Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: ubuntu 13 błąd podczas instalacji  (Przeczytany 1468 razy)

Offline spyra80

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 6
ubuntu 13 błąd podczas instalacji
« dnia: Styczeń 31, 2017, 09:37:06 pm »
Witam, czy ktoś spotkał się z błędem podczas instalacji ubundu a mianowicie podczas kopiowania plików pokazuje że uszkodzony jest nośnik, lub czytnik lub brudny lub dysk twardy, lub zmniejsz szybkość nagrywania co można zrobić?  to dalej zrobić, dlaczego mam uszkodzony czytnik? przecież czyta płyty? i nagrywa je
Dziekuje, za pomoc, A i jeszcze jedno po zrobieniu partycji dla systemu nie skasuje mi windowsa podczas instalacji

Offline lesio

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 557
Odp: ubuntu 13 błąd podczas instalacji
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 31, 2017, 10:18:03 pm »
Sprawdź sumę kontrolną nośnika instalacyjnego, a stan  dysku przy pomocy polecenia smartctl lub  jej interfejsu graficznego gsmartcontrol

Offline spyra80

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 6
Odp: ubuntu 13 błąd podczas instalacji
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 01, 2017, 06:04:26 pm »
Ok, poradziłem sobie, nagrałem innym programem obraz płyty i zainstalowalem obok windowsa,
Mam teraz kolejny problem, ubuntu jest po angielsku, i nie moge tego zmienić , a także mam aero2 z modelem zte od t- mobile i podczas łączenia pokazuje your are nie offline, jak mam sie połączyć ?? Pomoże ktoś, ? Jak zmienić język ?

Offline lesio

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 557
Odp: ubuntu 13 błąd podczas instalacji
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 01, 2017, 06:59:48 pm »
Ubuntu jest w języku adekwatnym do lokalizacji, którą podałeś w trakcie instalacji. Sądzę, że najprościej zainstalować ubuntu jeszcze raz, uważnie czytając komunikaty i wybierając polską lokalizację, polski język, polską klawiaturę itd. Oczywiście można też alternatywnie przeprowadzić instalację polskich bibliotek językowych, czyli praktycznie prawie wszystkiego z rozszerzeniem "pl" na końcu (po kropce, myślniku, podkreśleniu lub innym znaku rozgraniczającym), a następnie sprawdzić ustawienia w konfiguracji systemu.

Offline spyra80

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 6
Odp: ubuntu 13 błąd podczas instalacji
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 01, 2017, 07:11:47 pm »
Lokalizacje pokazał Warsaw po angielsku , uznałem ze to dobrze, reinstalacja? Nie da sie w ustawieniach po połączeniu z netem? A co z tym aero2? Nie można połączy mimo ze mam takie ustawienia jak w Windows tzn darmowy i #99. Moze w ustawieniach netwirk cis trzeba ustawić a nie wiadomo co?....

Offline lesio

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 557
Odp: ubuntu 13 błąd podczas instalacji
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 02, 2017, 08:03:08 am »
Da się - napisałem o tym w odpowiedzi. Piszesz, że używasz ubuntu 13 - dlaczego w tej chwili instalujesz system sprzed 4 lat? Ta wersja jest już bez wsparcia, co dotyczy także sterowników.
« Ostatnia zmiana: Luty 02, 2017, 08:08:30 am wysłana przez lesio »

Offline spyra80

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 6
Odp: ubuntu 13 błąd podczas instalacji
« Odpowiedź #6 dnia: Luty 02, 2017, 06:18:38 pm »
Dobra poszła nowa wersja, jest po polsku ale nadal nie łączy sie z aero2. Co moze byc przyczyną? Po wprowadzeniu nowego połączenia komórkowego, miga ikona łączenia , nawet dioda na modemie zaczyna migać a po chwili komunikat o tym co wcześniej napisałem tylko ze po polsku:-. W necie niema nic o modemie tzw do aero2...

Offline lesio

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 557
Odp: ubuntu 13 błąd podczas instalacji
« Odpowiedź #7 dnia: Luty 02, 2017, 06:29:58 pm »
Na tym forum temat modemów, w tym aero2, był wielokrotnie poruszany. Wystarczy w polu przeszukiwania strony (na forum) wpisać:
ubuntu modem

i uzyskujemy wiele wątków na ten temat, np:
https://linuxiarze.pl/forum/index.php/topic,1763.msg7070.html#msg7070

polecam tę lekturę :-)

Offline spyra80

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 6
Odp: ubuntu 13 błąd podczas instalacji
« Odpowiedź #8 dnia: Luty 03, 2017, 08:07:05 am »
Nie No spoko dzięki , lektura pouczająca..... Szkoda ze nie znalazłem nic na temat zte mf190.  Powiem tak. Jako laik w temacie komputerów nie wiem gdzie w ubuntu jest network menager, jesli cos takiego jest , nie wiem nawet gdzie szukać podłączonych sprzętów. Po przeczytaniu kilku wątków i porad typu wpisz komendę sorry ale nie na tyle znam sie gdzie wpisać, jedyna cenna informacja to ze nie wszystkie modemu działają w linuxie, i jeżeli to sie potwierdzi to będzie pierwszy minus systemu przed znalezieniem plusa którym miał byc szybkość internetu... Aczkolwiek w win nie narzekam

Offline lesio

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 557
Odp: ubuntu 13 błąd podczas instalacji
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 03, 2017, 09:52:25 am »
No cóż, trzeba mieć minimalną wolę poznania linuksa. Tego nikt za Ciebie nie zrobi :-) Informacji i tutoriali w sieci jest mnóstwo, a doktor Google jest nieoceniony. Po raz pierwszy w ostatnim poście określiłeś typ modemu, z którym się zmagasz. Po wpisaniu do googla jego nazwy i sława ubuntu wyskakuje takie coś:
https://www.youtube.com/watch?v=kHOwcfAdBFA
może się sprawdzi?
Polecenia wpisujemy w terminalu, który uruchamiamy z menu. Menadżera sieci też można zwykle uruchomić z menu lub z poziomu ikony sieci na pasku zadań (PPM)

Offline spyra80

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 6
Odp: ubuntu 13 błąd podczas instalacji
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 03, 2017, 11:22:46 am »
Dziękuje za wskazanie . Szkoda ze wszystko po angielsku ale moze mi sie uda  wtedy wrzuce film po polsku :-). Jednak to pokazuje jak prosta rzecz dla systemu win staje sie "problemem" dla linuxa. I rozumiem że te  kroki (steps) pokazane na tym filmiku i inne ściągania odbywały sie bez połączenia z siecią? Dziękuje jeszcze raz za pomoc

Offline lesio

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 557
Odp: ubuntu 13 błąd podczas instalacji
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 03, 2017, 12:28:52 pm »
Niestety, do ściągnięcia drivera potrzebna jest sieć. Do wykonania komend typu apt-get update i apt-get upgrade także. Możliwe są różne rozwiązania:
- korzystamy z sieci po kabelku i gnieździe rj-45
- wypożyczamy od znajomych "bezproblemowy" modem na czas instalacji
- jeśli komputer ma wi-fi, to:
        - możemy skorzystać z uprzejmości znajomych i podłączyć się do routera wi-fi
        - możemy zrobić ze smartfonu punkt dostępowy i podłączyć się do niego
- ściągamy potrzebne pakiety na innym komputerze i przenosimy