Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: webcam logitech c270  (Przeczytany 8321 razy)

Offline evikat

  • Wiadomości: 6
webcam logitech c270
« dnia: Styczeń 13, 2013, 09:26:27 pm »
witam. jestem nowa na linuxie. potrzebuję pomocy. mam kamerkę logitech c 270 i potrzebuję wgrać jakieś oprogramowanie żeby działała.. płyta jest tylko pod windowsa czy ktoś mi może pomóc?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 13, 2013, 09:26:27 pm wysłana przez 405 »

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1523
Odp: webcam logitech c270
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 13, 2013, 11:22:48 pm »
Witaj.

1. Jakiej dystrybucji używasz?

2. Wklej wynik polecenia z terminala :

Code:

lsusb


« Ostatnia zmiana: Styczeń 13, 2013, 11:22:48 pm wysłana przez 2 »
Nic nie jest tak proste, jak się wydaje.
Danielle Steel

Offline evikat

  • Wiadomości: 6
Odp: webcam logitech c270
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 14, 2013, 03:10:46 am »
ewa@ewa-laptop:~$ lsusb

Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub

Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub

Bus 003 Device 002: ID 045e:0745 Microsoft Corp.

Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub

Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub

Bus 001 Device 004: ID 046d:0825 Logitech, Inc.

Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub

ewa@ewa-laptop:~$



« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2013, 03:10:46 am wysłana przez 405 »

Offline ratus

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 27
Odp: webcam logitech c270
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 14, 2013, 07:36:32 pm »
Tu jest kilka dobrych rad na początek:  http://linuxiarze.pl/kamera/

Najbardziej będzie przydatny video4linux
« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2013, 07:36:32 pm wysłana przez 218 »

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1523
Odp: webcam logitech c270
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 14, 2013, 08:26:57 pm »
Kamera została wykryta.

Jedyne co potrzebujesz to programu do obsługi aby przetestować jej działanie, tak jak napisał ratus.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2013, 08:26:57 pm wysłana przez 2 »
Nic nie jest tak proste, jak się wydaje.
Danielle Steel

Offline evikat

  • Wiadomości: 6
Odp: webcam logitech c270
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 14, 2013, 11:00:33 pm »
dzięki Panowie, ale prawdę mówiąc nadal jestem zielona... :( ten linux to dla mnie carna magia a ja naprawdę blondynką jestem jeśli chodzi o komputery :(
« Ostatnia zmiana: Styczeń 14, 2013, 11:00:33 pm wysłana przez 405 »

Offline ratus

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 27
Odp: webcam logitech c270
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 15, 2013, 06:56:15 am »
Zakładam, że kamera jest Ci potrzebna do Skype'a

Wpisz w konsoli:    env LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l2convert.so skype

Jesli Skype się uruchomi, zaloguj, wejdź w OPCJE --> VIDEO. Zobaczysz siebie, OK!

Jeśli okno kontrolne kamery będzie ciemne - czarno przed tobą widzę  :-)

Dalej się zobaczy.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 15, 2013, 06:56:15 am wysłana przez 218 »

Offline evikat

  • Wiadomości: 6
Odp: webcam logitech c270
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 15, 2013, 12:12:32 pm »
właśnie ja widzę siebie ale mój rozmówca mnie nie widzi :(

« Ostatnia zmiana: Styczeń 15, 2013, 12:12:32 pm wysłana przez 405 »

Offline evikat

  • Wiadomości: 6
Odp: webcam logitech c270
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 15, 2013, 12:13:00 pm »
i jak dla blondi... co to ta konsola?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 15, 2013, 12:13:00 pm wysłana przez 405 »

Offline ratus

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 27
Odp: webcam logitech c270
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 15, 2013, 01:55:41 pm »
Konsola to jest interfejs obsługi powłoki, działa poza sytemem graficznym. Terminal - to jest graficzny emulator powłoki i korzystałaś z niego, podając wyniki polecenia lsusb. W praktyce terminy konsola - terminal są synonimami, więc polecenie, które Ci podałem, powinnaś wpisać w terminalu.

Jeśli w opcjach Skype, w kontrolnym okienku sekcji video, widzisz siebie, to problem jest nie u Ciebie, a u rozmówcy. Tym samym zachodzi pytanie: "Po co myśmy tę żabę jedli?"

Odpowiedź: ponieważ ani ja, ani pavroo nie dysponujemy czarodziejską kulą, żeby uzyskać informacje, których nam skąpisz. Ja rozumiem, że dziewczyny lubią tajniaczyć, ale żeby aż tak! :-)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 15, 2013, 01:55:41 pm wysłana przez 218 »

Offline evikat

  • Wiadomości: 6
Odp: webcam logitech c270
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 15, 2013, 02:07:52 pm »
ehh :) nigdy nie było problemów u mnie z kamerką :( a te polecenia to właśnie wpisywałam w terminalu... dziękuję oczywiście za pomoc i nadal będę z tym walczyć ;)metodą prób i błędów może uda mi się nie zepsuć kompa ;)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 15, 2013, 02:07:52 pm wysłana przez 405 »

Offline HieronimDWed

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 6
webcam logitech c270
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 29, 2015, 01:58:08 pm »
zastanawiam się nad zakupem kamerki Microsoft LifeCam HD-3000 albo Logitech WebCam HD C270. Ciężko znaleĽć jakie¶ dobre porównania obu kamer. Która będzie lepszym wyborem? Zastosowanie głównie do skypea.