Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: LMDE i j.polski  (Przeczytany 1373 razy)

Offline Nornik

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 11
LMDE i j.polski
« dnia: Marzec 02, 2017, 09:56:25 am »
Witam !
Zdecydowałem się zainstalować z usb tą właśnie wersję i mam pytanie dotyczące języka polskiego. Rozumiem, że polską wersję mogę wybrać i zainstalować po instalacji na dysku ?
LMDE uruchomiony z USB ma jak widzę możliwość wyboru wersji językowej. Tylko czy jest ona już dopracowana ? Bardzo mnie ucieszyło to, że mam możliwość uruchomienia sieci z Huawei E3272. Oj dawno temu gdy poznawałem linuxa lata 1999 - 2004 uruchomienie sieci z neostradą to była mordęga.

Offline Robert75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 781
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: LMDE i j.polski
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 02, 2017, 10:55:58 am »
Oczywiście że jest dopracowana. Po instalacji zaktualizuj system, a w aktualizacji będą pakiety językowe np. LibreOffice. Pozdrawiam.
Manjaro Xfce - 64Bit Linux User #621110
AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4200+ @ 2x 2.21GHz / 4 GB RAM / Nvidia GeForce 7600 GT / Dysk HDD 1 TB

Offline Nornik

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 11
Odp: LMDE i j.polski
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 02, 2017, 03:13:56 pm »
W związku z tą aktualizacją czy wystarczy tylko zainstalować pakiet językowy, czy przeprowadzić aktualizację systemu - jeżeli tak to którym poleceniem:
1) sudo apt-get update
2) sudo apt-get upgrade
3) sudo apt-gt dist-upgrade
To w terminalu
A może aplitude ? Czy działa też tylko w terminalu ?

Offline MSki

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 222
Odp: LMDE i j.polski
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 02, 2017, 05:06:17 pm »
LMDE 2 Betsy już na starcie, czyli od chwili podjęcia decyzji instalacji na HDD/SSD przeprowadza cały proces instalacji w języku jaki się wybierze. Jeśli już system jest zainstalowany na dysku, należy przechodząc kolejno ->menu->preferencje->język uzyskać dostęp do ustawień językowych. Następnie wybrać w opcjach >ustawienia językowe< i z zakładek żądany język systemu.
« Ostatnia zmiana: Marzec 02, 2017, 05:11:40 pm wysłana przez MSki »

Offline lesio

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 467
Odp: LMDE i j.polski
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 02, 2017, 05:14:03 pm »
ad 1) To polecenie przeprowadza aktualizację stanu repozytoriów
ad 2) To polecenie wykonuje aktualizację pakietów zgodnie z ich pochodzeniem ze stosownych repozytoriów. Przedtem konieczne jest wydanie polecenia 1)
ad 3) To polecenie wykonuje aktualizację pakietów z ewentualną zmianą repozytorium - kryterium jest wtedy nowsza wersja pakietu. Przedtem konieczne jest wydanie polecenia 1), warto też wcześniej wydać polecenie 2)

Być może w LMDE jest osobny program służący do aktualizacji - warto sprawdzić w menu wśród programów systemowych i administracyjnych :-)

Offline Nornik

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 11
Odp: LMDE i j.polski
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 02, 2017, 06:57:59 pm »
Dzięki, to już w miarę jasne - zobaczę jak to wyjdzie. W każdym bądź razie ta dystrybucja bardzo mi odpowiada i chyba nie tylko mnie - poczytałem na forum.

Offline MSki

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 222
Odp: LMDE i j.polski
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 03, 2017, 07:17:12 am »
"Być może w LMDE jest osobny program służący do aktualizacji - warto sprawdzić w menu wśród programów systemowych i administracyjnych :-)"
Są nawet dwa i pomijając Terminal, oba graficzne; Synaptic i Menadżer aktualizacji, którego ikona znajduje się w pasku panelowym.  ;-)

Offline lesio

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 467
Odp: LMDE i j.polski
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 03, 2017, 08:54:19 am »
W sytuacji, gdy jest menadżer aktualizacji, to zwykle bezpieczniej jest stosować właśnie jego, zamiast poleceń terminalowych. Kiedyś w Mincie (ale nie LMDE) porównywałem jakie aktualizacje chce zainstalować menadżer aktualizacji, a jakie polecenie apt-get update. W menadżerze wiele z tych aktualizacji było zaznaczone jako "ryzykowne" (było tam chyba z 5 poziomów "ryzyka  instalacji", tzn. stopnia zagrożenia lub też nie dla stabilności systemu). Można było zaznaczyć poziomy, które menadżer bierze pod uwagę w czasie aktualizacji.

Offline MSki

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 222
Odp: LMDE i j.polski
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 04, 2017, 07:35:07 am »
W LMDE jest również taki Menadżer aktualizacji. Wśród jego opcji, w górnym pasku zadań Edycja->polityka aktualizacji znajduje się wstępna konfiguracja, czyli mamy do wyboru; Nie zepsuj mojego komputera/Optymalizacja stabilności oraz bezpieczeństwa/Zawsze aktualizuj wszystko. Zaznaczając właściwą opcję, zatwierdzając ją przyciskiem OK, przechodzimy do głównego menu aktualizacji. Po "odświeżeniu" wyświetlana jest lista aktualizowanych programów.

Synaptic jest w zasadzie pomocny jedynie w przypadku potrzeby instalacji dodatkowych programów, z jakimi mamy zamiar pracować.

Offline Albedo 0.64

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 643
Odp: LMDE i j.polski
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 04, 2017, 02:16:32 pm »
Polonizacja systemu wygląda podobnie w dystrybucjach debianiowych. Podczas instalacji systemu są instalowane podstawowe pakiety językowe i układ klawiatury. W LMDE w menu "Preferencje" jest program "Języki" do ustawień języka w aplikacjach i systemie, ustawia także jednostki miar. Jednak nie wszystkie dostępne pakiety są instalowane. Najlepiej do tego celu wykorzystać Synaptic - w szukajce trzeba wpisać "polish" co daje przegląd pakietów języka polskiego zainstalowanych lub nie. Nie zaszkodzi doinstalowanie wszystkiego, co dotyczy naszego języka.
Debian
Linux registered user 556565