Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: Antergos , nie startuje po zainstalowaniu  (Przeczytany 1407 razy)

Offline Slazak

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 4
Antergos , nie startuje po zainstalowaniu
« dnia: Maj 10, 2016, 12:39:24 pm »
Witam
 Zainstalowalem Antergos na moim Lenovo z50-70(wylaczylem UEFI), instalacja przebiegla pomyslnie , niestety gdy walaczam komputer i daje aby wlaczy system normalnie zaczyna sie wlaczac pojawia sie jakas dziwna czcionka i zostaje tylko migajacy znak podkreslenia na ekranie ;( .Ktos wie co moze byc przyczyna? Chcialem zaczac przygode z linuxem. Na tum dysku mam tylko Antergosa. Dziekuje z gory za pomoc.
 
« Ostatnia zmiana: Maj 10, 2016, 12:44:30 pm wysłana przez Slazak »

Offline sir_lucjan

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 25
  • Nic nie działa, jak Polska cała!
Odp: Antergos , nie startuje po zainstalowaniu
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 10, 2016, 05:16:24 pm »
Jakiś komunikat o błędzie występuje?
Dell Inspiron 15-3542 (3542-2538) || Linux Register User: #536661

Offline Albedo 0.64

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 578
Odp: Antergos , nie startuje po zainstalowaniu
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 10, 2016, 07:29:01 pm »
Witaj. Moim zdaniem, problem jest ze sterownikiem karty graficznej nvidia optimus. Jeżeli możesz, to przełącz w bios (uefi?) grafikę na integrę Intela. U mnie te opcje nazywają się "switchable" i "integrated". Jak system uruchomi się na intelu, możesz doinstalować właściwy sterownik. Pozdrawiam.
Linux Mint Debian
Linux registered user 556565

Offline Slazak

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 4
Odp: Antergos , nie startuje po zainstalowaniu
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 11, 2016, 08:21:43 pm »
Dziekuje bardzo  :D dziala  ;D wylaczylem nvidie ,odpialem zewnetrzy mnitor i zrobilem reinstalacje systemu. Dziala bez zarzutu.

Offline Slazak

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 4
Odp: Antergos , nie startuje po zainstalowaniu
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 13, 2016, 07:01:30 pm »
Mam problem z sterownikami nvidii , po instalacji wyskakuje mi blad "You do not appear to be using the NVIDIA X driver. Please edit
your X configuration file (just run 'nvidia-xconfig' as root), and restart the X server" , lecz gdy uzywam komendy "optirun -b none nvidia-settings -c :8" wszystko wyglada ok lecz nie moge nic napisac w terminalu wtedy ;(.Tak powinno byc ?.Mam tez drugie pytanie jak dodac polskie znaki?

Offline sir_lucjan

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 25
  • Nic nie działa, jak Polska cała!
Odp: Antergos , nie startuje po zainstalowaniu
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 14, 2016, 03:28:20 pm »
Odnośnie klawiatury spróbuj:

localectl set-keymap pl

Dell Inspiron 15-3542 (3542-2538) || Linux Register User: #536661

Offline Slazak

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 4
Odp: Antergos , nie startuje po zainstalowaniu
« Odpowiedź #6 dnia: Maj 18, 2016, 02:03:20 pm »
NIestety nie pomoglo ;(