 2017, 02:40:15 pm »
Tak.
Aby zainstalować grub-a w danym systemie, trzeba z poziomu terminala wykonać dwa polecenia:
W przypadku manjaro:
$ sudo grub-install                                             # to jest instalacja gruba
$ sudo update-grub                                           # tu jest włączenie do gruba pozostałych zainstalowanych systemów
W przypadku Rosy trzeba zastąpić słowo "grub" słowem "grub2" (ale nie pamiętam, czy w obu komendach :-))) Oczywiście w obu systemach jest to faktycznie grub2, ale w manjaro pozostało stare nazewnictwo.

Offline Robert75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 704
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Bootloader
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 31, 2017, 02:50:42 pm »
Ale z tego co się orientuje to w ROSIE komenda sudo nie występuje.
Manjaro Xfce - 64Bit Linux User #621110
AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4200+ @ 2x 2.21GHz / 4 GB RAM / Nvidia GeForce 7600 GT / Dysk HDD 1 TB

Offline Robert75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 704
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Bootloader
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 31, 2017, 04:17:30 pm »
Już zainstalowałem sobie nowego grub-a z repo Manjaro, jego wygląd jest bardzo ciekawy. Polecam.
http://www.fotoszok.pl/upload/8bdd80e9.png
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 02, 2017, 07:04:32 pm wysłana przez Robert75 »
Manjaro Xfce - 64Bit Linux User #621110
AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4200+ @ 2x 2.21GHz / 4 GB RAM / Nvidia GeForce 7600 GT / Dysk HDD 1 TB

Offline lesio

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 432
Odp: Bootloader
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 31, 2017, 04:32:29 pm »
Obawiam się, że w Rosie Fresh wykorzystywałem zarówno sudo jak i xsudo ... (nie pamiętam tylko, czy te polecenia są dostępne zaraz po instalacji systemu - xsudo raczej nie). Oczywiście polecenie sudo można zastąpić przejściem na konto root-a poleceniem su :-)

Offline Robert75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 704
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Bootloader
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 31, 2017, 05:47:10 pm »
Ja korzystam z ROSY Fresh KDE R8.1 to wiem żeby wykonać polecenie roota to trzeba użyć komendy kdesu.
Manjaro Xfce - 64Bit Linux User #621110
AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4200+ @ 2x 2.21GHz / 4 GB RAM / Nvidia GeForce 7600 GT / Dysk HDD 1 TB

Offline lesio

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 432
Odp: Bootloader
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 31, 2017, 09:08:48 pm »
Nigdy nie zaprzeczałem faktowi, że w Rosie KDE istnieje polecenie kdesu i dla tejże powłoki jest zapewne "najwłaściwsze". Dotychczasowe rozważania dotyczyły natomiast Rosy w ogólności (bez specyfikowania powłoki, a z "gnomowatych" jest jeszcze GNOME i MATE), a polecenie "sudo" jako uniwersalne w linuksie jest dostępne w normalnym repo Rosy niezależnie od powłoki (funkcjonuje też świetnie w KDE). Można to łatwo sprawdzić :-). Czy to polecenie jest dostępne "z pudełka" to nie pamiętam, o czym napisałem w poprzedniej odpowiedzi ... Poza tym, tak jak wspomniałem wcześniej, zawsze można przejść na konto root-a poleceniem "su". Można też zalogować się na konto root-a. Dróg do realizacji celu jest na szczęście wiele :-)

Offline Robert75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 704
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Bootloader
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 31, 2017, 10:33:09 pm »
Sorry. Ale wkradł się mały błąd nie kdesu tylko kdsu. Jest to wynik że ostatni raz używałem tego polecenia jakieś 2 lata temu.
Manjaro Xfce - 64Bit Linux User #621110
AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4200+ @ 2x 2.21GHz / 4 GB RAM / Nvidia GeForce 7600 GT / Dysk HDD 1 TB

Offline Robert75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 704
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Bootloader
« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 01, 2017, 12:18:11 pm »
Ale ja jestem zakręcony oczywiście poprawna komenda to: kdesu.
Manjaro Xfce - 64Bit Linux User #621110
AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4200+ @ 2x 2.21GHz / 4 GB RAM / Nvidia GeForce 7600 GT / Dysk HDD 1 TB

Offline Robert75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 704
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Bootloader
« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 01, 2017, 12:33:21 pm »
@lesio Ta komenda z instalacją Grub-a nie działa tzn. kdesu grub2-install jak też kdesu update-grub2. Nie będę kombinował bo w końcu dojdzie do tego że nie uruchomię ani ROSY ani Manjaro.
Manjaro Xfce - 64Bit Linux User #621110
AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4200+ @ 2x 2.21GHz / 4 GB RAM / Nvidia GeForce 7600 GT / Dysk HDD 1 TB

Offline lesio

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 432
Odp: Bootloader
« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 01, 2017, 09:35:25 pm »
To dziwne. Obydwa polecenia w Rosie KDE 8.1 wykonywałem, a update-grub2 nawet dzisiaj. Obydwa polecenia są w katalogu /usr/sbin. Z tym, że ja  wykorzystuję do uruchomienia polecenie "sudo". Polecenie grub2-install wykonywałem w Rosie już dość dawno i dopiero teraz przypomniałem sobie, że może ono żądać podania argumentu - tzn. urządzenia, na którym ma się zinstalować. Ale i tak uruchomić się powinno, wyświetlając komunikat o braku stosownego argumentu.