Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: Modem DTV na Antergosie  (Przeczytany 8374 razy)

Offline Piejanto

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 229
Odp: Modem DTV na Antergosie
« Odpowiedź #30 dnia: Październik 29, 2018, 07:27:41 pm »
pavbaranov
Niestety. Doinstalowałem kinit ale jest tak samo... chyba, że może powinienem zresetować netbooka?
bo po zainstalowaniu kinit po prostu włączyłem Kaffeine i przeszukałem kanały. Modem się zaświeca na niebiesko gdy znajduje kanał, odklepuje go w "znalezionych" i pozwoli dodać do "dodanych ale nie przekazuje do okna z kanałami do odtwarzania.

Edit 1

dla porownania. Na Acerze z działającym Kaffeine nie ma zainstalowanego 'kinit', za to są zainstalowane "mkinictpio" oraz "mkinictpio-busybox".

Edit 2

Na niedziałających też jest podobnie. Tzn. HP miał zainstalowane wszystkie trzy pozycje a netbookowi kinit doinstalowałem. Ale na działającym nie ma kinit.
« Ostatnia zmiana: Październik 29, 2018, 07:51:27 pm wysłana przez lami07 »

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1489
Odp: Modem DTV na Antergosie
« Odpowiedź #31 dnia: Październik 29, 2018, 07:52:26 pm »
Możesz mi opisywać co chcesz: nie mam DVB - nie wiem jak działa z tym Kaffeine. Wiem, że w Acer też nie ma kinit, ale o to się darł kaffeine. Pozostałe dwie paczki są "z innej beczki" nie wolno ich ruszać!

Pomysły powoli mi się kończą, ale spróbuj jeszcze zbudować paczkę z takim PKBUILDem. Niestety nie mogę sprawdzić, czy on się buduje, albowiem ja mam DVB wycięte w kernelu.

Musisz ściągnąć RAW PKGBUILDu. Być może to przejdzie:
mkdir kaffeine && cd kaffeine
wget https://pastebin.com/raw/FH8QzsZV
makepkg -sLi --skippgpcheck

Offline Piejanto

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 229
Odp: Modem DTV na Antergosie
« Odpowiedź #32 dnia: Październik 29, 2018, 09:29:19 pm »
pavbaranov
te polecenia wydałem jako root
mkdir kaffeine && cd kaffeine
wget https://pastebin.com/raw/FH8QzsZV

i kazałem mu zrobić :  makepkg -sLi --skippgpcheck

ale mi powiedział, że nie mogę tego zrobić jako root
Wyszedłem z konsoli, następnie ją znów uruchomiłem i zrobiłem $ cd kaffeine, a następnie jako jan kaffeine wpisałem
makepkg -sLi --skippgpcheck
i powiedziało mi, że nie mam uprawnień.

Offline Piejanto

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 229
Odp: Modem DTV na Antergosie
« Odpowiedź #33 dnia: Październik 29, 2018, 09:31:48 pm »
pavbaranov
znaczy jest tak:

jan@jan ~]$ cd kaffeine
[jan@jan kaffeine]$ makepkg -sLi --skippgpcheck
==> BŁĄD: Nie posiadasz uprawnień do zapisu w katalogu $BUILDDIR (/home/jan/kaffeine).
    Przerywam...
[jan@jan kaffeine]$

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1489
Odp: Modem DTV na Antergosie
« Odpowiedź #34 dnia: Październik 29, 2018, 09:50:22 pm »
Pokaż /etc/makepkg.conf choć budowanie kaffeine możesz sobie darować.

Ja ze względu na brak punktu odniesienia (nie mam DVB) nie potrafię ustalić jak prawidłowo to ma wyglądać w Kaffeine. Ostatnio zgłoszony błąd oraz błąd polegający na braku możliwości zapisania czegoś przez Kaffeine sugeruje jednak jakiś błąd w uprawnieniach do $HOME. Oczywiście to jedynie prawdopodobne wytłumaczenie. Możesz sprawdzić do kogo należy /home/jan/ oraz jakie masz tu uprawnienia.

Offline Piejanto

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 229
Odp: Modem DTV na Antergosie
« Odpowiedź #35 dnia: Październik 30, 2018, 03:40:28 pm »
Sprawdziłem. /home/jan miało następujące ustawienia:

własc.   [rwx]
grupa [r-x]
inni  [r-x]

przestawołem na
własc  [rwx]
grupa [rwx]
inni  [rwx]

Włączyłem Kaffeine, uruchomiłem "przeszukiwanie kanałów", dodałem znalezione kanały do "wybranych". zamknąłem okno dialogowe, ale "wybrane" nie przeszły do "listy odtwarzania". Czyli, bez zmian.



Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1489
Odp: Modem DTV na Antergosie
« Odpowiedź #36 dnia: Październik 30, 2018, 04:05:39 pm »
Ups, jeszcze jedno - przedstawiłeś co się dzieje z Kaffeine z dwu komputerów "podczas uruchamiania". Jak rozumiem, to przebiega prawidłowo na obu komputerach. To co jest interesujące, to chwila, kiedy próbujesz dodać owe kanały do "wybranych". W obu przypadkach.

Offline Piejanto

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 229
Odp: Modem DTV na Antergosie
« Odpowiedź #37 dnia: Październik 30, 2018, 04:31:45 pm »
Dodawanie "znalezionych" do "wybranych" przebiega prawidłowo. Tylko po zamknięciu okna dialogowego do przeszukiwania, znajdywania i wybierania kanałów nie przekazuje wybranych do okna głównego, gdzie "wybrane" powinny figurować, jako pozycje do odtwarzania.
W ogóle okno dialogowe do przeszukiwania jakoś źle dział. Nie można regulować jego wielkości i button "dodaj do wybranych" ledwie wystaje ponad listwę panelu. Działa wprawdzie strzałka (góra/dół) do rolowania i rozrolowywania okna oraz "x" do zamykania, ale regulacja wielkości nie działa.

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1489
Odp: Modem DTV na Antergosie
« Odpowiedź #38 dnia: Październik 30, 2018, 05:02:54 pm »
Robi się bur...  Okna itp. to pewnie jakaś kwestia związana ze zmuszaniem aplikacji KF5 do działania w środowisku Gtk+. W wiki Archa jest o tym sporo.

Wracając do tematu. Rozumiem, że:
1. zarówno modem, jak i kaffeine działa w tym sensie, że możliwym jest oglądnięcie jakiegoś programu (pojedynczego, bez tworzenia jakiejś listy "wybranych"),
2. problem leży w tym, że w przypadku jednego komputera nie istnieje możliwość "zapisania" wybranych przez Ciebie kanałów jako tych, które chcesz odtwarzać.

Dalej powiem gdzieś problem leży albo w braku czegoś, co Kaffeine chce mieć, a nie ma, albo w wadliwej konfiguracji. Bez tego, o co proszę nawet pomyśleć nie mogę, gdzie problem może leżeć. To tak, jakby zadzwonić do lekarza i powiedzieć: "boli mnie coś".
Istnieje też możliwość, że akurat na tym komputerze, gdzie Kaffeine działa wadliwie nie masz odpowiednio skonfigurowanego środowiska do obsługi programów Qt5/KF5 w DE opartym na Gtk. Polecam lekturze: https://wiki.archlinux.org/index.php/Qt#Configuration_of_Qt5_apps_under_environments_other_than_KDE_Plasma

Możesz jeszcze spróbować skasować plik /.config/kaffeinerc. Wątpię, by to coś dało, ale niczego nie ryzykujesz (możesz mu również zmienić nazwę na np. kaffeinerc.bak, zawsze wówczas będziesz mógł przywrócić.

Aplikacja (cały kombajn zresztą), który obsługuje m.in. DVB-T (o ile wiem) to np. Kodi.

Offline Piejanto

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 229
Odp: Modem DTV na Antergosie
« Odpowiedź #39 dnia: Październik 30, 2018, 05:41:32 pm »
Nie. Nie można oglądnąć żadnego programu, bez przeniesienia "znalezionego" do "wybranych. Najdziwniejsze jest to, że na HP, również rozleciało się Kaffeine po "wielkiej aktualizacji".  Po kolei:
Po reinstalacji systemu na LAPTOP ACER, Kaffeine działa śpiewająco.
Na HP i na netbooku, Kaffeine rozleciało się po "wielkiej aktualizacji.
Zdecydowałem o reinstalacji systemu na netbooku i zainstalował się pięknie, ale... po zainstalowaniu Kaffeine, okazało się, to co opisuję.
Zarówno na HP, jak i na netbooku, Kaffeine "widzi" modem, ale tylko do momentu "przeszukiwania kanałów".
Odtwarzanie nie jest możliwe, bez przeniesienia "dodanych" do listy przeznaczonych do odtwarzania.

Offline Piejanto

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 229
Odp: Modem DTV na Antergosie
« Odpowiedź #40 dnia: Październik 30, 2018, 05:48:37 pm »
- "Bez tego, o co proszę nawet pomyśleć nie mogę, gdzie problem może leżeć. " - no, dobrze, ale ja nie wiem, o co chodzi. Staram si e przekazać Tobie wszystko o co prosisz, ale nie wszystko potrafię wykonać. Teraz spróbuję, wykonać ostatnią Twoją sugestię, czyli poczytać wiki_archlinux.
Może należałoby po prostu jednak zmienić dystrybucję z Antergosa, na coś innego?
Zależy mi na tej televizji, bo w mieszkaniu w Rusku, zasięg dla internetu mam w kuchni (strona północna), a zasięg televizyjny w pokoju (strona południowa). Zatem jestem skłonny wrzucić na netbooka, nawet to czego niespecjalnie bym lubił.

Offline Piejanto

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 229
Odp: Modem DTV na Antergosie
« Odpowiedź #41 dnia: Październik 30, 2018, 05:58:48 pm »
Ciekawą rzeczą jest też to, że chociaż nowopostawione systemy mają tę samą wersję Kaffeine, co dawno postawiony system (na HP), to na obu "nowych" systemach Kaffeine ma zupełnie inne liternictwo od tego na "starym" systemie. A wszędzie mamy Kaffeine w wersji 2.0.15-1.


Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1489
Odp: Modem DTV na Antergosie
« Odpowiedź #42 dnia: Październik 30, 2018, 07:48:56 pm »
Janek - za dużo i nie na temat. Wiem, że się starasz, ale musimy to uporządkować.

Wpierw ustalmy, czy prawidłowo w ogóle działa modem. Rozumiem, że on "startuje" po prostu po podłączeniu i nie wymaga żadnej innej czynności (aczkolwiek coś tam czeka na jakiś przycisk). Jeśli tak, to spróbuj np. z mplayer lub mpv w sposób opisany tutaj: https://wiki.archlinux.org/index.php/DVB-T#MPlayer_.2F_mpv. Odpowiedz krótko czy to działa. To podstawa. Jeśli działa, to będziemy się zastanawiać nad tym, czy w ogóle Kaffeine się da zmusić do działania, dlaczego na jednym działa, na innym nie itp. itd. Jeśli nie - sorry z bykiem nie będę się boksować - rozsądek podpowiada, że należy wymyślić sobie inną aplikację.
Zerknij też na: http://grylewicz.pl/pingwin-lubi-tv-dvbt-linuksie/. Gość m.in. proponuje aplikację Me Tv, która jest w AUR pn. me-tv-bzr. Jest ona oparta o biblioteki Gtk, czyli winna się jakoś lepiej integrować z Twoim Xfce od Kaffeine. Może wypróbuj. Jeśli w istocie tak by się stało, to dla Twojego Xfce byłoby to wyłącznie zaletą, bo do obsługi tej aplikacji nie musiałby podnosić sporej ilości bibliotek Qt/KF5.

Inna sprawa - nie o to chodzi, abym chciał Ci się w komputery mieszać - ale masz 3 komputery. Prawdopodobnie jeden możesz przeznaczyć właśnie na jakieś zastosowania multimedialne, w tym obsługę DVB-T. Jest taka aplikacja (?) jak Kodi (zob.: https://kodi.tv/), która wg mojej wiedzy obsługuje m.in. DVB (i mnóstwo innych rzeczy, to taki multimedialny kombajn). Jest dostępna w Archu (zob.: https://wiki.archlinux.org/index.php/Kodi) - możesz ją choćby na próbę zainstalować. Są również jakieś dystrybucje składające się w zasadzie wyłącznie z tego Kodi.
Następna alternatywa to LinHES (zob.: http://linhes.org/). To zbudowana w oparciu o Archa dystrybucja multimedialna, jak widzę z MythTV w roli głównej.



Offline Piejanto

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 229
Odp: Modem DTV na Antergosie
« Odpowiedź #43 dnia: Październik 31, 2018, 09:57:08 pm »
LinHes zdecydowanie odpada. Ja televizji nie oglądam, a jedynie ma chodzić w tle, abym mógł włączyć, gdy mnie coś interesuje. W sumie najlepiej mi się sprawowało właśnie Kaffeine i w dodatku od razu odnajduje sprzęt i wynajduje kanały, no ale coś się porobiło.
W tej sytuacji My TV chyba jest najbliższe temu co mam na Kaffeine, tyle tylko, że nie wiem jak to ściągnąć i zainstalować. Oczywiście nie ma też pewności, że zadziała.
Jak już mówiłem, nowa wersja Antergosa zawiera już sterowniki do mojego modemu i nie muszę ich wklejać doklejać i instalować, bo Kaffeine go od razu widzi, no, ale działa mi tylko na najcięższym kompie.
Przeznaczenie jednej maszynki wyłącznie na TV odpada, bo wolę zrezygnować z TV.
Jeśli mógłbyś mi wrzucić sposób zainstalowania My TV. Widzę, że sposób instalacji jest tam, w podanym przez Ciebie linku : >http://grylewicz.pl/pingwin-lubi-tv-dvbt-linuksie/   <
dla Ubuntu, bo polecenie brzmi "get-apt", a nie wiem, czy składnia jest taka sama. Dzięki. Czytałem też Twoje porady, na temat "zrozumieć niepojęte" czy jakoś tak, ale niewiele zrozumiałem. Pzdr.

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1489
Odp: Modem DTV na Antergosie
« Odpowiedź #44 dnia: Październik 31, 2018, 10:28:54 pm »
Mein Gott! Me TV jest w AUR zatem instalujesz jak każdy program z AUR:
1. "koszernie":
git clone https://aur.archlinux.org/me-tv-bzr && cd me-tv-bzr && makepkg -sirc2. "łatwo" - używasz jakiegoś tzw. aur-helpera, pisałeś coś o yaourt (który jest też w repozytorum Antergosa):
yaourt me-tv-bzri postępujesz wg wskazówek, które są wyświetlane.
3. "wspierasz" nasze rozwiązania, czyli rewelacyjny pak - zob.: http://linux-pavbaranov.blogspot.com/2018/08/cudze-chwalicie-swego-nie-znacie-pak.html, który jednak wpierw trzeba ściągnąć z POLAUR; najprościej innym programem z naszej stajni, czyli polaur - zob.: http://linux-pavbaranov.blogspot.com/2018/08/polaur-teraz-dzieki-polaur.html, ale to przy okazji. Teraz prościej:
mkdir pak && cd pak && wget https://raw.githubusercontent.com/polaur/new-branded/master/pak/PKGBUILD && makepkg -sircPotem już używasz pak:
pak -Sa me-tv-bzri postępujesz zgodnie ze wskazówkami (może być trudniej niż w przypadku yaourt, ale na pewno paczka jest budowana poprawnie i bez żadnych sztuczek).