Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: Konfiguracja serwera graficznego  (Przeczytany 3430 razy)

Offline Robert75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 795
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Konfiguracja serwera graficznego
« dnia: Grudzień 29, 2016, 12:12:09 pm »
Witam. Nie mam pojęcia jak w LMDE 2 się instaluję stery do grafiki, w LM to było proste ponieważ tam jest pozycja "dodatkowe sterowniki" a w LMDE 2 jest jej brak. Czy ktoś mógł by i wyjaśnić jak można skonfigurować serwer graficzny w LMDE 2.
Manjaro Xfce - 64Bit Linux User #621110
AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4200+ @ 2x 2.21GHz / 4 GB RAM / Nvidia GeForce 7600 GT / Dysk HDD 1 TB

Offline lesio

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 529
Odp: Konfiguracja serwera graficznego
« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 29, 2016, 01:01:33 pm »
To zależy od grafiki.  Czy to jest grafika hybrydowa intel/nVidia lub Intel/AMD czy też pojedyncza karta grafiki, a jeśli  tak,  to jaka?

Offline Robert75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 795
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Konfiguracja serwera graficznego
« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 29, 2016, 01:22:27 pm »
Po prostu do mojej karty graficznej która to: NVidia GeForce 7600 GT.
Manjaro Xfce - 64Bit Linux User #621110
AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4200+ @ 2x 2.21GHz / 4 GB RAM / Nvidia GeForce 7600 GT / Dysk HDD 1 TB

Offline lesio

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 529
Odp: Konfiguracja serwera graficznego
« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 29, 2016, 06:12:25 pm »
Gdy jest tylko jedna karta grafiki, to raczej nie ma problemu. Musisz ściągnąć driver pod linuxa ze strony:
http://www.nvidia.com/object/unix.html
Żeby wybrać właściwy driver można skorzystać z tego:
http://www.geforce.com/drivers
Jest to plik uruchamiany z poziomu shella (czyli w terminalu-konsoli). Trzeba mu nadać atrybuty wykonalności:
$ chmod a+x *.run
i uruchomić
$ ./*.run
(istnieje możliwość, że trzeba to uruchomić spod root-a, ale to trzeba sprawdzić)

Offline Robert75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 795
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Konfiguracja serwera graficznego
« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 30, 2016, 11:12:39 pm »
@lesio: Próbowałem zainstalować te stery ale na tych stronach które mi poleciłeś brak jest sterowników do mojej karty czyli NVidia 304.131. Z doświadczenia wiem że jedynie te stery dobrze działają ponieważ mam je zainstalowane w ROSIE. A czy nie ma jakiegoś polecenia typu Drakx11 ażeby je zainstalować z terminala?
Manjaro Xfce - 64Bit Linux User #621110
AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4200+ @ 2x 2.21GHz / 4 GB RAM / Nvidia GeForce 7600 GT / Dysk HDD 1 TB

Offline lesio

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 529
Odp: Konfiguracja serwera graficznego
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 31, 2016, 08:39:54 am »
Przepraszam, ale postaraj się trochę przy szukaniu :-)
Tu jest driver dla Twojej karty - przynajmniej tak wynika z opisu:
http://www.nvidia.com/download/driverResults.aspx/112990/en-us
Przy wyszukiwaniu musisz uwzględnić, że Twoja karta to "GeForce 7 series"

Offline Robert75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 795
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Konfiguracja serwera graficznego
« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 31, 2016, 12:02:42 pm »
I próbowałem zainstalować ten pakiet ale wywala mi błąd tego typu:
    https://s29.postimg.org/y8atbhp6f/NVIDIA_Linux_x86_64_304_134_run_Pobrane_ge.png
    Chciałbym dodać że program Gdebi też nie może tego pakietu uruchomić.[/list]
    « Ostatnia zmiana: Grudzień 31, 2016, 12:07:42 pm wysłana przez Robert75 »
    Manjaro Xfce - 64Bit Linux User #621110
    AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4200+ @ 2x 2.21GHz / 4 GB RAM / Nvidia GeForce 7600 GT / Dysk HDD 1 TB

    Offline Robert75

    • Hero Member
    • *****
    • Wiadomości: 795
    • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
    Odp: Konfiguracja serwera graficznego
    « Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 31, 2016, 03:45:15 pm »
    Znalazłem stery do mojej karty graficznej w repach Debiana, ale co z tego skoro po restarcie Cinnamon uległ awarii. A więc byłem zmuszony je odinstalować. Cóż widocznie Cinnamon jest zbyt wrażliwy na zmianę sterów. Tak więc dziękuje Tobie lesio za pomoc, ale zostawię tak jak jest.
    Manjaro Xfce - 64Bit Linux User #621110
    AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4200+ @ 2x 2.21GHz / 4 GB RAM / Nvidia GeForce 7600 GT / Dysk HDD 1 TB

    Offline lesio

    • Hero Member
    • *****
    • Wiadomości: 529
    Odp: Konfiguracja serwera graficznego
    « Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 31, 2016, 05:35:29 pm »
    Komunikat wskazuje na to, że kliknąłeś na pliku z poziomu ekploratora i automatycznie uruchomił się edytor gedit w celu edycji pliku. Plik ze sterownikami powinieneś uruchomić w konsoli (w shellu) tak, jak wcześniej Ci zasugerowałem. Plik ma rozszerzenie "run", a w zawartości są także komendy shellowe (tekstowe), dlatego system (eksplorator plików) rozpoznał to jako tekst. System zachował się więc prawidłowo :-)

    Offline Robert75

    • Hero Member
    • *****
    • Wiadomości: 795
    • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
    Odp: Konfiguracja serwera graficznego
    « Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 31, 2016, 07:18:43 pm »
    Ale mimo wszystko nie będę kombinował z tą grafiką oczywiście że mogła by być lepsza z tymi sterami tzn. kolory wyrażniejsze. Ale cóż nie można mieć wszystkiego ja wolę żeby system działał prawidłowo a grafika to rzecz drugorzędna. Pozdrawiam i życzę szczęśliwego nowego roku.
    Manjaro Xfce - 64Bit Linux User #621110
    AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4200+ @ 2x 2.21GHz / 4 GB RAM / Nvidia GeForce 7600 GT / Dysk HDD 1 TB

    Offline lesio

    • Hero Member
    • *****
    • Wiadomości: 529
    Odp: Konfiguracja serwera graficznego
    « Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 01, 2017, 12:59:54 pm »
    Dziękuję i nawzajem życzę wszystkiego dobrego w 2017 roku. Niedługo powinna wyjść nowa ROSA :-)

    Offline Robert75

    • Hero Member
    • *****
    • Wiadomości: 795
    • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
    Odp: Konfiguracja serwera graficznego
    « Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 01, 2017, 02:42:52 pm »
    Z tego co mi wiadomo to ma wyjść nowa platforma 2016.1 i na tej platformie ma być tylko i wyłącznie ROSA Fresh  R9 Plasma. Ja osobiście uważam że KDE5 zawiera sporo błędów a wizerunkowo to nie ma szans do KDE4 które jest po prostu piękne.
    Manjaro Xfce - 64Bit Linux User #621110
    AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4200+ @ 2x 2.21GHz / 4 GB RAM / Nvidia GeForce 7600 GT / Dysk HDD 1 TB

    Offline Robert75

    • Hero Member
    • *****
    • Wiadomości: 795
    • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
    Odp: Konfiguracja serwera graficznego
    « Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 01, 2017, 03:42:36 pm »
    Właśnie wyszła najnowsza wersja ROSY Fresh R9 Plasma jeżeli podoba Ci się to środowisko to podaję link:
           https://abf.io/platforms/rosa2016.1/products/182/product_build_lists/16980   

      ps: lesio skoro jesteś użytkownikiem ROSY to dlaczego Ciebie nie ma na Forum ROSY?[/list]
      « Ostatnia zmiana: Styczeń 01, 2017, 03:46:24 pm wysłana przez Robert75 »
      Manjaro Xfce - 64Bit Linux User #621110
      AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4200+ @ 2x 2.21GHz / 4 GB RAM / Nvidia GeForce 7600 GT / Dysk HDD 1 TB

      Offline lesio

      • Hero Member
      • *****
      • Wiadomości: 529
      Odp: Konfiguracja serwera graficznego
      « Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 01, 2017, 04:15:52 pm »
      Dzięki za link - formalnego wydania Rosy R9 jeszcze nie ma. Rosę śledzę od dawna (od 4 lat). Najbardziej "elegancka" dystrybucja, jaką znalazłem i jedna z paru najoszczędniejszych energetycznie. Niestety, dopiero w R8 w sposób zadawalający rozwiązano zarządzanie grafiką hybrydową. Nieco zastrzeżeń budzi też wine - nieco mniej skuteczny, niż w Debianie. Trochę bawiłem się Debianem - ale tu też pewne niedogodności: Debian stabilny (a więc i LMDE) szybko się starzeje. Debian testowy (a więc i Sparky) potrafi raz lub dwa razy w roku zaskoczyć destabilizującą aktualizacją - w skrajnym przypadku grozi reinstalacja. Debian niestabilny - sid - został przez Cińczyków ustabilizowany w Deepinie, ale ten interfejs nie dla mnie ... Ciekawe jest obecnie Manjaro - na razie nie znalazłem tam niczego złego, a jest też bardzo energooszczędne. W tej chwili mam Manjaro i Rosę. Może już dojrzałem do forum Rosy - gdzie to jest?

      Offline Robert75

      • Hero Member
      • *****
      • Wiadomości: 795
      • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
      Odp: Konfiguracja serwera graficznego
      « Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 01, 2017, 06:50:40 pm »
      Tylko zaznaczam że rejestracja na Forum ROSY nie jest prosta, w celu weryfikacji trzeba wpisać dany kod w terminalu i wyjdzie Tobie Twój indywidualny numer, i ten numer należy wpisać w polu weryfikacji konta. Powodzenia.     http://forum.rosalab.ru/en/           
      Manjaro Xfce - 64Bit Linux User #621110
      AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4200+ @ 2x 2.21GHz / 4 GB RAM / Nvidia GeForce 7600 GT / Dysk HDD 1 TB