Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: Manjaro podstawy  (Przeczytany 2390 razy)

Offline Robert75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 962
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Manjaro podstawy
« dnia: Styczeń 02, 2017, 01:10:38 pm »
Witam. Muszę przyznać że Manjaro nigdy nie używałem interesuje mnie wszystko na temat tego systemu tj. jakiego systemu plików używa itd. No i najważniejsze jakim poleceniem usuwa się osierocone pakiety bo np w ROSIE to "urpme --auto-orphans" lub jak się odświeża reposytoria w ROSIE tj "urpmi.update -a no i tak dalej. Proszę kogoś kto zna ten system o wyjaśnienie tych kwestii. Pozdrawiam.
Anarchy Xfce - 64Bit Linux User #621110PC: HP Compaq 6200 Pro MT / CPU: Intel Core 4x i3-2100 CPU @ 3.10GHz / GPU: Intel HD Graphics 2000 / Nvidia GeForce 7600 GT / RAM: 8 GB / Dysk: HDD 1 TB

Offline lesio

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 557
Odp: Manjaro podstawy
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 02, 2017, 01:31:44 pm »
System plików możesz sobie wybrać, jaki chcesz (ext4, xfs, itd.). Komendą odpowiadającą urpmi jest tutaj pacman.
Odpowiednikiem debianowego autoremove i mandrivowego auto-orphans jest :
pacman -R $(pacman -Qdtq)
pacman -Rcns $(pacman -Qdtq)
pacman -Qdtq | pacman -Rs -

a dla yaourt (AUR):
yaourt -Qtd

jest też taki skrypcik (nie sprawdzałem):
https://www.dropbox.com/s/6l69w13wban91m0/arch_undeps.sh?dl=0

A tu odpowiednik autoclean (czyszczenie pakietów w cache'u):
pacman -Scc

a cała reszta to:
man pacman
:-)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 02, 2017, 01:36:34 pm wysłana przez lesio »

Offline Robert75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 962
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Manjaro podstawy
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 02, 2017, 06:54:15 pm »
Tylko jest mały problem z instalacją. Po prostu nie chcę mi się to Manjaro  Cinnamon zainstalować na dysku twardym, na VirtualBox-e nie ma najmniejszego problemu z instalacją. Dlaczego tak się dzieje.
Anarchy Xfce - 64Bit Linux User #621110PC: HP Compaq 6200 Pro MT / CPU: Intel Core 4x i3-2100 CPU @ 3.10GHz / GPU: Intel HD Graphics 2000 / Nvidia GeForce 7600 GT / RAM: 8 GB / Dysk: HDD 1 TB

Offline lesio

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 557
Odp: Manjaro podstawy
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 02, 2017, 08:47:52 pm »
Trochę za mało informacji. Na czym polega to nieinstalowanie, jakie objawy, jakie komunikaty, jaka sytuacja na dysku, itp.

Offline Robert75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 962
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Manjaro podstawy
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 02, 2017, 09:39:34 pm »
Po prostu nie chce się zainstalować na dysku twardym. Wszystko przebiega jak należy tzn. ustawienia języka, strefy czasowej, użytkownika i gdy jest wyświetlane podsumowanie i przyciskam dalej to instalator znika i nic się nie dzieje. Próbowałem wszystkich sposobów nawet ręczne partycjonowanie nic nie daję.
Anarchy Xfce - 64Bit Linux User #621110PC: HP Compaq 6200 Pro MT / CPU: Intel Core 4x i3-2100 CPU @ 3.10GHz / GPU: Intel HD Graphics 2000 / Nvidia GeForce 7600 GT / RAM: 8 GB / Dysk: HDD 1 TB

Offline lesio

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 557
Odp: Manjaro podstawy
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 02, 2017, 11:16:42 pm »
Jeśli instalator przerywa działanie, to może być coś nie tak albo z obrazem (warto sprawdzić sumę kontrolną), albo z wydaniem (tylko Manjaro Xfce i KDE są "oryginalne", pozostałe wydania są "środowiskowe" - analogia do Ubuntu/Lubuntu itd.). Ja instalowałem Manjaro KDE i Xfce na laptopach UEFI i BIOS z grafiką hybrydową i "jednokartową". Wszędzie było OK. Niespodziewane przerwanie pracy instalatora to bardzo zły objaw. Nie pamiętam dokładnie, ale w momencie startu instalacji jest wybór :
- instalacja ze sterownikami wolnymi
- instalacja ze sterownikami niewolnymi
- instalacja w trybie kompatybilności (tu nie jestem pewien - nie pamiętam)
Czy ten sam objaw występuje we wszystkich w/w przypadkach?
A czy tryb "live" jest OK?
Na komputerze z BIOSEM (nie-UEFI) Manjaro zostawił sobie na początku dysku trochę miejsca przed pierwszą partycją (kilka MB) potrzebne mu to do zabootowania (jakiś duży MBR)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 02, 2017, 11:26:50 pm wysłana przez lesio »

Offline Robert75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 962
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Manjaro podstawy
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 02, 2017, 11:32:01 pm »
Suma kontrolna jest w porządku, tylko jedno mnie dziwi gdy instaluje na VirtualBox-e to wszystko przebiega normalnie bez żadnych błędów. A LiveCD tak samo się uruchamia bez błędów "sprawdzałem Esc-em" tylko gdy przychodzi do instalacji jest ten błąd. Trudno zostanę przy LMDE 2.
Anarchy Xfce - 64Bit Linux User #621110PC: HP Compaq 6200 Pro MT / CPU: Intel Core 4x i3-2100 CPU @ 3.10GHz / GPU: Intel HD Graphics 2000 / Nvidia GeForce 7600 GT / RAM: 8 GB / Dysk: HDD 1 TB

Offline Robert75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 962
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Manjaro podstawy
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 03, 2017, 04:37:27 am »
Wreszcie mi się udało zainstalować Manjaro. Miałeś racje potrzeba było zaznaczyć opcje start (non-free drivers) i jestem bardzo mile zaskoczony, podczas instalacji system pobrał stery do mojej karty graficznej i działają bez zarzutu. A poza tym jest dużo więcej pakietów w repach np Clipgrab albo PPSSPP to dla mnie jest super, naprawdę jestem bardzo zadowolony z tego systemu.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 03, 2017, 12:20:48 pm wysłana przez Robert75 »
Anarchy Xfce - 64Bit Linux User #621110PC: HP Compaq 6200 Pro MT / CPU: Intel Core 4x i3-2100 CPU @ 3.10GHz / GPU: Intel HD Graphics 2000 / Nvidia GeForce 7600 GT / RAM: 8 GB / Dysk: HDD 1 TB

Offline lesio

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 557
Odp: Manjaro podstawy
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 03, 2017, 12:36:21 pm »
Możesz zainteresować się repozytorium AUR - jest dostępne przez polecenie yaourt. Tam jest "prawie wszystko". To oczywiście na wypadek, gdyby czegoś nie było w standardowym repo.

Offline Robert75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 962
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Manjaro podstawy
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 03, 2017, 03:46:17 pm »
@lesio: Jest tylko jeden mankament z grafiką, jak zrobić żeby Nvidia uruchamiała się razem z systemem. Problem w tym że wszystko mam ustawione i skonfigurowane i zapisane a x server nie startuje wraz z systemem. Muszę otworzyć NVidia X server setting i kolory się pojawiają. Masz jakiś pomysł może trzeba coś dodać do programów startowych.
Anarchy Xfce - 64Bit Linux User #621110PC: HP Compaq 6200 Pro MT / CPU: Intel Core 4x i3-2100 CPU @ 3.10GHz / GPU: Intel HD Graphics 2000 / Nvidia GeForce 7600 GT / RAM: 8 GB / Dysk: HDD 1 TB

Offline lesio

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 557
Odp: Manjaro podstawy
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 03, 2017, 05:03:26 pm »
Dziwne .... Zobacz, co pokazuje program Menadzęr ustawień -> Wykrywanie sprzętu. Jest to graficzne środowisko komendy terminalowej mhwd. Tam jest pokazana konfiguracja grafiki i istnieje możliwość jej modyfikacji.

Offline Robert75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 962
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Manjaro podstawy
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 03, 2017, 10:00:37 pm »
Z tego polecenia które mi podałeś wyświetliło mi się to:
    https://s23.postimg.org/sgz1guivf/robson_amd_001.png
    [/list]
    Anarchy Xfce - 64Bit Linux User #621110PC: HP Compaq 6200 Pro MT / CPU: Intel Core 4x i3-2100 CPU @ 3.10GHz / GPU: Intel HD Graphics 2000 / Nvidia GeForce 7600 GT / RAM: 8 GB / Dysk: HDD 1 TB

    Offline lesio

    • Hero Member
    • *****
    • Wiadomości: 557
    Odp: Manjaro podstawy
    « Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 03, 2017, 10:25:15 pm »
    Myślałem, że wykorzystasz interfejs graficzny :-) Tam wszystko dobrze widać. Terminalowe mhwd wyświetla informację o możliwych rozwiązaniach. Żeby wyświetlić, co zostało zainstalowane, trzeba użyć: mhwd -li
    I jescze jedno pytanie: czy po uruchomieniu Nvidia Settings coś tam robisz, czy po prostu bez ingerencji w ustawienia wychodzisz i grafika się uruchamia. Rozumiem, że Nvidia Settings uruchamiasz z konsoli?
    « Ostatnia zmiana: Styczeń 03, 2017, 10:29:02 pm wysłana przez lesio »

    Offline Robert75

    • Hero Member
    • *****
    • Wiadomości: 962
    • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
    Odp: Manjaro podstawy
    « Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 04, 2017, 01:59:13 am »
    Po zainstalowaniu sterów otwieram NVidia X Server Setting i ustawiam ostrość obrazu jaka mi odpowiada, na koniec zapisuje ustawienia i to wszystko. Problem w tym że te zapisane ustawienia nie startują wraz z systemem, i żeby kolory się pojawiły muszę uruchomić NVidie setting ale już bez ustawiania i kolory się pojawiają. To jest denerwujące że za każdym nowym uruchamianiu systemu trzeba to włączać. Znalazłem trochę prymitywny sposób, NVidie setting umieściłem w programach startowych, ale za każdym razem muszę to wyłączać. Właśnie to na zrzucie.
    https://s29.postimg.org/i7u5y8k9j/NVIDIA_X_Server_Settings_002.png
    Anarchy Xfce - 64Bit Linux User #621110PC: HP Compaq 6200 Pro MT / CPU: Intel Core 4x i3-2100 CPU @ 3.10GHz / GPU: Intel HD Graphics 2000 / Nvidia GeForce 7600 GT / RAM: 8 GB / Dysk: HDD 1 TB

    Offline lesio

    • Hero Member
    • *****
    • Wiadomości: 557
    Odp: Manjaro podstawy
    « Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 04, 2017, 01:08:43 pm »
    Teraz rozumiem  - tylko ustawienia Nvidii się nie wczytują. Trochę mnie zdezorientowałeś pisząc, że serwer X nie startuje.
    Ktoś już miał podobny problem:
    http://askubuntu.com/questions/379483/nvidia-x-server-settings-lost-on-every-reboot