Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: jaki Linux na początek  (Przeczytany 6974 razy)

Offline łysy

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 28
jaki Linux na początek
« dnia: Marzec 16, 2017, 10:10:12 am »
Witam
Wiem ze takich tematów jest mnóstwo , ale nie znalazłem odpowiedzi dla mnie , więc zakładam nowy :)
Od ok 3 miesięcy używam Linux Ubuntu  chodzi stabilnie i głownie korzystam z Firefox przeglądanie stron , email czasem jakiś film i wszystko jest ok do momentu gdy pojawi się jakiś problem wtedy sobie nie radzę i chcę zmienić na jakiegoś prostego Linuxa bez zbędnych fajerwerków , który system mi Doradzicie dla zupełnego laika :)

Offline Robert75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 887
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: jaki Linux na początek
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 16, 2017, 11:41:37 am »
Ja osobiście bym Tobie proponował bardzo stabilne Manjaro jest bardzo prosty w obsłudze aż do bólu, a poza tym Linux Manjaro ma zawsze najnowsze oprogramowanie w odróżnieniu od innych dystrybucji gdzie przestarzałe pakiety po prostu są mało wydajne. Ja korzystam z Manjaro Cinnamon i jestem bardzo z niego zadowolony.
Anarchy Xfce - 64Bit Linux User #621110
PC: HP Compaq 6200 Pro MT / CPU: Intel Core 4x i3-2100 CPU @ 3.10GHz / GPU: Intel HD Graphics 2000 / Nvidia GeForce 7600 GT / RAM: 8 GB / Dysk: HDD 1 TB

Offline lesio

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 543
Odp: jaki Linux na początek
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 16, 2017, 07:04:07 pm »
Obecnie też używam Manjaro - dystrybucja poczyniła ogromny postęp przez ostatnie 4 lata (tzn. od kiedy ją śledzę) i oceniam ją bardzo wysoko. Jednak nikt nie dokona za Ciebie wyboru - po prostu oferta jest bardzo szeroka - z jednej strony różne dystrybucje, z drugiej różne desktopy.
Na tej stronie jest dobry tekst Albedo - co prawda nieco zdezaktualizowany jeśli chodzi o dystrybucje (trochę czasu minęło), ale merytorycznie nadal "świeży"
https://linuxiarze.pl/jaki-linux1/
Wystarczy ten tekst uzupełnić o informację o aktualnych dystrybucjach ze strony:
http://distrowatch.com
Prawie wszystkie istotne dystrybucje występują w wersji "Live CD", więc można je przetestować wstępnie bez instalacji na dysku, a uruchamiając z CD/DVD/Pendrive
« Ostatnia zmiana: Marzec 16, 2017, 07:08:03 pm wysłana przez lesio »

Offline łysy

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 28
Odp: jaki Linux na początek
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 16, 2017, 07:11:53 pm »
Dziękuję za odp
Podoba mi się to Live CD , te  wyżej wymienione postaram się wytestowac, ale szukam bardzo prostego w obsłudze.

Offline Albedo 0.64

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 667
Odp: jaki Linux na początek
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 17, 2017, 09:21:16 am »
Witaj. Nie znajdziesz niczego bardziej "prostego" od Ubuntu (ewentualnie Mint ubuntowy). Jak napisał kolega lesio, nikt nie dokona lepszego wyboru niż ty sam, droga do poznawania jest otwarta. Jeśli nie chcesz eksperymentować a jesteś nieco oswojony przez Pingwina (3 miesiące używania) mogę ci polecić Mint LMDE, czyli dystrybucję bazującą na Debianie zamiast Ubuntu. Nie jest łatwiejsza ani prostsza, ma mniej udogodnień od wersji ubuntowych i starsze pakiety ale za to jest lżejsza, szybsza, bardziej niezawodna, stabilna i nie wymaga reinstalacji do nowszej wersji. Instalujesz, masz, używasz i już.  Pozdrawiam.
https://linuxiarze.pl/linux-mint-debian-edition-2-201701/
« Ostatnia zmiana: Marzec 17, 2017, 09:27:30 am wysłana przez Albedo 0.64 »
Linux Mint
Linux registered user 556565

Offline łysy

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 28
Odp: jaki Linux na początek
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 17, 2017, 02:16:46 pm »
Będę próbował i na pewno coś wybiorę
Nie chcę zakładać nowego tematu więc tutaj napiszę , jak zwolnić trochę miejsca na dysku bo już mam strasznie mało i nie mogę nic pobrac / zapisac
Gdzieś wyczytałem żeby wykasować dane w  folderze      var/cache/apt/archives    ale nieda się , jak mam to usunąć ?

Offline Robert75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 887
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: jaki Linux na początek
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 17, 2017, 02:59:19 pm »
Bardzo dobrym programem do usuwania zbędnych plików jest BleachBit, a jeżeli chcesz usunąć pliki systemowe to należy użyć terminala i wpisać sudo nemo (zależnie jakiego managera plików używasz) a potem już tylko klikasz na system plików i wyszukujesz to co chcesz usunąć.
Anarchy Xfce - 64Bit Linux User #621110
PC: HP Compaq 6200 Pro MT / CPU: Intel Core 4x i3-2100 CPU @ 3.10GHz / GPU: Intel HD Graphics 2000 / Nvidia GeForce 7600 GT / RAM: 8 GB / Dysk: HDD 1 TB

Offline łysy

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 28
Odp: jaki Linux na początek
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 17, 2017, 03:22:07 pm »
Zainstalowałem już BleachBit i które foldery mogę śmiało zaznaczyć do usunięcia , a których nie ruszać ?
https://images81.fotosik.pl/438/70c7a1acbfd4a647gen.png
Z tym sudo nemo to mi trzeba wyłumaczyć jak dziecku bo zielony jestem :-[

Wiem terminal / wpisac sudo nemo / hasło   i dalej juz nie wiem
« Ostatnia zmiana: Marzec 17, 2017, 03:24:42 pm wysłana przez łysy »

Offline Robert75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 887
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: jaki Linux na początek
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 17, 2017, 03:31:39 pm »
Ja osobiście mam wszystko zaznaczone oprócz: haseł, lokalizacji językowych i uwolnienia przestrzeni dysku. A jakiego managera plików używasz podejrzewam że caji to należy wpisać w terminalu sudo caja wtedy zostaniesz poproszony o wpisanie hasła roota i wtedy się Tobie otwiera manager plików i dalej jak powyżej pisałem.
« Ostatnia zmiana: Marzec 17, 2017, 03:39:06 pm wysłana przez Robert75 »
Anarchy Xfce - 64Bit Linux User #621110
PC: HP Compaq 6200 Pro MT / CPU: Intel Core 4x i3-2100 CPU @ 3.10GHz / GPU: Intel HD Graphics 2000 / Nvidia GeForce 7600 GT / RAM: 8 GB / Dysk: HDD 1 TB

Offline łysy

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 28
Odp: jaki Linux na początek
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 17, 2017, 03:54:47 pm »
Ja używam Ubuntu16.04  i w terminalu ani sudo nemo , ani sudo caja  nic nie znajduje  nie znajduje
Ale BleachBit trochę mi sprzątnoł i teraz mam juz trochę miejsca , więc pobiorę Linuxy te z postów powyżej i z LiveCD wypróbuję , czy jakims specjalnym programem muszę je nagrac ?

Offline Robert75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 887
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: jaki Linux na początek
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 17, 2017, 04:07:47 pm »
Manager plików to jest ten który jest na zdjęciu poniżej. Jak nie wiesz jakiego managera plików używasz to sprawdż kliknij na pomoc następnie o programie i będziesz wiedział jakiego Twój system używa. A co do LiveCD to ja bym Tobie proponował zainstalować VirtualBox i wtedy będziesz mógł uruchomić system z pliku iso bez wypalania go na płytę ani z pendriva. Ja do wypalania płyt używam K3B uważam go za jednego z lepszych.
http://www.fotoszok.pl/upload/2d4a6b37.png
« Ostatnia zmiana: Marzec 19, 2017, 01:56:58 pm wysłana przez Robert75 »
Anarchy Xfce - 64Bit Linux User #621110
PC: HP Compaq 6200 Pro MT / CPU: Intel Core 4x i3-2100 CPU @ 3.10GHz / GPU: Intel HD Graphics 2000 / Nvidia GeForce 7600 GT / RAM: 8 GB / Dysk: HDD 1 TB

Offline Albedo 0.64

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 667
Odp: jaki Linux na początek
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 17, 2017, 08:46:38 pm »
@Robert75: Oj, oj, kolego Robercie pomyśl zanim napiszesz komuś poradę w odpowiedzi na posta. Kolega łysy ma problem z małą ilością miejsca na dysku a ty mu proponujesz wirtualizację która wymaga co najmniej 10GB wolnego miejsca? Albo podajesz komendę dla Caja choć menedżerem plików w Ubuntu jest Nautilus?
@łysy: nie napisałeś jakiej wielkości masz dysk ani jak ustawiłeś partycje. Jeśli przeznaczyłeś zbyt mało miejsca na system, to takie problemy będą się powtarzać.
Linux Mint
Linux registered user 556565

Offline Robert75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 887
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: jaki Linux na początek
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 17, 2017, 08:59:28 pm »
@Albedo 0.64: Ja podałem na przykładzie nemo i caji, ponieważ nie orientuje się jakiego managera plików używa Ubuntu.                                 @łysy: Ja odnośnie BleachBit nigdy nie uruchamiaj tego programu jako administrator ponieważ wyczyści Ci połowę systemu z plików niezbędnych do prawidłowego działania systemu.
« Ostatnia zmiana: Marzec 19, 2017, 02:31:51 pm wysłana przez Robert75 »
Anarchy Xfce - 64Bit Linux User #621110
PC: HP Compaq 6200 Pro MT / CPU: Intel Core 4x i3-2100 CPU @ 3.10GHz / GPU: Intel HD Graphics 2000 / Nvidia GeForce 7600 GT / RAM: 8 GB / Dysk: HDD 1 TB

Offline łysy

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 28
Odp: jaki Linux na początek
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 17, 2017, 10:18:42 pm »
Dysk mam 160 Gb , podzielony na cztery partycje , tutaj gdzie mam zainstalowanego Linuxa nie mam już miejsca ,ale na innej mam 25 Gb wolnego
Mam już VirtualBox i iso Linuxa , ale czy mogę utworzyć wirtualny komputer na innej partycji niż mam zainstalowanego Linuxa ?

sudo Nautilus   pomogło   

Jak zmienić nazwy partycji ?
 
« Ostatnia zmiana: Marzec 17, 2017, 11:00:38 pm wysłana przez łysy »

Offline Robert75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 887
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: jaki Linux na początek
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 17, 2017, 11:04:26 pm »
Niestety tak się nie da. Wirtualna maszyna może tylko działać wewnątrz systemu który masz zainstalowany tzn. możesz uruchomić system z LiveCD lub go zainstalować bez obawy że coś się stanie z Twoim dotychczasowym systemem czyli Ubuntu. Co do partycji domyślam się że masz zainstalowane Ubuntu i Windowsa, moja rada taka jak się zdecydujesz na jakąś dystrybucje Linuxa to sformatuj cały dysk i wtedy zainstaluj Linuxa bez obawy że Ci braknie miejsca.
« Ostatnia zmiana: Marzec 17, 2017, 11:13:50 pm wysłana przez Robert75 »
Anarchy Xfce - 64Bit Linux User #621110
PC: HP Compaq 6200 Pro MT / CPU: Intel Core 4x i3-2100 CPU @ 3.10GHz / GPU: Intel HD Graphics 2000 / Nvidia GeForce 7600 GT / RAM: 8 GB / Dysk: HDD 1 TB