Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: Manjaro Cinnamon  (Przeczytany 4638 razy)

Offline Robert75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 710
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Manjaro Cinnamon
« dnia: Styczeń 05, 2017, 02:21:45 pm »
A oto Manjaro Cinnamon z jądrem 4.4.39-1.
    https://s24.postimg.org/szuv5yh4l/Pulpit_003.png
    [/list]
    Manjaro Xfce - 64Bit Linux User #621110
    AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4200+ @ 2x 2.21GHz / 4 GB RAM / Nvidia GeForce 7600 GT / Dysk HDD 1 TB

    Offline lesio

    • Sr. Member
    • ****
    • Wiadomości: 433
    Odp: Manjaro Cinnamon
    « Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 05, 2017, 07:15:46 pm »
    No to jednak masz uruchomione conky :-)

    Offline Robert75

    • Hero Member
    • *****
    • Wiadomości: 710
    • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
    Odp: Manjaro Cinnamon
    « Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 05, 2017, 10:41:33 pm »
    To nie jest conky tylko screenlets. To całe conky to wyższa szkoła jazdy, instalowałem conky jeszcze w LMDE 2 i mimo że było zainstalowane to było go brak. Nie mogłem go znależć a co za tym idzie nie mogłem go uruchomić.
    Manjaro Xfce - 64Bit Linux User #621110
    AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4200+ @ 2x 2.21GHz / 4 GB RAM / Nvidia GeForce 7600 GT / Dysk HDD 1 TB

    Offline lesio

    • Sr. Member
    • ****
    • Wiadomości: 433
    Odp: Manjaro Cinnamon
    « Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 06, 2017, 09:14:21 am »
    trzeba po prostu uruchomić:
    $ /usr/bin/conky
    standardowa konfiguracja w /etc/conky/conky.conf
    i to wszystko na początek :-)

    Gdy ostatni raz bawiłem się cynamonem (dawno - ze 2-3 lata temu) to takiego screenletu jeszcze nie było ...

    Offline Oczkins92

    • Full Member
    • ***
    • Wiadomości: 240
    • Os:Manjaro 17.1.0 XFCE 64 bit
    Odp: Manjaro Cinnamon
    « Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 13, 2017, 03:27:19 pm »
    Manjaro Cinnamon.Najlepsze distro dla mnie ze środowiskiem Cinnamon.Nawet nasz SparkyLinux ładnie wygląda na Cinnamonie ale ma problemy z ikonam :-\i.
    Wszystko dobrze jak nie wnerwia ciebie nic

    Offline Robert75

    • Hero Member
    • *****
    • Wiadomości: 710
    • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
    Odp: Manjaro Cinnamon
    « Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 20, 2017, 01:54:54 pm »
    Manjaro Cinnamon z jądrem 4.4.41-1
      http://www.fotoszok.pl/upload/8fce8175.png
      [/list]
      « Ostatnia zmiana: Styczeń 20, 2017, 01:56:59 pm wysłana przez Robert75 »
      Manjaro Xfce - 64Bit Linux User #621110
      AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4200+ @ 2x 2.21GHz / 4 GB RAM / Nvidia GeForce 7600 GT / Dysk HDD 1 TB

      Offline Robert75

      • Hero Member
      • *****
      • Wiadomości: 710
      • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
      Odp: Manjaro Cinnamon
      « Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 24, 2017, 02:14:48 pm »
      Jak się podoba Gis-Weather pobrany z AUR-a?   
      http://www.fotoszok.pl/upload/20532132.png
      « Ostatnia zmiana: Marzec 18, 2017, 10:54:05 pm wysłana przez Robert75 »
      Manjaro Xfce - 64Bit Linux User #621110
      AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4200+ @ 2x 2.21GHz / 4 GB RAM / Nvidia GeForce 7600 GT / Dysk HDD 1 TB

      Offline Robert75

      • Hero Member
      • *****
      • Wiadomości: 710
      • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
      Odp: Manjaro Cinnamon
      « Odpowiedź #7 dnia: Maj 14, 2017, 12:50:39 pm »
      Manjaro Cinnamon z jądrem 4.9.30-1.
      http://www.fotoszok.pl/upload/f390ca5d.png
      « Ostatnia zmiana: Czerwiec 06, 2017, 11:52:33 am wysłana przez Robert75 »
      Manjaro Xfce - 64Bit Linux User #621110
      AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4200+ @ 2x 2.21GHz / 4 GB RAM / Nvidia GeForce 7600 GT / Dysk HDD 1 TB

      Offline Oczkins92

      • Full Member
      • ***
      • Wiadomości: 240
      • Os:Manjaro 17.1.0 XFCE 64 bit
      Odp: Manjaro Cinnamon
      « Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 10, 2017, 11:09:16 am »
      E jak to możliwe że ci pobier 536mb ramu?Mi od tej nowej wersji bierze 1gb a to dla mnie za dużo bo lubię mieć nawłaczane duzo programów.
      Wszystko dobrze jak nie wnerwia ciebie nic

      Offline Robert75

      • Hero Member
      • *****
      • Wiadomości: 710
      • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
      Odp: Manjaro Cinnamon
      « Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 10, 2017, 02:43:54 pm »
      E jak to możliwe że ci pobier 536mb ramu?Mi od tej nowej wersji bierze 1gb a to dla mnie za dużo bo lubię mieć nawłaczane duzo programów.

      I tak ta nowa wersja Cinnamona pożera mi więcej RAM-u, anieżeli poprzednia wersja, która zużywała niespełna 400 mb. A co do programów to mam zainstalowane tylko te najpotrzebniejsze, bez zbędnych które tylko zajmują miejsce na dysku.

      Ps: Nie wiem czy zauważyłeś ale w chwili robienia screenu nie miałem uruchomionych żadnych programów.
      « Ostatnia zmiana: Czerwiec 10, 2017, 03:00:52 pm wysłana przez Robert75 »
      Manjaro Xfce - 64Bit Linux User #621110
      AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4200+ @ 2x 2.21GHz / 4 GB RAM / Nvidia GeForce 7600 GT / Dysk HDD 1 TB

      Offline MSki

      • Full Member
      • ***
      • Wiadomości: 204
      Odp: Manjaro Cinnamon
      « Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 06, 2017, 07:59:29 pm »
      To nie jest conky tylko screenlets.
      Napisał byś coś więcej o tym programie, bo conky na Manjaro z Xfce jakoś nie za bardzo potrafię ogarnąć.
      Czy aby poprawnie działał screenlets trzeba instalować również screenlets-pack-basic i czy z automatu instalowane są zależności ?

      Offline Robert75

      • Hero Member
      • *****
      • Wiadomości: 710
      • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
      Odp: Manjaro Cinnamon
      « Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 06, 2017, 11:42:16 pm »
      Z tego co wiem to w repo Manjaro jest brak pakietu screenlets, natomiast jest w  AUR, ale są problemy z budowaniem paczek.
      Więc pozostaje tylko conky. Nie rozumiem jaki masz problem z konfiguracją conky w Manjaro. To jest bardzo proste, po zainstalowaniu conky manager uruchamiasz go i zaznaczasz motyw który chcesz aby był widoczny na pulpicie. Choć wybór jest tak naprawdę niewielki, najlepiej poszukać w sieci o dodać nowe motywy np. stąd:
         https://sourceforge.net/projects/auroraconkytheme/ 
      Po rozpakowaniu umieszczasz katalog np. w Dokumenty i dodajesz ten katalog do conky.
      Poniżej na screenie zaznaczyłem Tobie gdzie należy kliknąć i wtedy należy wybrać settings i kliknąć na location, następnie add.
      Muszę dodać że także w sekcji settings należy zaznaczyć autostart i najlepiej ustawić na 0.
      http://www.fotoszok.pl/upload/402850e6.png
      I jeszcze jedno nie sugeruj się tym filmem z instalacją conky na stronie pobierania conky. Gościu po prostu lubi sobie komplikować życie :)
      Manjaro Xfce - 64Bit Linux User #621110
      AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4200+ @ 2x 2.21GHz / 4 GB RAM / Nvidia GeForce 7600 GT / Dysk HDD 1 TB

      Offline MSki

      • Full Member
      • ***
      • Wiadomości: 204
      Odp: Manjaro Cinnamon
      « Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 07, 2017, 08:16:59 am »
      Nie wiem dlaczego, ale u mnie screenlets jest w głównym repo Manjaro, a nie ma w AUR...przed chwila sprawdziłem i po zainstalowaniu działa całkiem fajnie.
      « Ostatnia zmiana: Lipiec 07, 2017, 08:31:46 am wysłana przez MSki »

      Offline Robert75

      • Hero Member
      • *****
      • Wiadomości: 710
      • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
      Odp: Manjaro Cinnamon
      « Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 07, 2017, 12:10:14 pm »
      Masz racje u mnie w repo także jest screenlets, ale jeszcze miesiąc temu go nie było.
      Ale moim zdaniem conky jest o wiele lepsze.
      http://www.fotoszok.pl/upload/9019c0fa.png
      Manjaro Xfce - 64Bit Linux User #621110
      AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4200+ @ 2x 2.21GHz / 4 GB RAM / Nvidia GeForce 7600 GT / Dysk HDD 1 TB

      Offline MSki

      • Full Member
      • ***
      • Wiadomości: 204
      Odp: Manjaro Cinnamon
      « Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 07, 2017, 04:50:57 pm »
      Tylko które conky zainstalować, bo tego jest trochę zarówno w oficjalnym repo, jak i AUR ?
      Przy okazji zapytam, bo bardziej biegły jesteś w tych sprawach. Chcę zainstalować drugie środowisko (KDE Plasma) i za bardzo nie wiem jaki wpis zrobić w Terminalu, aby się całe KDE zainstalowało. A nie chcę od początku instalować Manjaro ze środowiskiem KDE Plasma, bo to tylko strata czasu. I czy podczas uruchamiania systemu będę miał w przypadku zainstalowanych dwóch środowisk możliwość wyboru żądanego ?
      « Ostatnia zmiana: Lipiec 07, 2017, 04:54:13 pm wysłana przez MSki »