Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja-> Przywitaj się. Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" będą usuwane.

Autor Wątek: synaptic  (Przeczytany 566 razy)

Offline urbek

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 95
synaptic
« dnia: Październik 26, 2016, 04:10:18 pm »
dość mało używam menadżera pakietów synaptic więc nie wiem nawet kiedy owy problem zaistniał, ale ostatnio chciałem z niego skorzystać i po wybraniu go z menu programów synaptic nie odpala a wywołany z konsoli ROOT odpala jak trzeba więc mniemam, że problem z uprawnieniami lub z uwierzytelnianiem i moja prośba o jakieś sugestie jak ten problem rozwiązać, bo choć mogę się bez tego obejść to lubię jak w moim systemie działa wszystko tak jak powinno :) mój Sparky jest ze środowiskiem XFCE.

Offline urbek

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 95
Odp: synaptic
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 28, 2016, 02:38:31 pm »
Kiedyś na tym forum żadne pytanie nie pozostawało bez odpowiedzi i szkoda, że to już tak nie działa.

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1272
    • SparkyLinux
Odp: synaptic
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 28, 2016, 04:26:17 pm »
Nic się nie zmieniło, tylko czasu brak.

Skopiuj /usr/share/applications/synaptic.desktop do ~HOME/.local/share/applications/synaptic.desktop
Wyedytuj skopiowany plik i zmień:
Exec=synaptic-pkexecna:
Exec=gksu synaptic
Pomagam zdalnie - zapytaj mnie przez pw.

Offline urbek

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 95
Odp: synaptic
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 28, 2016, 05:00:56 pm »
Problem chyba jest poważniejszy, bo zauważyłem, że więcej funkcji wymagający uprawnień mi nie działa a mianowicie nie mogę zamontować innych partycji czy gparted itd

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1272
    • SparkyLinux
Odp: synaptic
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 28, 2016, 06:16:51 pm »
To wygląda na brak globalnych uprawnień, udostępnianych przez jakiś back-end polkit.
1. Jakie masz środowisko graficzne lub menadżera okien?
2. Pokaż wyniki poleceń:
apt-cache policy polkit*apt-cache policy policykit*
« Ostatnia zmiana: Październik 28, 2016, 11:01:19 pm wysłana przez pavroo »
Pomagam zdalnie - zapytaj mnie przez pw.

Offline urbek

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 95
Odp: synaptic
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 28, 2016, 06:39:22 pm »
wyniki poleceń:https://wklej.to/dnxwK środowisko XFCE. Dość długo byłem na samych repo debiana, ale ostatnio odblokowałem repo sparky zaktualizowałem wszystko i nie wiem czy to akurat wina problemów, ale teraz dopiero je zauważyłem i trzeba coś poradzić :)

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1272
    • SparkyLinux
Odp: synaptic
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 28, 2016, 07:51:19 pm »
Faktycznie, problem występuje w Xfce. Masz zainstalowany pakiet policykit-1-gnome i to powinno wystarczyć. Wygląda to na błąd pochodzący z Debiana, Sparkowe pliki nie ingerują w strefę uprawnień.

Tymczasowe rozwiązanie: zainstaluj np. lxsession, idź do ustawień Xfce-> Sesja i uruchamianie i zaznacz Lxpolkit aby uruchamiał się wraz ze startem systemu. Następnie reboot i powiedz czy pomogło.
« Ostatnia zmiana: Październik 28, 2016, 07:52:50 pm wysłana przez pavroo »
Pomagam zdalnie - zapytaj mnie przez pw.

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1272
    • SparkyLinux
Odp: synaptic
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 28, 2016, 10:31:07 pm »
Problem nie występuje tylko w Xfce, ale we wszystkich pulpitach korzystających z 'policykit-1-gnome'. Wersja 0.105-4 powoduje błąd, o którym napisałeś. Wrzuciłem do repo Sparkowego wersję 0.105-5, która to naprawia. Zaktualizuj system i reboot.
Pomagam zdalnie - zapytaj mnie przez pw.

Offline urbek

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 95
Odp: synaptic
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 28, 2016, 10:39:54 pm »
teraz wszystko działa:) Dzięki za pomoc :) a tak przy okazji to jak zaznaczyłam polkit to odznaczyłem policykit  i zastanawiam się czy czegoś nie wyrzucić, żeby się nie dublowały niepotrzebne pakiety?

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1272
    • SparkyLinux
Odp: synaptic
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 28, 2016, 10:42:36 pm »
policykit-1-gnome wystarczy, lxpolkit tylko będzie dublował uprawnienia, można odznaczyć.
Pomagam zdalnie - zapytaj mnie przez pw.

Offline pavroo

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1272
    • SparkyLinux
Odp: synaptic
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 29, 2016, 06:04:03 pm »
Część sparkowych pulpitów wymaga ręcznej poprawki http://sparkylinux.org/authentication-agent-issue/
Pomagam zdalnie - zapytaj mnie przez pw.